Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ2: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ

Σχεδιασμός Αφίσας Βγότσας Γιάννης, επεξεργασία φωτογραφίας της  Μ. Χριστοπούλου, Θανάσης Πλιούμης

ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ*

Κοινή γνώμη αποκαλώ το αντίθετο της ψυχής ~ Ευγένιος Αρανίτσης


Αδυνατώντας αυτή η ατέλειωτη λογομαχία, η έντυπη, η προφορική, η ψηφιακή, να μεταποιήσει το ανομολόγητο ψυχικό φορτίο των ανθρώπων, σπεύδει να το αποβάλει και να το καταστήσει περιττό. Το εγχείρημα «Ψυχή στο Λαιμό» στοχεύει εκεί ακριβώς: στην έκφραση του ανομολόγητου ως μεταποίηση όσων η κοινή γνώμη δεν μπορεί να χωρέσει. Όσα έχουν καταδικαστεί σε ασφυξία, όσα διαφεύγουν του προφορικού λόγου και υπερβαίνουν τα έλλογα σύνορα της επιστήμης, όσα παραμένουν διαρκώς εν υπνώσει, άρρητα και επείγοντα, κρυμμένα αλλά επιτακτικά, αναδύονται μεταποιημένα στο πεδίο της τέχνης – σε σύγχρονες, εν προκειμένω, δημιουργίες˙ σε εικαστικές μορφές και σε λογοτεχνικές λέξεις.

Εικαστικές εγγραφές:  «Μορφώματα του Περιττού» Συντονισμός Χάρης Κοντοσφύρης
Οι εικαστικοί θα μεταποιήσουν το οργανικά άμορφο σε οργανικά έμορφο, τοποθετώντας τις δημιουργίες στο τοπικό εργοστάσιο της παλιάς κονσερβοποιίας, εκεί όπου άλλοτε πραγματωνόταν η μεταποίηση του υλικά περιττού.  

Εγγραφές λόγου: «ανθρωποφαγία εγκλεισμός ιστορία σε ιστορία ερωτογραφία όνειρο Νέκυια» Συντονισμός Δημήτρης Τανούδης
Το λογοτεχνικό εργαστήρι θα διέλθει μια σειρά από θεματικά ερεθίσματα, σκοπεύοντας στη μεταποίηση του κάθε προσωπικού ανομολόγητου σε κειμενικό σώμα. Το «αντίθετο της κοινής γνώμης», η ατομική σκέψη, η ψυχική υπόσταση, η παρεμβατική κραυγή της μονάδας, αναδυόμενα στο χαρτί, εξολοκλήρου διοχετευμένα σε λέξεις.
     
Ημερομηνία / Διαμονή: 22 - 30 Ιουλίου | Ξενοδοχείο Αριάδνη, Λαιμός Πρεσπών (http://www.ariadni-prespes.gr/) Όλο το καλοκαίρι για τις εικαστικές εγγραφές . Διαμονή: Ελεύθερο κάμπινγκ Πατουλίδειο, Καλλιτεχνικός σταθμός Ψαράδων Τεετ , Φιλοξενία από μικρούς οικοξενώνες της περιοχής Πρεσπών
Επικοινωνία / Συμμετοχή: dtanoudis@gmail.com | kondosphyrisharris@gmail.com (συμμετοχές μέχρι 10 Ιουλίου)

*Το εικαστικό και λογοτεχνικό εγχείρημα «Ψυχή στο Λαιμό: Μεταποίηση» οργανώνεται ως αυτοδιαχειριζόμενο, χωρίς εξαρτήσεις από θεσμικούς φορείς, στα πλαίσια της λειτουργικής αμοιβαιότητας καλλιτεχνών και συμμετεχόντων. Το σκεπτικό της συνέχισης παραμένει ίδιο μ’ εκείνο της αρχικής του δημιουργίας: η λογοτεχνία και τα εικαστικά ως πράξεις αντίστασης στη νωθρότητα, την αυθαιρεσία και την παντοειδή ασχήμια του καιρού μας.

Φλώρινα 16 Ιουνίου 2013
3ργαστηριο Ζωγραφικης ΤΕΕΤ Φλωρινας



Ψυχή στο Λαιμό 2. Επίσκεψη στη Κονσερβοποιία πρεσπών







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου