Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Μπαμπαλιούτα Κωνσταντίνα - Διπλωματική Εργασία με τίτλο: Serendipity, Ιούνιος 2023

 



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΙΤΛΟΣ: «SERENDIPITY»


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η λέξη «SERENDIPITY» σημαίνει η εμφάνιση και η εξέλιξη σημαντικών γεγονότων που δημιουργούνται κατά τύχη στον κόσμο.

Το θέμα του ζωγραφικού μου έργου είναι τα Νεφελώματα σε συνδυασμό με τον ανθρώπινη φύση. Τα Νεφελώματα είναι φαινόμενα που προκύπτουν από την έκρηξη των αστέρων και λειτουργούν ως τόποι γέννησης νέων άστρων. Η γέννηση των άστρων συμβαίνει όταν ένα τεράστιο μοριακό νέφος, που εκτείνεται σε εκατοντάδες έτη φωτός, καταρρέει λόγω της δικής του βαρύτητας. Καθώς το νέφος καταρρέει αρχίζει και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, με μεγάλη ταχύτητα παίρνοντας την μορφή ενός πλατύ δίσκου. Επομένως, στον πυρήνα του νέφους συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα υλικού, δημιουργώντας έτσι ένα νέο αστέρι στο σύμπαν.

 


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ      

Τα Νεφελώματα, κρύβουν μέσα τους μια βαθιά αντανάκλαση του κυκλικού χορού της ζωής και του θανάτου όπως ισχύει και στην ανθρώπινη ζωή. Ενσαρκώνουν την ουσία της διασύνδεσης και της ενότητας που διαπερνά την τεράστια έκταση του σύμπαντός μας καθώς μας υπενθυμίζουν τον αιώνιο κύκλο της δημιουργίας και της διάλυσης.

Στο κοσμικό μωσαϊκό, τα Νεφελώματα γίνονται χώροι ανατροφής, τροφοδοτώντας τη γέννηση νέων άστρων και χρησιμεύοντας ως κοσμικά χωνευτήρια όπου τα υπολείμματα των άστρων που πεθαίνουν ανακυκλώνονται, τροφοδοτώντας τη δημιουργία μελλοντικών ουράνιων σωμάτων. Σε αυτή την περίπλοκη διαδικασία γινόμαστε μάρτυρες της αλληλένδετης φύσης της ύπαρξης, όπου οι στάχτες του παρελθόντος γίνονται τα δομικά στοιχεία για το μέλλον.

 Ας σκεφτούμε για ένα λεπτό τον εαυτό μας. Είμαστε κατασκευασμένοι από αστρόσκονη, τα ίδια τα υλικά που συνθέτουν τα αστέρια. Σε αυτήν την ομοιότητα μεταξύ εμάς και του σύμπαντος κρύβεται μια αλήθεια βαθιά ριζωμένη στην ύπαρξή μας. Ο άνθρωπος ζει σε έναν μικρό κόσμο ο οποίος ζει μέσα σε έναν μεγαλύτερο, ένας πλανήτης εντός ενός γαλαξία.

Όπως αυτά τα σύννεφα φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό, έτσι και εμείς φέρνουμε φως στον κόσμο με την παρουσία και τις πράξεις μας. Τα Νεφελώματα λειτουργούν σαν φωτεινά μονοπάτια, ρίχνοντας φως στο σκοτεινό αυτό χώρο και επιτρέποντάς μας να θαυμάσουμε την ομορφιά τους.

Τα αστέρια, αυτά τα λαμπερά σημεία στον ουρανό, είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Κάθε ένας από εμάς είναι ένα αστέρι, μια πηγή φωτός και ελπίδας σε αυτό το σκοτεινό σύμπαν.

Όπως αυτά τα κομψά φαινόμενα δημιουργούν απόκοσμες εικόνες στον ουρανό, έτσι και εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ομορφιά και μαγεία στον κόσμο μας. Με την παρουσία μας, τη δημιουργικότητά μας και την αγάπη μας, μπορούμε να αναδείξουμε το φως που κρύβεται μέσα μας και να αφήσουμε ίχνη ανεξίτηλα στον κόσμο.

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

H δύναμη και η απεραντοσύνη του σύμπαντος ανέκαθεν με γοήτευε κάτι το οποίο έφτασε σε σημείο να αποτελεί το θέμα της διπλωματικής μου. Διάβασα αρκετά βιβλία όσον αναφορά το Σύμπαν τους πλανήτες, τα άστρα και τα Νεφελώματα και μπορώ να πω ότι από που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον και με γοήτευσε πραγματικά ήταν η θεωρία που αναφέρει πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι από «αστρόσκονη». Αυτό επιτυγχάνεται καθώς τα αστέρια φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, τα καύσιμά τους τελειώνουν και αρχίζουν να καταρρέουν μέσα τους. Αυτό οδηγεί σε μια τεράστια έκρηξη που λέγεται «σουπερνόβα». Κατά τη διάρκεια αυτής της έκρηξης, η ενέργεια και τα στοιχεία που δημιουργήθηκαν μέσα στο άστρο απελευθερώνονται στο διάστημα και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία από άλλα άστρα που εκρήγνυνται  συμβάλλουν όλα μαζί στην δημιουργία πολλών από τα στοιχεία που απαρτίζουν το σώμα μας, όπως ο άνθρακας, το άζωτο, το οξυγόνο και ο σίδηρος καθώς και πολλά άλλα. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι είναι κατά κάποιον τρόπο συνδεδεμένοι με το διάστημα με τη γέννηση και το θάνατο των αστέρων.

 





















Στο παρακάτω link θα βρείτε το βίντεο με τον χώρο και τα έργα της Διπλωματικής μου εργασίας: 

https://youtu.be/di0VTTQLDpo

ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Όσον αναφορά τις καλλιτεχνικές μου επιρροές μερικές από αυτές είναι:

 

Michael Lang

 

Ο Michael Lang είναι ένας καλλιτέχνης που εξειδικεύεται στην αφηρημένη ζωγραφική και κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά από την τέχνη του είναι η προσέγγιση της τέχνης με τη χρήση των χρωμάτων και της φωτεινότητας. Λειτουργεί κυρίως με ακρυλικά χρώματα και

οι πίνακές του διακρίνονται από έντονα και ζωηρά χρώματα, με αφηρημένα σχήματα και γεωμετρικές φόρμες που δημιουργούν έναν αίσθημα δυναμισμού και κίνησης. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τη φύση, την πόλη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι έντονες αποχρώσεις και οι αβίαστες κινήσεις στα έργα του αποτυπώνουν το πάθος του για την τέχνη και την ανάγκη του να εκφραστεί μέσω αυτής. Ήταν η πρώτη επιρροή στο ξεκίνημα της δουλειάς μου καθώς με γοήτευε ο τρόπος που χειριζόταν τα χρώματα το πόσο έντονους χρωματισμούς χρησιμοποιούσε και πως λειτουργούσαν αρμονικά αυτά τα χρώματα το ένα μέσα στο άλλο με την διαδικασία του «blending».


Jaanika Talts

 

Η ταλαντούχα καλλιτέχνης Jaanika Talts γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εσθονία από εκεί μετακόμισε στην Σουηδία και έπειτα εγκαταστάθηκε στο Δουβλίνο. Η Talts ανακαλύπτει την απόλυτη ομορφιά στον κόλπο του Δουβλίνου, εκεί όπου το φως αλλάζει μεταξύ των εποχών, δημιουργώντας μια πολύτιμη παλέτα χρωμάτων για την καλλιτεχνική της δημιουργία. Ο κόσμος της ζωγραφικής της Talts είναι αφιερωμένος σε αφηρημένες συνθέσεις και σουρεαλιστικά τοπία, που ακτινοβολούν ζωντανά μέσα από έντονες αποχρώσεις και εκλεπτυσμένες πινελιές. Η συγκεκριμένη καλλιτέχνης έχει ως βάση στα έργα της τα χρώματα ροζ και μπλε τα οποία αποτελούν τον προσωπικό χαρακτήρα της ζωγραφικής μου. Μπορώ να πω πως ένιωσα ότι ταυτίστηκα μαζί με την Talts καθώς ένιωσα ότι οι εσωτερικοί μας κόσμοι κατά κάποιον τρόπο μοιάζουν.

 

Pilar Gόgar

 

H Pilar Gόgar είναι εικαστικός καλλιτέχνης από το 2015 και γεννήθηκε στην πόλη του Kαντίθ της Ισπανίας όπου σπούδασε στην σχολή καλών τεχνών του Καντίθ. Έχει σπουδάσει Αγγλική φιλολογία και σήμερα, εργάζεται ως καλλιτέχνης πλήρους απασχόλησης με έδρα την πόλη της Βαλένθια. Η ζωγραφική της εμπνέεται από το σύμπαν καθώς απεικονίζει γαλαξίες, νεφελώματα, πλανήτες και άστρα με ιδιαίτερη ρεαλιστικότατα. Τα υλικά που χρησιμοποίει είναι ακρυλικά, λάδια, αερογράφο καθώς και φωσφορούχα χρώματα. Παρακολουθούσα αρκετά συχνά τις τεχνικές της Gόgar προκειμένου να βελτιώσω όσο γίνεται καλύτερα το δικό μου εικαστικό έργο.

 

Leo Villareal

 

Leo Villareal είναι ένας από τους  πιο καινοτόμους καλλιτέχνες στον χώρο της εγκατεστημένης τέχνης. Με τη χρήση της τεχνολογίας και του φωτισμού, δημιουργεί εντυπωσιακά και δυναμικά έργα που ενσωματώνουν φως, χρώμα και κίνηση.

Ο Villareal είναι γνωστός για τις μοναδικές εγκαταστάσεις του, που συχνά δημιουργούνται για δημόσιους χώρους και μνημεία. Οι δημιουργίες του συνδυάζουν την ακρίβεια του προγραμματισμού με την καλλιτεχνική του έμπνευση, δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση με τον θεατή και το περιβάλλον.

Το έργο του Leo Villareal είναι μια απόδειξη της δύναμης του φωτός και της τεχνολογίας ως καλλιτεχνικό μέσο. Χρησιμοποιώντας προγραμματιζόμενα LED φώτα, δημιουργεί πολύπλοκες συνθέσεις φωτός και χρώματος που αλλάζουν συνεχώς και δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση κίνησης και αμφίεσης. Η επιρροή που ασκεί επάνω μου ο Villareal αντικατοπτρίζεται με απόλυτη σαφήνεια στον τρόπο που χρησιμοποιώ τους φωτισμούς LED στο δικό μου εικαστικό έργο. Τοποθετώντας τους εκλεκτούς φωτισμούς πίσω και μπροστά από τις δημιουργίες μου, προσδίδω μια ζωντάνια που αποπνέει ζωή στα έργα μου. Έτσι τα έργα μου λειτουργούν σαν πύλες που ανοίγονται σε ένα απέραντο σύμπαν, και ενσαρκώνουν τη δυναμική που διεγείρει κάθε συναίσθημα.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ


Αυγολούπης, Σταύρος Ι. (2009). Αρχή και Τέλος: Η ιστορία του σύμπαντος, Εγχειρίδιο Κοσμολογίας - Αστροφυσικής. Θεσσαλονίκη: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης. σελ. 51

 

Καστανάς, Π. (2020). Προς τ’άστρα, Εκδόσεις Κάκτος.

 

Κοσκερίδου Α. Κατηγορία Άρθρου: Ψυχολογία και συμβουλευτική, Ψυχολογία μέσα από την Τέχνη, https://www.drangel.gr/psychologia-mesa-texnh (Πρόσβαση 16 Μαΐου 2023).

 

Talts J. Art & Design: The Artist, http://www.jaanikatalts.gallery/about-jt (Πρόσβαση 26 Μαΐου 2023).

 

Gόgar P. Welcome to the present moment: About, https://pilargogar.com/about/ (Πρόσβαση 26 Μαΐου 2023).

 

Tan, Lumi. Biesenbach, Klaus, ed. Greater New Jersey, P.S. 1 Contemporary Art Center, 2005, p338.

 

"Palo Alto welcomes renowned Bay Bridge light artist for exclusive new gallery show". The Six Fifty. September 12, 2020. Retrieved September 17, 2020.

 

Villareal L. Insterstellar, New York 2023, https://www.pacegallery.com/exhibitions/leo-villareal-interstellar/ (Πρόσβαση 26 Μαΐου 2023).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου