Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Περίπατος με γλυπτά και βιντεοπροβολές από το ΕΜΣΤ

Έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε Αρεοπαγίτου, Ομόνοια, Άλσος Παγκρατίου, Ακαδημία Πλάτωνος και Εξάρχεια

Ρεμπέκα Χορν, Buster’s Bedroom, 1990, Βιντεο-στιγμιότυπο.
Ρεμπέκα Χορν, Buster’s Bedroom, 1990, Βιντεο-στιγμιότυπο

"Η τέχνη είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα, αλλά ο άνθρωπος είναι η λύση του", έλεγε ο Γιόζεφ Μπόις, ο Γερμανός καλλιτέχνης που άπλωσε όσο λίγοι στον 20ό αιώνα τη σκέψη του πάνω στη σχέση τέχνης και κοινωνίας.

Οσοι περάσουν απόψε, μεταξύ 9.00 με 11.00 και κάθε βράδυ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου, θα ακούσουν στην υπαίθρια βιντεοπροβολή τον ίδιο τον καλλιτέχνη της "κοινωνικής γλυπτικής" να μιλά για τη σχέση πολιτικής και τέχνης, την άμεση δημοκρατία, τη σημασία του ελεύθερου δημόσιου διαλόγου. "Δημόσιος διάλογος", άλλωστε, ονομάζεται και το βίντεο, βασισμένο σε ομιλία του, το 1974, στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει στη συλλογή του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό.

Με τον "Δημόσιο διάλογο" του Μπόις, το ΕΜΣΤ αρχίζει το δικό του πρόγραμμα ανοίγματος στην πόλη, με το οποίο συμμετέχει στις ανάλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ. Το άνοιγμα στην πόλη είναι μια πολιτική που είχε το μουσείο, λέει η διευθύντριά του Αννα Καφέτση, αρχίζοντας το 2006 με τον "Μεγάλο περίπατο" και συνεχίζοντας με διάφορα πρότζεκτ στην Αθήνα, την Ελευσίνα αλλά και στον υπαίθριο χώρο του Ωδείου Αθηνών.

Ο στόχος, συνεχίζει η κ. Καφέτση, είναι "να δώσουμε στον κόσμο ανοίγματα στη φαντασία και ποιητικά ξαφνιάσματα. Να περπατάει κάποιος προς τη δουλειά του και να συναντά ένα "ξάφνιασμα" που να τον βάζει σε άλλη λογική". Ετσι ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά και την Ομόνοια και από το Αλσος Παγκρατίου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος θα συναντούμε εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τις συλλογές του ΕΜΣΤ.

Βλάσης Κανιάρης, Εις Δόξαν, 1993 Αποψη εγκατάστασης.
Βλάσης Κανιάρης, Εις Δόξαν, 1993 Αποψη εγκατάστασης.

Τα έργα είναι πολιτικά και κοινωνικά, με αιχμηρό κριτικό σχολιασμό για την κρίση, την τέχνη κ.λπ., αλλά και ποιητικά που σε βγάζουν από τη ζοφερή πραγματικότητα.

Η προσπάθεια ήταν το κάθε έργο να βρει τον κατάλληλο τόπο. Το Αλσος Παγκρατίου επελέγη για να στηθεί ένα "Θερινό σινεμά" με οθόνες και καθίσματα στα παγκάκια. Από απόψε (21.00-23.00) έως τις 27 του μηνός θα προβάλλονται έξι έργα βιντεοτέχνης, ένα κάθε ημέρα, που συνδυάζουν σινεμά, θέατρο και φωτογραφία, των: Ρεμπέκα Χορν (8/15/22 Σεπτ.), Ρόμπερτ Ουίλσον (9/16/23 Σεπτ.), Κώστα Αριστόπουλου (10/17/24 Σεπτ.), Γιώργου Δρίβα (11/18/25 Σεπτ.), Σόφι Καλ & Γκρέγκορι Σέπαρντ (12/19/26 Σεπτ.) κι άλλο έργο της Ρεμπέκα Χορν (13/20/27 Σεπτ.).

Τζένη Μαρκέτου, Red Eyed Sky Walkers, 2010. Αποψη εγκατάστασης στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.
Τζένη Μαρκέτου, Red Eyed Sky Walkers, 2010. Αποψη εγκατάστασης στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

Το ιστορικό έργο "Εις Δόξαν", με σαφείς πολιτικές αιχμές του Βλάση Κανιάρη, μια εγκατάσταση με σακιά τσιμέντου, στοιβαγμένα και τυλιγμένα με ελληνικές σημαίες, θα τοποθετηθεί στην Ομόνοια από τις 12 του μηνός.

Την Πλατεία Εξαρχείων κάποιοι τη φοβήθηκαν, αλλά υπερίσχυσε η άποψη της Αννας Καφέτση και θα προβάλλεται τα βράδια (15 Σεπτ.- 2 Οκτ., 21.00-23.00) το έργο των Κορεατών Young-Hae Chang Heavy Industries "Η τέχνη του ύπνου" υπό τη μορφή flash animation. Με σουρεαλιστικό λόγο ξεδιπλώνεται ένας ειρωνικός σχολιασμός για την κρίση, την κοινωνία σήμερα, το τι είναι τέχνη.

Αλέξανδρος Ψυχούλης, Οργανα γυμναστικής, 2009.
Αλέξανδρος Ψυχούλης, Οργανα γυμναστικής, 2009.

Το Αλσος Ακαδημίας Πλάτωνος θα φιλοξενήσει από τα μέσα έως το τέλος Σεπτεμβρίου μια ελκυστική ποιητική δράση, τον "Ηχητικό περίπατο": επτά ηχητικά έργα, κρεμασμένα σε ισάριθμα δέντρα, σε κλωνάρια των οποίων θα δεθούν στοιχεία των καλλιτεχνών Στίβεν Φελντ, Στιβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ.

Αυτοί που θα καθίσουν κάτω από τα δέντρα θα μπουν σε ένα διακαλλιτεχνικό κλίμα με μουσικές και ήχους από τη φύση, την πόλη κ.λπ. από εκπροσώπους εννοιολογικών και μετα-εννοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης.

"Μπιγκ Μπράδερ" στην Πλατεία Κοτζιά

 Ρόμπερτ Ουίλσον, Deafman Glance, 1981, Βιντεο-στιγμιότυπο
Ρόμπερτ Ουίλσον, Deafman Glance, 1981, Βιντεο-στιγμιότυπο

Χρώμα θα γεμίσει η Πλατεία Κοτζιά, από τις 19 του μηνός, από το κόκκινο 99 αιωρούμενων μπαλονιών, υπό μορφή σύννεφου, της εγκατάστασης της Τζένης Μορκάτου "Red eyed sky walkers".

Εργο χαρούμενο, αλλά με παγίδες, καθώς μέσα στα μπαλόνια κρύβονται μικροσκοπικές ασύρματες βίντεο κάμερες που παραπέμπουν στο μπιγκ μπράδερ, σε μια κοινωνία παρακολούθησης.

Οι εικόνες που θα καταγράφονται θα προβάλλονται ταυτόχρονα σε διπλανό καφέ, μαζί με εικόνες από άλλες πόλεις του κόσμου όπου το έργο έχει παρουσιαστεί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μουσταλευριά. Ενα πατητήρι σταφυλιών θα στηθεί στις 5.30 μ.μ. της 24ης Σεπτεμβρίου στο Αλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου με τη συμμετοχή των κατοίκων θα φτιαχτεί μουσταλευριά και θα μοιραστεί στους περαστικούς.

Πρωταγωνίστρια της δράσης είναι η ομάδα των Φοίβη Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη και Μαρίας Παπαδημητρίου, με τη συμμετοχή ποιητών. Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου, με νέες παραγωγές του ΕΜΣΤ, θα ανακοινωθεί σύντομα.

  • ΑΙΩΡΑ
  • Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης στήνει στη συμβολή Αιόλου και Κολοκοτρώνη μια αιώρα με τίτλο, "Οργανα γυμναστικής".

Δήμητρα Ρουμπούλα
dirouboula@pegasus.gr

(αναδημοσίευση από το Έθνος: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23135&subid=2&pubid=63367186)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου