Λήψη φωτογραφιών από © Δημήτρη Β. Γερονίκο στο κατειλημμένο κτήριο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των ημερών 11, 12 και 13 Ιουνίου δύο χιλιάδες δεκατρία.
Την περασμένη Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παύσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το δημόσιο φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ανάλογου μεγέθους ιστορική πράξη έχει ζήσει ο ελληνικός λαός στις 27 Απριλίου 1941. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το «Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών», κατέλαβαν τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και τις εγκαταστάσεις των πομπών στα Ν. Λιόσια. Με απόφαση της κυβέρνησης Γ. Τσολάκογλου τότε, η εποπτεία της Ραδιοφωνίας ανατέθηκε στον υπουργό Ταχυδρομείων-Τηλεγράφων-Τηλεφώνων.
Σήμερα κανείς δεν φαντάζονταν πως μία ελληνική κυβέρνηση μέσα σε μόλις έξι ώρες θα διέταζε το κεραυνοβόλο κλείσιμο της ιστορίας των τριών δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών και πολλών ραδιοφωνικών σταθμών που εξέπεμπαν σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της χώρας αλλά κι εκτός αυτής, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη διαχείριση της κρίσης πουπνίγει τη χώρα, υπερέβη άλλη μία κόκκινη γραμμή και δημιούργησε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ: κατέστησε την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κλείνει με διάταγμα τον εθνικό της ραδιοτηλεοπτικό φορέα… Είναι χαρακτηριστικό δε, πως απουσιάζει η λέξη συγνώμη από το λεξιλόγιο τους.
Πραγματοποιείται μία απόπειρα να ενταθεί σε απόλυτα μεγέθη, δια μέσω της χειραγώγησης της πληροφόρησης των μαζών, το πείραμα της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ολοκληρωτικό έλεγχο των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Προσβάλλονται με αυτόν τον τρόπο τα άρθρα 5α (δικαίωμα στην πληροφόρηση), 14 (ελευθερία του Τύπου) και 15 (που αφορά στην εποπτεία του κράτους σε κινηματογράφο, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση) του ελληνικού συντάγματος.
Στην ουσία αποτελεί μία πρόβα τζενεράλε που αν περάσει, ανοίγει το δρόμο για τη στυγνή εντατικοποίηση του πειράματος στην Ελλάδα αλλά και τη γενικότερη εφαρμογή του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εδώ χρειάζεται να ξαναγραφτεί πως οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, τα κτίρια, το αρχείο και το σύνολο των ενημερωτικών, των πολιτιστικών και των άλλων δραστηριοτήτων της ΕΡΤ αποτελούν δημόσιο αγαθό. Αποτελούν κοινό κτήμα όλης της ελληνικής κοινωνίας κι όχι μόνο, το θέμα της ΕΡΤ είναι πλέον διεθνές ζήτημα ελευθερίας έκφρασης και λόγου. Δεν υπάρχει πλέον η διεθνής φωνή της χώρας.
Παράλληλα είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να επιβληθεί με αυταρχικό τρόπο η μαζική απόλυση περίπου τριών χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο τομέα. Είναι εμφανές πως στόχος είναι πλέον ο πολίτης, ο εργαζόμενος, καθετί που έχει σχέση με τον κοινωνικό ιστό.
Την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να εθιστεί σ΄ έναν αυταρχικό τρόπο διοίκησης, καθώς προκαλούνται από τη μεριά των κυβερνώντων σοβαρές αποκλίσεις από τους κανόνες κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
Η πολιτική της πυγμής αποτελεί πλέον τη βασική συνιστώσα διακυβέρνησης της χώρας, όταν με τις δεκαεννέα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν υπογραφεί το τελευταίο έτος επιδιώκονται ρυθμίσεις με τις οποίες δε συμφωνεί η κοινωνία. Άλλωστε η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του ελληνικού συντάγματος ρητά αναφέρει πως σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Συμβαίνει δηλαδή μία σταδιακή απομάκρυνση από την ουσία του πολιτεύματος, μία συνολική αλλοίωση του συντάγματος.
Πολύ νωρίς το πρωΐ της Τετάρτης έτυχε να βρίσκομαι μέσα σε ένα στούντιο της Ε.Ρ.Τ., όπου οι εργαζόμενοι συνέχιζαν το έργο τους υπό συνθήκες όμως αυτοδιαχείρισης της παραγωγής και διάχυσης της πληροφορίας. Δε σας κρύβω πως συγκινήθηκα με τις πρώτες ανταποκρίσεις από Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι, μηνύματα ενός διεθνούς κύματος αλληλεγγύης που άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά μέσα σε ελάχιστες μόνον ώρες.
Είναι δεδομένο πλέον πως ο πολιτικός χρόνος έχειεπιβραχυνθεί πάρα πολύ, ενώ η κλεψύδρα του έχει αναποδογυρίσει. Ενδεχομένως βιώνουμε μίαν άτυπη ακόμα προεκλογική περίοδο. Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση χρειάζεται να θέσουν τον εαυτό τους ενώπιον των ευθυνών τους.
Δεν είναι θέμα μόνο πολιτικής διαφωνίας, είναι θέμα αξιοπρέπειας.
Υ.γ. Είμαστε πλέον στην Παρασκευή 14 Ιουνίου δύο χιλιάδες δεκατρία. Σαν σήμερα πριν από εικοσιέξι χρόνια οι Έλληνες πανηγυρίζαμε την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου καλαθοσφαίρισης, μια σημαντική αθλητική επιτυχία. Τότε ως παιδί επέστρεφα στο σπίτι των γονιών μου, ιδρωμένος από τα παιχνίδια στις αλάνες της γειτονιάς, για να παρακολουθήσω στην Ε.Ρ.Τ. τους αγώνες με πνεύμα άμιλλας και αλληλεγγύης των Ευρωπαίων αθλητών. Απόψε, ως ενήλικας θα βρεθώ για άλλη μια φορά στον οικείο πλέον περιβάλλοντα χώρο της Ε.Ρ.Τ. για να συνδράμω με τη δύναμή μου στον κοινό αγώνα.
Mας τα πρήξατε με την ΕΡΤ,
της Αναστασίας Γιάμαλη
Ναι, η ΕΡΤ δεν είναι ακριβώς όπως θα την θέλαμε. Όπως τα θέλουμε δεν είναι ούτε τα ιδιωτικά κανάλια. Συγκεκριμένα το Mega, ο Αντ1, ο Alpha, ο ΣΚΑΙ ή το Star και οι διάφοροι μικροί σταθμοί είναι το αντίθετο από αυτό που θα θέλαμε. Δεν τους κλείνουμε όμως. Α πα πα... Είναι ιδιωτικοί, είναι ανταγωνιστικοί, λειτουργούν με όρους αγοράς, και όταν δεν τα καταφέρνουν, εδώ είναι οι κρατικοί προϋπολογισμοί να δώσουν ένα χεράκι... 92 εκατομμυρίων ευρώ ας πούμε. Για άδειες ούτε λόγος...Είναι λίγο ειρωνεία της τύχης ότι την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ δίνει πανελλαδική άδεια στο «αρτ» του Καρατζαφέρη.
Τι να την κάνουμε την ΕΡΤ όταν υπάρχει η Μεσημεριανή Μελέτη στο κανάλι του πολύ κ. Μαλέλη για να δεις ποιος τα 'φτιαξε με ποιά, ποιός χώρισε με ποια, πού εμφανίστηκε ποια και αν ήπιε μαρτίνι, απλτίνι ή μαρουλίνι.
Tί να την κάνουμε την ΕΡΤ όταν υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές σαν αυτή του Γιάννη Πρετεντέρη που περνάει γραμμή κυβερνητική καλύτερα και από τον Σίμο; Πού έχει πάντα πρώτο στασίδι τον Ψαριανό και το γιλέκο του;
Tι να την κάνουμε την ΕΡΤ όταν η Όλγα μας λέει ειδήσεις φορώντας κολιέ Chopard, την ώρα που για ποσά πολύ μικρότερα από την αξία του έχουν φυλακιστεί διάφοροι καημένοι.
Τι να την κάνουμε την ΕΡΤ, αφού για σάτιρα έχουμε τον μάτσο απολίτικο Θεσσαλονικιό - που δεν έχει ακούσει κατά που πέφτουν οι Σκουριές - Κανάκη και το παρεάκι του. Που το παίζουν ποιότητα και μας δείχνουν κάνα Ζeitgeist κάθε μεγάλη Παρασκευή, λόγω Επιταφίου, μεγάλη η χάρη Του.
Τι να την κάνουμε την ΕΡΤ, όταν prime time παίζει Σουλεϊμάν και Φατμαγκιούλ και διάφορα άλλα σαπούνια εκ Τουρκίας. Μαθαίνουμε και μια ξένη γλώσσα, αλλά, τα 'χει πεί ο Σίμος και η Τρόικα, είμαστε αχάριστοι...
Τι να την κάνουμε την ΕΡΤ, άμα γουστάρουμε να δούμε κώλους το βάζουμε στον Θέμο - αυτόν με τα εκατομμύρια στο πορτ μπαγκάζ - ή το γυρνάμε στο Star που έχει και ρεπορτάζ παραλίας. Άσε που ο Θέμος που και που παρουσιάζει και κάνα Χρυσαυγίτη βουλευτή και γουστάρουμε. Είναι αντισυστημικός ο Θέμος, σαν τους Χρυσαυγίτες...
Τι να την κάνουμε την ΕΡΤ, όταν τις Κυριακές έχει τα σόου, που τη μία εγχώριοι τριτοδεύτεροι και ενίοτε δευτερόπρωτοι star - ένεκα η κρίση- χορεύουν στον πάγο, χορεύουν στην πίστα βαλς, μάμπο, τσάτσα, τραγουδούν πότε ημίγυμνοι και πότε υποδυόμενοι τη μία την Μαντόνα, την άλλη τον Τσιτσάνη και την άλλη τον Μιχαλάκη τον Τζάκσον.
Τι να την κάνουμε την ΕΡΤ, αφού άμα θέλουμε «πχιότητα» και εκ βαθέων εξομολογήσεις έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον φαληρημένο Πέτρο Κωστόπουλο ή στον Σταύρο το Θεοδωράκη που έχει και βαθύ βλέμμα και ό,τι θέμα πιάσει το χέρι του, αγιογραφία το κάνει...
Γιατί τα πρωινά; Που αν δεν ακούσεις τα κοσμικά και τις χιτ επιτυχίες της λαϊκοπόπ με ολίγη από χιπ χοπ και αν δεν δεις τι καλό έφτιαξαν τα χεράκια του «πρώτου Έλληνα master chef» Άκη Πετρετζίκη στου Γιώργου και της Φαίης στο Mega - που είναι και ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ του Γ. Φλωρίδη - πως να πάει καλά η μέρα;
Kαλύτερα μωρέ, να το κλείσουν το μπουρδέλο την ΕΡΤ. Σιγά, τι να μας πει και ο Εξάντας. Επειδή έχει πάρει εκεί κάμποσα διεθνή βραβεία; Tι να μας πει και ο Κούλογλου, και οι Ανιχνεύσεις στην ΕΤ3; Τι να μας πει και το «Σαν σήμερα» αφού δεν πρόκειται ποτέ να πει πότε έχει γενέθλια η Μενεγάκη. Τι μας νοιάζουν τα αφιερώματα σε ιστορικές περιόδους; Tι μας νοιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» και ο «Λαβύρινθος». Τι μας νοιάζει ο Βασίλης Βασιλικός που καταπιάνεται με βιβλία, εμείς έχουμε facebook. Και στην τελική, ποιος χέστηκε για τα «Μουσικά Σύνολα» αφού είναι γνωστό και γενικά παραδεκτό πως «στην Ελλάδα δεν πιάνουν τα συγκροτήματα!».
Και αυτή την Ιστορία την έχουμε πολύ υπερεκτιμημένη, επειδή δηλαδή έχουν διευθύνει τμήματα της ΕΡΤ ο Στρατής Μυριβήλης κι ο Οδυσσέας Ελύτης και επειδή ο Δημήτρης Χορν διετέλεσε διευθυντής, ή επειδή ο Μάνος Χατζηδάκις ανέλαβε το Τρίτο Πρόγραμμα πρέπει να μείνει ανοιχτή και να εκπέμπει; Που τα είδαμε αυτά; Έχουν οι άλλες χώρες κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα; Και εν πάση περιπτώσει, που είναι η Λιλιπούπολη. Το Google Maps δεν βγάζει τίποτα.
H κόρη του Σαλαγκούδη και όλοι οι υπόλοιποι των «ειδικών θέσεων και ειδικών μισθολογίων» που διόρισε ο Σίμος, ο Μουρούτης και η παρέα τους, ακόμη και η anchorwoman Έλλη Στάη δεν είναι η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι, από την καθαρίστρια και τον καντινιέρη, μέχρι τον τεχνικό που προσπαθεί να σηκώσει το σήμα στην Ρόδο και την Πρέβεζα. Η ΕΡΤ είναι το κανάλι της περιφέρειας, που λέει τον καιρό για τον αγρότη και το κανάλι που συντηρεί τους δεσμούς των αποδήμων με την χώρα τους. Η ΕΡΤ είναι που θα καλύψει τα πάντα ακόμη και αν δεν γουστάρουμε την είδηση όπως παρουσιάζεται αφού έχει λογοκριθεί από τον Λιάτσο και τον κάθε Λιάτσο. Η ΕΡΤ είναι ένα κομμάτι από τα παιδικά μας χρόνια, όταν η Μαρία Χοακίνα, σνόμπαρε το Σιρίλο επειδή ήταν φτωχός και μαυρούλης. Η ΕΡΤ είναι το αρχείο της . Η ΕΡΤ από την Τρίτη, είναι ζήτημα όλων μας.
Υ.Γ1 Η ΕΡΤ ήταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης το μόνο κανάλι που εξέπεμπε με άδεια.
Υ.Γ 2 Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ΕΡΤ "σύμβολο αδιαφάνειας". Να με συγχωρήσει η εξοχότης του αν κάνω λάθος, αλλά διαφθορά και αδιαφάνεια δεν υπάρχει - μεταξύ άλλων - στην αστυνομία, στην πολεοδομία, στα τελωνεία, στις εφορίες, στο ποδόσφαιρο, στο τραπεζικό σύστημα, στο στρατό, στα ασφαλιστικά ταμεία. Να βάλουμε και σ αυτά λουκέτο;
Y.Γ.3 Να με συγχωρεί ο Πρωθυπουργός υποπτεύομαι πως αδιαφάνεια υπάρχει και στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως εγώ - όπως και ο επιτυχημένος επιχειρηματίας κ.Δ. Μελισσανίδης που καθόταν πρώτη σειρά στην εν λόγω ομιλίας σας - δεν έχουμε ιδέα από τέτοια πράγματα. Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί μου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου