Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ουδέτερη Μάσκα- “Μια πρόσκληση αφύπνισης” Σεμινάριο Σωματικού θεάτρου

Μια πρόσκληση αφύπνισης του σώματος αλλά και της σωματικής “φαντασίας”.

Μια πρόσκληση επανασύνδεσης με τον εσωτερικό πυρήνα αλλά και τον αυθεντικό διαισθητικό εαυτό.

Μια πρόσκληση μεταμόρφωσης μέσα από ένα τελετουργικό, μια μυσταγωγία , ένα μυθικό Ταξίδι.

Η Ουδέτερη Μάσκα μας προσκαλεί να κοιτάξουμε, να αφουγκραστούμε, να μυρίσουμε και να νιώσουμε τον κόσμο σαν για πρώτη φορά. Μας αποκαλύπτει τη δύναμη που κρύβει το απόλυτο παρόν, το εδώ και το τώρα! Είναι η μάσκα που μας επιτρέπει να βγάλουμε από πάνω μας όλες τις άλλες "μάσκες".
Ο Lecoq ως εμπνευστής της Ουδέτερης Μάσκας έλεγε ότι “είναι η μάσκα που μας βοηθάει να νιώσουμε την κατάσταση ουδετερότητας ,που προηγείται της δράσης, μια κατάσταση δεκτικότητας σε οτιδήποτε μας περιβάλλει, χωρίς καμιά εσωτερική σύγκρουση.”


Είναι ένα βιωματικό σεμινάριο βασισμένο στην κίνηση, με στόχο την διερεύνηση των πολλαπλών και διαφορετικών στρωμάτων του “σώματος”. Βασικές δημιουργικές αρχές η ενσωμάτωση, η καλλιτεχνική εξατομίκευση και η ιδιαίτερη φύση του ατόμου. Θα δουλέψουμε με "ονειρικές" εικόνες, σωματικές παρορμήσεις, εσωτερικά τοπία και αρχετυπικές δυναμικές. Θα αναπτύξουμε τη δημιουργική μας διαίσθηση, παιχνιδιάρικη διάθεση και θα αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση του σώματός μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της μάσκας για να βυθιστούμε μέσα στη σωματική μνήμη που είναι απελευθερωμένη από τους περιορισμούς του μυαλού μας. Επιπρόσθετα, εργαλεία αυτής της διαδικασίας ανακάλυψης διαφορετικών επιπέδων στο Ποιητικό μας Σώμα, θα είναι το Guiding Drawing με κάρβουνο σε άσπρο χαρτί και οι ασκήσεις ενεργητικής φαντασίας.


Ο συνδυασμός ,η αφομοίωση και η βιωματική εφαρμογή αυτών που διδαχθήκαμε από τα παιδαγωγικά μονοπάτια της LISPA και συγκεκριμένα του μεταπτυχιακού προγράμματος IMPP μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του ταξιδιού εξερεύνησης της “ποιητικότητας” του σώματος μέσω της Ουδέτερης Μάσκας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με παραστατικές τέχνες, είναι “δημιουργοί” έργων και ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν νέους δρόμους έκφρασης και προσέγγισης της τέχνης τους !

Πρόγραμμα:
Παρασκευή 25 Μαρτίου : 10:30-16:00 ( με 1/2 ώρα διάλειμμα)
Σάββατο 26 Μαρτίου      : 10:30-16:00             >>
Κυριακή 27 Μαρτίου       : 10:30-16:00             >>
Σάββατο 02 Απριλίου     : 10:30-16:00             >>
Κυριακή 03 Απριλίου      : 10:30-16:00             >>

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10                                 Γλώσσα σεμιναρίου: Αγγλικά-Ελληνικά

Σύνολο ωρών: 25                                                                Εισφορά : 120 ευρώ

Dress code: Άνετα μαύρα ρούχα, χαρτί και μολύβι.

Χώρος διεξαγωγής: “HOROS” Σπ. Πάτση 69, Βοτανικός-Γκάζι, 3ος όροφος, (4 λεπτά περπάτημα από στάση μετρό Κεραμεικός)
2103414547,  6946061264      www.horos-net.gr

Πληροφορίες- Δήλωση συμμετοχής:

https://www.facebook.com/events/533564223489687/

Εισηγητές Εργαστηρίου:

Gozde Atalay Kokkoris
Αποφοίτησε από το τμήμα Κριτικής Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 2004. Ασχολείται ενεργά με την υποκριτική από το 2000 μέχρι σήμερα ενώ συμμετείχε και στην Θεατρική ομάδα "İstanbul Tıyatro Araştırmaları Topluluğu" για 4 χρόνια. Παράλληλα, δούλεψε και ως δασκάλα Δημιουργικού δράματος μετά την αποφοίτησή της. Η βασική της σπουδή στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα στην ουδέτερη μάσκα και στον θεατρικό κλόουν έλαβε χώρα αρχικά στη Μαδρίτη στο "Gabriel Chame and Hernan Gene ESTUDIOS TEATRALES" και αργότερα στο Βερολίνο με τον Thomas Prattki στο πρόγραμμα του LISPA (London International School of Performing Arts). Συμμετείχε και ολοκλήρωσε το νέο professional development program (IMPP) του LISPA στο Βερολίνο με υποτροφία από το ίδιο το ίδρυμα. Έχει επίσης παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βραχείας ή μακράς διάρκειας με καθηγητές όπως οι Mario Gonzalez, (teacher in Conservatoire National Superieur D'Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti, (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom (teacher of De Goudse Clown School of the Netherlands). Παράλληλα με τις σπουδές της στο σωματικό θέατρο, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο του τσίρκου αλλά και της παραδοσιακής γιόγκα. Το 2011 δίδαξε στην κοινωνική σχολή τσίρκου για παιδιά "Cabuwazi"στο Βερολίνο. Ενώ το 2012 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως δασκάλα γιόγκα στο Yoga Vidya Gurukul στην Ινδία. Ως performer συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014 στην παράσταση "A Quiet Voice" , στο ZirCouplet-Variete shows 2012 & 2013 στο Βερολίνο, σε παράσταση δρόμου για το Carnival of Cultures Festival 2012 στο Βερολίνο καθώς και σε σειρά άλλων παραστάσεων. Από το 2009, ζει και εργάζεται σε διάφορες χώρες παίρνοντας μέρος σε διεθνή προγράμματα, παίζοντας σε παραστάσεις, σκηνοθετώντας αλλά και διδάσκοντας .


Παναγιώτης Κόκκορης
Η βασική του σπουδή στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα στην ουδέτερη μάσκα και στον θεατρικό κλόουν, έλαβε χώρα αρχικά στη Μαδρίτη στο "Gabriel Chame and Hernan Gene ESTUDIOS TEATRALES" και αργότερα στο Βερολίνο με τον Thomas Prattki στο Professional Development Program (IMPP) του LISPA (London International School of Performing Arts). Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βραχείας ή μακράς διάρκειας με καθηγητές όπως οι Francis Albiero (La compagnie Flex, France), Mario Gonzalez (teacher of Conservatoire National Superieur D'Art Dramatique in Paris), Giovanni Fusetti (founder of Helicos International Theater School in Italy), Patrick Van Den Boom (teacher of De Goudse Clown School of the Netherlands). Παράλληλα με τις σπουδές του στο σωματικό θέατρο, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο του τσίρκου και των animateurs. Ξεκίνησε το 2007 με μια σειρά επαγγελματικών σεμιναριών στην Ελλάδα ενώ το 2009, βρέθηκε και παρακολούθησε μαθήματα στο Alcorcon Municipality Circus School στην Ισπανία. Συνέχισε να ασχολείται ενεργά με τις τεχνικές του τσίρκου και το 2011-2012 δίδαξε στην κοινωνική σχολή τσίρκου για παιδιά "Cabuwazi"στο Βερολίνο. Έχει συμμετάσχει ως performer και ως εκπαιδευτής σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων σε απομονωμένες περιοχές και τη βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ως performer επίσης συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου το 2014, στο Friedrichstadt Palast το 2011, στο ZirCouplet-Variete shows 2012 & 2013 και στο Carnival of Cultures Festival 2012 στο Βερολίνο. Από το 2007, ζει και εργάζεται σε διάφορες χώρες, παίρνοντας μέρος σε διεθνή projects, δίνοντας παραστάσεις σε φεστιβάλ, θέατρα, δρόμους, βαριετέ, σκηνοθετώντας αλλά και διδάσκοντας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου