Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ΕΝ ΦΛΩ στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων





ΕΝ ΦΛΩ

Οι συλλέκτες της τελευταίας ημέρας
Σχολιάζοντας εικαστικά έργα της Συλλογής Γ. Οικονόμου
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, απο τις 6.00μ.μ.
, 25 Σεπτεμβρίου, απο τις 11.00π.μ.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτήριο Μεταξουργείου)
Λεωνίδου & Μυλλέρου Μετρό: Στάση Μεταξουργείο Τηλ: 210-5202420,210-2103243023

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με την έκθεση – δράση « Οι συλλέκτες της τελευταίας ημέρας» ολοκληρώνει ένα μεγάλο κύκλο παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο με επιτυχία στο πλαίσιο της έκθεσης
« Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου».
Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες με αφετηρία τα κινήματα και τους καλλιτέχνες της πολύτιμης συλλογής, προβολή κινηματογραφικών ταινιών μεγάλων σκηνοθετών - Βunuel, Lang - αλλά και ελεύθερα εργαστήρια τέχνης έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό να προσεγγίσει την Ιστορία και τις εκφάνσεις της Μοντερνικότητας με έναν τρόπο ουσιαστικό, καθόλου τυποποιημένο, όσο και να εκφρασθεί, αποτυπώνοντας τις δικές του «εικόνες» στα ελεύθερα εργαστήρια.
Οι γόνιμες διεργασίες γνώσης, εμπειρίας και έκφρασης μέσα από την εκθεσιακή δραστηριότητα είναι πρωταρχικοί στόχοι της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων .

.............................................................................................................................................................................................................

Καλλιτέχνες της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ σχολιάζουν εικαστικά έργα της συλλογής Γιώργου Οικονόμου. Το σχόλιό τους είναι ένα χαρακτικό έργο που θα εκτεθεί στο πλαίσιο της έκθεσης του δεύτερου τμήματος της συλλογής στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Το χαρακτικό, ως ένα αποδομημένο έργο της συλλογής, προσφέρεται στον επισκέπτη (τον εν δυνάμει συλλέκτη) σαν ένα ιδιόμορφο εικαστικό παιχνίδι.
Η μήτρα που είναι ένα χαραγμένο λινόλεουμ μετά τη δημιουργία των πρώτων χαρακτικών αντίτυπων, κομματιάζεται σε μικρότερα ισομεγέθη μέρη. Αυτός ο διαμελισμός της χαρακτικής μήτρας θα ακολουθηθεί απο όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Στη συνέχεια θα εκτυπώνονται τα αντίτυπα των υποπολλαπλάσιων της αρχικής μήτρας έτσι ώστε να είναι δύσκολη η ακριβής επανένωσή τους (το αντίτυπο δε θα μοιάζει πια με το πρωτότυπο, ο επισκέπτης-συλλέκτης θα βρει δυσκολία να ενώσει το «διαμελισμένο» έργο). Τα κομμάτια που θα προκύψουν θα ανακατεύονται μεταξύ τους και θα τυπώνονται αθρόα για τους επισκέπτες της «τελευταίας ημέρας».
Το εικαστικό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονται οι επισκέπτες προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο το «συλλεγμένο» έργο μπορεί να παραμένει ασύλλεκτο και διάσπαρτο. Η δημιουργικότητα του συλλέκτη-επισκέπτη θα ανασυνθέτει τα αποσπασμένα έργα σε καινούργια, με αναφορά τη συλλογή του Γιώργου Οικονόμου.
Το εικαστικό παιχνίδι των ΕΝ ΦΛΩ, ως υποσχόμενο κολλάζ μιας δημιουργικής απροσδιοριστίας θα οδηγήσει τον κτήτη, τον μικροσυλλέκτη, τον λανθάνοντα ιδιοκτήτη έργων τέχνης σε μια περίτεχνη διαμόρφωση της χρησιμότητας ενός έργου τέχνης, όταν χαρίζεται, μοιράζεται, αποπραγμοποιείται.
Απο το κείμενο του Χάρη Κοντοσφύρη «ΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ»

Στους '' Συλλέκτες της τελευταίας ημέρας'' συμμετέχουν οι ΕΝ ΦΛΩ:

ΦΟΙΤΗΤΕΣ:
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΑΓΡΙΟΥ ΕΡΗ, ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΑΡΝΑΜΠΑΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΚΥΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΛΕΣΣΕ ΑΝΝΕΤΤΑ, ΜΗΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΜΠΙΤΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ ΟΛΓΑ, ΜΩΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΝΤΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΕΝΑ, ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ, ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΠΙΝΟΥΛΑ ΙΡΙΣ, ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ ΡΑΝΙΑ, ΤΣΙΝΤΣΙΝΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΡΑΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΦΤΕΛΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑ, XΡΙΣΤΟΦΙΔΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΑΤΕΡΛΗ ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΥΡΠΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου