Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στιγμιότυπα από την performance της Αγγελικής Αυγητίδου και της Αλίκης Δουρμάζερ στο πεδίο δράσης Κόδρα 2011.







Performance της Αγγελικής Αυγητίδου και της Αλίκης Δουρμάζερ πάνω σε μια ιδέα της Αγγελικής Αυγητίδου.

Στην περφόρμανς υπάρχουν δύο γυναίκες που κινούνται παράλληλα σε διαφορετικούς χρόνους και συναντιούνται στο τραγούδι του δημοτικού άσματος «Γιάννη μου (το μαντήλι σου)». Η δράση εξελίσσεται γύρω από το μάζεμα, πλύσιμο και άπλωμα ενός μακριού άσπρου πανιού. Η καθημερινότητα της γυναικείας εργασίας συνοδεύεται από το μουρμουρητό τραγούδισμα, το ασυνείδητα διακοπτόμενο τραγούδι κάποιας που τραγουδά μόνη της, στον εαυτό της.
Ταυτόχρονα, η άλλη γυναίκα, καθισμένη στο παγκάκι τραγουδά με φωνή που απλώνεται στο χώρο και το χρόνο το ίδιο τραγούδι. Η επανάληψη της τελευταίας στροφής από τις δύο γυναίκες μετατρέπει το αρχικά ανέμελο τραγούδισμα σε μοιρολόι. Το άπλωμα του πανιού σχεδιάζει έναν άσπρο κύκλο που καταλήγει στο αναρτημένο από τους θεατές ύφασμα και συμπληρώνεται νοητά. Οι δυό γυναίκες απομακρύνονται από τον χώρο προς διαφορετικές κατευθύνσεις αφήνοντας ένα άδειο «αλώνι» για να το γεμίσουν τα νοήματα των θεατών.
Η αντίθεση ανάμεσα στην τετριμμένη ασήμαντη καθημερινότητα της διαβίωσης και στα τραγικά και κομβικά γεγονότα της μετανάστευσης, του αποχωρισμού και της απώλειας συναντιούνται στη γυναικεία δράση και γενναιότητα της φροντίδας της αντιμετώπισης των καταστάσεων και του μοιρολογιού.
Αγγελική Αυγητίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου