Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Comic and Animation Museum - Hangzhou, China

Πηγή blog: konstantinep.blogspot.com

Comic and Animation Museum - Hangzhou, China - MVRDV


Το comic και ιδιαίτερα το animation ανέκαθεν παρέπεμπε στο μέλλον, την πρωτοπορία, το εξωπραγματικό. Για δεκαετίες, ήταν διασκέδαση για τα παιδιά και τις νεότερες γενιές, σήμερα όμως θεωρούνται μια σύγχρονη εξελιγμένη μορφή τέχνης.

Αν υπήρχε ένας και μοναδικός ο λόγος για τον οποίο κέρδισαν οι MVRDV το διαγωνισμό για το Comic and Animation Museum στην Hangzhou της Κίνας είναι γιατί συνέλαβαν με τη μέγιστη ακρίβεια το ζητούμενο, πέτυχαν ένα εκπληκτικό και μοναδικό σύμπλεγμα όγκων που αρμόζει στο «θέμα» και απέδωσαν μια σειρά σχεδίων, φωτορεαλιστικών απεικονίσεων και βίντεο που αναπνέουν κινούμενο σχέδιο και αποπνέουν φιλοσοφία Άπω Ανατολής! Ακόμα κι αν αυτή τους η παρουσίαση κρίνεται σε πολύ πιο primitive στάδιο από ότι μας έχει συνηθίσει η τεχνολογία τελευταία (η παρουσίαση του Renzo Piano για το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν αναπάντεχα κοντά στην πραγματικότητα) είναι που το επιτρέπει η ελευθερία του αντικειμέν

Κανένα άλλο σχήμα, καμία άλλη ογκοπλαστική απόδοση δεν θα παρέπεμπε τόσο ευθεία στο comic και το animation. Το κτίριο έχει μια περίεργη αστάθεια ίδια με αυτή που έχουν και οι ήρωες των σελίδων των παιδικών μας χρόνων. Δίνει την εντύπωση ότι αν το αγγίξεις θα αντιδράσει σαν γιγαντιαίο μπαλόνι, θα ταλαντωθεί και θα επανέλθει… Μία ομάδα από οκτώ όγκους με σχήμα μπαλονιού φιλοξενούν ένα σύνθετο εσωτερικά μουσείο, συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ.

Το μπαλόνι είναι ένα απ’ τα πρωτογενή στοιχεία των comics. Κάθε μπαλόνι λοιπόν θα φιλοξενεί διαφορετική λειτουργία του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων δύο εκθεσιακών χώρων – αιθουσών προβολών. Σκοπός ήταν οι διακριτές ενότητες χώρων πλην του χώρου μονίμων εκθέσεων ο οποίος θα ξεφεύγει από τον βασικό χώρο του και μέσα από το κτίριο θα συνδέεται με τρεις αίθουσες εκδηλώσεων και την βιβλιοθήκη βιβλίων κόμικς.

Τα μπαλόνια-όγκοι συνδέονται με τρόπο ώστε να επιτρέπουν την απαιτούμενη και αρχέτυπη κυκλική ξενάγηση σε ολόκληρο το συγκρότημα. Όταν δύο μπαλόνια εφάπτονται, στην τομή τους δημιουργούνται εσωτερικά μεγάλα ανοίγματα που επιτρέπουν την πρόσβαση και τις θεάσεις μεταξύ των όγκων. Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά από πάρκα σε ένα σύμπλεγμα από μικρά νησάκια που βρίσκονται κοντά, μια δημόσια πλατεία και ένα εκθεσιακό κέντρο 13.000 τ.μ.

Το ειδικό σχήμα των όγκων έχει σαν αποτέλεσμα την εξομάλυνση των ανεμοπιέσεων. Εσωτερικά, πάλι λόγω του σχήματος, είναι εφικτές διαφοροποιήσεις θερμοκρασιών ανα χώρο, συνεπώς είναι αποτελεσματικός ο ενεργειακός έλεγχος. Οι επιφάνειες των όψεων πρόκειται να είναι επιχρισμένες με ειδικό λευκό relief που, πέρα από την αναφορά στα αρχαία κινέζικα βάζα, τις νυχτερινές ώρες επιτρέπει προβολές κειμένων και εικόνων από projectors.

Το Comic and Animation Museum θα εδραιώσει την θέση της πόλης ως πρωτεύουσα της βιομηχανίας comics στην Κίνα. Μιας μητρόπολης 6,5 εκ. κατοίκων 180 χλμ. Νοτιοδυτικά της Σαγκάης. Η έναρξη της κατασκευής προγραμματίζεται εντός του 2012 ο δε συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 92 εκατ. ευρώ.
Ξεναγηθήτε στο μουσείο
http://www.youtube.com/watch?v=G8L4bTxw6ic&feature=player_embedded#!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου