Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

'' KSERO ''μια σύντομη γνωριμία με την εργασία της Μαρίας Γαλαζούλα



'' KSERO ''

'' KSERO '' στην Πολωνική γλώσσα σημαίνει αντίγραφο, φωτοτυπία αλλά όταν το προφέρεις στα ελληνικά σημαίνει '' γνωρίζω ''
και η δουλειά μου βασίζεται σε αυτό το παιχνίδι των λέξεων.
Ο ανθρώπινος νους λαμβάνει πάρα πολλές πληροφορίες και γνώσεις, και στις μέρες μας η πληροφορία είναι τόσο γρήγορη (internet, blogs...κ.τ.λ)
και πολλές φορές αναξιόπιστη, και αναρωτιέσαι τι είναι αλήθεια και τι ψέμα ;;;; και σίγουρα υπάρχουν και άλλα που δεν πρόλαβες να γνωρίσεις.
Πόσο εφικτό είναι η βαθύτερη γνώση να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση αποσπασματικών πληροφοριών;

Γαλαζούλα Μαρία

Η Μαρία Γαλαζούλα παρακολουθεί το 2ο εργαστήριο της Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Μορταράκο-Τσακίρη. Τα έργα τέχνης συνιστούν μορφές εμπειρίας που εκπορεύονται από μια αυτόματη μετεξέλιξη, μετουσίωση συνήθων γεγονότων και δραστηριοτήτων. Η Γαλαζούλα στο πρότζεκτ της Πολωνίας απομονώνει ομόηχες λέξεις δύο γλωσσών αποκαλύπτοντας πως μια συνειρμική σχέση δυο διαφορετικών λέξεων στον ίδιο ήχο είναι μια πλήρης εμπειρία για την μετάπλασή της σε αντικείμενο καλλιτεχνικής αξίας. Η αρμονική αλληλεπίδραση των δυο γλωσσών συνεχίζει να διατηρήται στην κουρτίνα-χάρτη με το όποιο φως να επιδρά. Η Γαλαζούλα δεν επεδίωξε την κατάργηση στιγμών αντίστασεως και έντασεως αλλά την διαμόρφωση τους έτσι ώστε να οδηγήσουν την συνείδησή μας σε μια εμπειρία ενοποιημένη και καθολική. Η Μαρία Γαλαζούλα είναι συνδημιουργός στη Σχεδία του Ζάζου!

23/9/2011, Ομόνοια
Χάρης Κοντοσφύρης

2 σχόλια: