Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πειραματισμοί με την Αφήγηση # 03

3η συνάντηση / 23 Σεπτεμβρίου με 5 Οκτωβρίου 2011


Διερευνώντας τους τρόπους αφήγησης και τη σχέση τους με τα ψηφιακά μέσα

Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό Φούρνος

επιμέλεια : Fournos Lab Μάνθος Σαντοριναίος.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ συνεχίζει τους πειραματισμούς σε σχέση με την αφήγηση. Ξεκινά το νέο του πρόγραμμα με τρεις πειραματικές εργασίες που συνδυάζουν τη βίντεο τέχνη και τη λογοτεχνία, τη ρομποτική και την ηχητική διαλογική αφήγηση στη πόλη και την αυτόματη γραφή το διαδίκτυο και το θέατρο. Τις εκδηλώσεις θα συμπληρώσουν διαλέξεις, δρώμενα και αυτοσχεδιασμοί.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες: 201 64 60 748

msantori@otenet.gr

23 – 26 Σεπτεμβρίου 7μμ έως 10 μμ

Βίντεο και λογοτεχνία: Χαμένοι παράδεισοι

της Έφης Δολτσίνη

Το έργο «Χαμένοι παράδεισοι» αποτελείται από τρεις προβολές βίντεο-πορτραίτων άγνωστων προσώπων καθώς και ένα λογοτεχνικό κείμενο εμπνευσμένο από τα ίδια τα βίντεο. Τα βίντεο-πορτραίτα συνοδεύονται ηχητικά από ηχογραφημένα αποσπάσματα του κειμένου. Με αυτό τον τρόπο η μνήμη επινοείται, αναδιαρθρώνεται και έρχεται στην επιφάνεια λυτρώνοντας για μερικά λεπτά τους κατόχους της, αφού όπως υποστηρίζει και ο Μαρσέλ Προύστ «… οι αληθινοί παράδεισοι είναι οι χαμένοι παράδεισοι … Μόνο όταν κάτι υπάρχει αποθηκευμένο στη μνήμη μας μπορεί να γυρίσει για μερικά δευτερόλεπτα μέσω της λησμονιάς και να μας κάνει να εισπνεύσουμε έναν άλλον αέρα, που είναι καθαρός και αμόλυντος, γιατί εκείνη τη στιγμή θα ζούμε ταυτόχρονα στο παρόν και στο παρελθόν, σε έναν τόπο χωρίς χρόνο άρα και χωρίς ανησυχία για το μέλλον και τον θάνατο.»

Στο συγκεκριμένο έργο οι «δανεικές φιγούρες» των αγνώστων αυτών ανθρώπων βιντεοσκοπούνται και αξιοποιούνται λογοτεχνικά για να μετατραπούν από καθημερινές και ασήμαντες σε σημαντικές. Οι ανύποπτοι άνθρωποι καταγράφονται σε έναν ενδιάμεσο χρόνο όπου οι απλές καθημερινές τους συνήθειες διεγείρουν αφηγηματικές διαστάσεις.

Το έργο θα παρουσιαστεί στις 23, 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου , 19:00-22:00

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 8 μμ Θα γίνει μια συζήτηση γύρω από την δημιουργία του έργου. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αρμάος, Παναγιώτης Πούλος, Θανάσης Ρεντζής




27 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 7μμ έως 10 μμ

[cipo_09] <λατέρνα> μια ηχητική διαλογική αφήγηση στην πόλη

του Κώστα Ντάφλου

Το έργο [cipo_09] είναι ένα δρώμενο βασισμένο σε τρία διαδραστικά αντικείμενα τα οποία μεταπλάθουν την ιδέα της παλιάς λατέρνας και των μουσικών κουτιών.

Τα παραδοσιακά μουσικά κουτιά αναπαρήγαν οργανικούς ήχους δημοφιλών ακουσμάτων από προγραμματισμένες εκτελέσεις που έθεταν σε λειτουργία οι ακροατές. Φορείς με κωδικοποιημένα ψηφία (στιγματισμένοι μεταλλικοί δίσκοι ή κύλινδροι, προ-τρυπημένοι χάρτινοι δίσκοι ή ταινίες), εσωκλείονταν στην κατασκευή των ξύλινων μικρών αυτών υποδοχέων με υποτυπώδη κρουστά (καμπάνες, μινιατούρες μουσικών οργάνων) και με μικρο-υλικά μηχανικά μέρη (γλωσσίδια, ελάσματα, μεμβράνες, ή στήλες αέρα) που συνάρμοζαν συχνά με ωρολογιακούς μηχανισμούς οι οποίοι προσέδιδαν αυτόματη λειτουργία. Η λατέρνα αντίθετα ήταν μια αρκετά μεγάλη κατασκευή η οποία δανειζόταν πολλά μηχανικά στοιχεία από το πιάνο.


Στο συγκεκριμένο δρώμενο η λατέρνα από μια κλειστή συσκευή κωδικοποιημένων ήχων μετατρέπεται σε μια ανοικτή ψηφιακή «πλατφόρμα» επικοινωνίας και διάδρασης. Ο επισκέπτης είτε γυρνώντας τη μανιβέλα της διάταξης είτε με την ίδια του την παρουσία μέσω αισθητήρων επιδρά πάνω στην πλατφόρμα και την κάνει να λειτουργήσει και να αποθέσει πλέγματα ηχητικών υποστρωμάτων στο εσωτερικό του Φούρνου, αλλά και στη γειτονιά, όπου βρίσκεται.

Η συγκεκριμένη ανοικτή <πλατφόρμα> είναι μια διαδραστική διάταξη βασισμένη στο εικαστικό πρόγραμμα cipo_09. Το cipo_09 αποθηκεύει και επεξεργάζεται «αρχαιολογικούς ήχους» της παραδοσιακής λατέρνας (αρχές 20ου αιώνα) και των μουσικών κουτιών (αρχές 19ου αιώνα) και υιοθετεί την πρακτική της περιφοράς (στάσεις & μετακινήσεις). Καλεί το κοινό (συμμετέχοντες = παραγωγοί) να κατασκευάσουν αναμίξεις φυσικών με αποθηκευμένους οργανικούς ήχους, εκτελέσεις, διακοπές και αποσπασματικές εκπομπές επαναλήψεων με τους χειρισμούς τους και τις σωματικές τους παρεμβολές. Κάθε δι-επαφή με το κοινό είναι μια εκούσια αμφίδρομη επικοινωνία που υποστηρίζεται από υπολογιστή και ενεργοποιεί μια ακούσια αναδρασιακή διεργασία μικροεπεξεργαστή (ρομπότ) προγραμματισμένης τυχαιότητας. Τα αποσπάσματα των ήχων αντλούνται από το ηχητικό υλικό που διέθεσε ο Πάνος Ιωαννίδης, (CD): Λατέρνα, η αρχόντισσα του δρόμου, Music Corner, 2008, και τα θραύσματα των ήχων από το (CD): Instrumentos de Musica Mecanica, Luis Cangueiro, Quinta do Rei – Lazer e Cultura, Lda, 2007. Ο χώρος του Φούρνου είναι ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει το [cipo_09], ένα μεταλλαγμένο υβριδικό αντικείμενο του παρελθόντος, αφού και ο ίδιος προέρχεται από έναν παλιό χώρο που έχει αλλάξει χρήση και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κέντρο

Τραπέζι εργασίας:

Μάνθος Σαντοριναίος (ερευνητής - καλλιτέχνης, επίκουρος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών),

Νίκος Αναστασόπουλος (αρχιτέκτων / ερευνητής, επιμελητής προγραμμάτων ΔΕΝΤΡΟ),

Δρ. Βάντα Χαλυβοπούλου (εικαστικός καλλιτέχνης),

Κώστας Ντάφλος (εικαστικός, αρχιτέκτονας)

Διάρκεια του δρώμενου – έκθεσης 27, 28, 29, και 30 Σεπτεμβρίου 19:00-22:00

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου Θα γίνει μια συζήτηση γύρω από το θέμα του χώρου της πόλης και των παρασιτικών διαλογικών ανοικτών διαδράσεων

3 – 5 Οκτωβρίου 7μμ έως 10 μμ

Διαδίκτυο (chat) και θεατρικός λόγος ή Παραλλαγές στην αυτόματη γραφή ως δράμα

Μια πρόταση της Έλενας Τιμπλαλέξη

Πειραματισμοί με τηλεδιάδραση: Εμμανουέλα Κρουκόβσκι

Εφαρμογές ψηφιακών τεχνολογιών Χρήστος Τσαμαρδάς και Νίκος Δαλέζιος

Με τη συνεργασία του Μάνθου Σαντοριναίου

Μπορεί να γραφτεί και να ανέβει ένα θεατρικό μονόπρακτο σε μισή ώρα; Μπορούν δύο συγγραφείς να γράψουν από κοινού ένα θεατρικό έργο ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο χωρίς προαποφασισμένη πλοκή; Μπορούν οι ηθοποιοί δίχως προετοιμασία και συνεννόηση να δώσουν θεατρική υπόσταση στις αράδες κειμένου που έρχονται κατευθείαν από ένα chat και προβάλλονται μέσω ενός προτζέκτορα στη σκηνή του θεάτρου εκείνη τη στιγμή;

Στ α παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις η σπονδυλωτή πειραματική εκδήλωση που ερευνά πιθανούς τρόπους με τους οποίους σύγχρονες πλατφόρμες επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών μονόπρακτων. Συγγραφείς, χρήστες περιβάλλοντος chat, blogers, καλλιτέχνες και μη, συν-γράφουν σε χρόνο πραγματικό ή συνομιλούν με μηχανικά συστήματα αυτόματης γραφής. Ηθοποιοί και performers ζωντανεύουν επί τόπου τα κείμενα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από μια πρόταση και μια απάντηση ξετυλίγεται κάθε φορά ένα ολόκληρο σύμπαν. Ο γραπτός λόγος εξατμίζεται καθώς εκφέρεται, μετουσιώνεται αυτόματα σε πράξη δραματική και θεατρική, γίνεται και πάλι προφορικός. Το κοινό, μάρτυρας του μηχανισμού αυτού που αποκαλύπτει την ίδια του τη λειτουργία, ταξιδεύει στους πιθανούς δραματικούς κόσμους που ξεπηδούν μέσα από τη συνέργεια ηθοποιών, συγγραφέων, πλατφόρμων, χρηστών chat και καλλιτεχνών. Η σκηνική πραγματικότητα επαυξάνεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και προβολών.

Θα παρουσιαστούν 3 παραστάσεις κάθε μέρα των 25 λεπτών η κάθε μια

Η κάθε παράσταση θα αποτελέσει και μία διαφορετική περίπτωση όπως : α) δύο συγγραφείς μέσω δικτύου συγγράφουν το έργο ενώ δύο ηθοποιοί στη σκηνή του θεάτρου το ερμηνεύουν β) οι δύο συγγραφείς βρίσκονται και αυτοί μέσα στο χώρο που παρουσιάζεται το έργο. Στην περίπτωση η ερμηνεία των ηθοποιών επηρεάζει την συγγραφή του κειμένου γ) μουσικοί παρακολουθούν και αυτοί τα κείμενα και επενδύουν ηχητικά και μουσικά το μονόπρακτο δ)γίνεται παράσταση «τέχνης δίχως χωρικούς περιορισμούς» με ένα ηθοποιό και ένα αντίστοιχο εικονικό μέσω δικτύου και webcam. ε)συγγραφέας επικοινωνεί με το ρομποτ software (eliza), έτσι το ένα κείμενο προέρχεται από μηχανή.

Στο τέλος κάθε μέρας θα γίνει συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες.

3, 4 και 5 Οκτωβρίου, 19:00-22:00

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, τ. 210 6460748

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου