Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ασημίνα Καραγεώργου Διπλωματική εργασία ,τίτλος Μικρόκοσμος ,Asimina Karageorgou,Microcosm _video _ perfomance _ installation.

 


Η προβολή του μικρόκοσμου μέσω του φακού και η αντεστραμμένη κλίμακα του καθώς και η σχέση του με τον άνθρωπο.

Ο μικρόκοσμος αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη φύση και όχι μόνο, χωρίς αυτόν δεν θα αντιλαμβανόμασταν την ίδια μας την ύπαρξη. Κατακλυζόμαστε από αυτόν, υπάρχει παντού στο περιβάλλον μας. Μπορούν να γίνουν πολλοί παραλληλισμοί του μικρόκοσμου, εγώ επιλέγω τον παραλληλισμό του με το σύμπαν καθώς ο μικρόκοσμος ξεναγεί στις κρυφές γωνιές του σύμπαντος. Αυτό γιατί και το ίδιο το σύμπαν συνιστάται (συντηρείται) από αυτόν και έχει απεριόριστη έκταση και μια πληθώρα οργανισμών για παράδειγμα, το πλήθος ανόργανων όπως κι εκείνος. Συνεπώς, η παρατήρηση του είναι αδύνατη με γυμνό μάτι καθώς δεν γίνεται αντιληπτός, έτσι και εγώ χρησιμοποιώ μικροσκόπιο για να επιτευχθεί η μελέτη.

Η θεματική της διπλωματικής μου εργασίας είναι η παρατήρηση ενός μικρόκοσμου, συγκεκριμένα ενός οικοσυστήματος που έχω φτιάξει και απομονώσει σε ένα γυάλινο δοχείο και παρατηρήσει με την χρήση μικροσκοπίου. Επίσης έχοντας δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο, σε εσωτερικό χώρο αλλά και μέσω εξωτερικών λήψεων, καταγράφω μια προσωπική μου performance πάνω στο σώμα και την κίνησή μου σε αυτόν. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται εδώ είναι το βίντεο καθώς και πειραματικός ήχος όπου συντέθηκε συγκεκριμένα για το project ώστε τέλος να γίνει σύνθεση όλων αυτών των αποσπασμάτων, για τη δημιουργία εικαστικού έργου (video art).

Για την σύνθεση της διπλωματικής εργασίας πέρασα από διάφορα στάδια. Αρχικά μέσω τον περιπάτων μου στη φύση συγκέντρωσα δείγματα από αντικείμενα όπως κλαδιά, φύλλα, πέτρες, νερό και χώμα. Στη συνέχεια τα απομόνωσα μέσα σε γυάλινο δοχείο και με το πέρασμα του χρόνου σε διάστημα τριών μηνών άρχισαν να δημιουργούνται διάφοροι μικροοργανισμοί. Έπειτα τοποθέτησα σε γυάλινες διαφάνειες τα δείγματα που έλαβα από το δοχείο καθώς και έτοιμα δείγματα βιολογίας και φυσιολογίας και τα παρατήρησα μέσω ψηφιακού μικροσκοπίου που παρέχει τη δυνατότητα λήψης εικόνων και βίντεο . Αφού επεξεργάστηκα τα αρχεία σε πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο συνθέσαμε με τον συνεργάτη Δημήτρη Στάμο ήχο σε μηχανές ήχου ( sound machines) όπου και αυτά επεξεργάστηκαν σε αντίστοιχο πρόγραμμα ήχου. Σε μετέπειτα στάδιο επιτέλεσα μια περφομανς σε εσωτερικό καθώς και σε εξωτερικό χώρο και έγινε βιντεοσκόπιση της, επιπλέον έγινε μια αφήγηση η οποία προστέθηκε και αυτή στο έργο. Στην συνέχεια έφτιαξα μακέτα προσομοίωσης του χώρου παρουσίασης της διπλωματικής εργασίας ώστε να μπορέσω να κάνω δοκιμές τον τρόπο στησίματος της εγκατάστασης μου. Τέλος ο τρόπος παρουσίασης του βίντεο μου πάνω σε διαφάνειες αποτελεί και μια αναφορά στο έργο του Bill Viola (The Veiling, 1995).



Συνεχίζοντας, υπάρχει σύνδεση της μέχρι τώρα δουλειάς μου με την μελέτη που κάνω για την διπλωματική μου εργασία, συγκεκριμένα κάνω μεταφορά του μακρόκοσμου στον μικρόκοσμο, αυτό επιτυγχάνεται μέσω των κοντινών λήψεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να τον δούμε. Έτσι και εγώ με την σειρά μου μέσω της διπλωματικής μου θα αναιρέσω το εμπόδιο αυτό. Με την βοήθεια της perfomance κάνω μια προσέγγιση, προβολή της σχέσης ανθρώπου-μικρόκοσμου και την αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους.

Η σύνδεση τέχνης-επιστήμης είναι αναπόφευκτη και καθίσταται αναγκαία. Ίσως είναι ένδειξη ότι προκύπτει ένας νέο ανθρωπισμός, που με αγωνία αναζητά η εποχή και ο πολιτισμός μας. Η διπλωματική μου εργασία προσεγγίζει πτυχές της τέχνης σε σχέση με την επιστήμη συγκεκριμένα προσεγγίζει τομείς της βιολογίας, φυσικής, ίσως και της γεωμετρίας. Η διεπιστημονικότητα θεωρώ πως είναι αναγκαία και μέσω αυτής μπορούν να επιτευχθούν σπουδαία κατορθώματα γιατί όχι και έργα τέχνης.






Η ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει, ο τεχνητός χώρος αλλά και το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν έναν κήπο. Ένας κήπος είτε οριοθετημένος είτε όχι, όπου ζούνε σε αυτόν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί καθώς και εμείς οι ίδιοι, που εξαρτόμαστε από αυτόν. Η σύνθεση ενός κήπου μπορεί να είναι σε είτε σε τάξη είτε σε αταξία όμοια με το σύμπαν που είναι ο μακρόκοσμος και αποτελείται από αμέτρητα στοιχεία. Στο σύνολο τους όλα γύρω μας συμπεριλαμβανομένου και τον άνθρωπο συνθέτουν τον ήδη σε εμάς γνωστό κόσμο. Άραγε η επιρροή του ανθρώπου πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει στον πλανήτη μας και πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί η κατάχρηση του; Η αναζήτηση ζωής σε άλλον πλανήτη και αποίκηση του είναι σενάρια του κοντινού μας μέλλοντος; Κατά πόσο όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν; Τέλος, θεωρητικά μπορεί να διαχωρίζουμε τους κόσμους αλλά προσωπικά θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι περιττό γιατί αποδεικνύεται ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους.





ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΕΠΙΡΡΟΕΣ/ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

Τέχνη και Επιστήμη Ελένη Γέμτου

Το Σώμα Ικεσία και Απειλή – Πέπη Ρηγοπούλου

Απορία Τέχνες και Σκέψεις Κατεργάζεται Φαίη Ζήκα

Μα είναι αυτό τέχνη; Freeland Cynthia

Downsizing 2017 https://www.imdb.com/title/tt1389072/

Special K_Placebo https://www.youtube.com/watch?v=-6FvsKo162U

Gerd A.Gόnther φωτογράφος https://www.instagram.com/mikrohiker/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Felice Placenti φωτογράφος https://www.instagram.com/fp.photomicrography/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Jan Martinek βιολόγος https://www.instagram.com/plant_microverse/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

https://inspiring-nature.com

https://www.instagram.com/microworld_highlights/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

https://vimeo.com/cosmodernism

https://www.youtube.com/watch?v=SGPflE5eHrU

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=UxnyMj5WwzQ&fbclid=IwAR3_62jHAjDWK_xeoR400ffh1Z8gG20LYNSdT8wS6oy-f7b_96dc9EzM22E

https://digitalartarchive.siggraph.org/artwork/mark-cypher-biophilia/

https://ars.electronica.art/planetb/en/

Marco Donnarumma https://marcodonnarumma.com/

Mark Cypher http://www.markcypher.com/

Tristen Perich http://www.tristanperich.com/

Rafael Lozano hemmer https://www.lozano-hemmer.com/

Dorothée Smith https://www.dorotheesmith.net/

Hannah Wilke http://www.hannahwilke.com/id23.html

Kiki Smith http://www.artnet.com/artists/kiki-smith/

Marco Siciliano https://marcosiciliano.com/selected-works

Viki Kollerova https://www.instagram.com/vikikollerova/?hl=el

Vanessa Woods https://vanessawoods.com/section/236839.html

Nasos Karabelas https://www.instagram.com/nasos_karabelas/?hl=el

Danny Giesbers https://dannygiesbers.com/

Sara Lamens http://saralamens.be/

Annique Konink https://www.instagram.com/koninkannique/

Thomas Luthardt https://www.instagram.com/thomas_luthardt/

Alexander Tinei https://www.artsy.net/artist/alexander-tinei

Rolf Abendroth https://www.rolfabendroth.com/en-1/gallery/

Phillipe Cognee https://www.artsy.net/artist/philippe-cognee

Antoni Clave https://www.antoni-clave.org/en/biography/

Pierre Soulages http://www.artnet.com/artists/pierre-soulages/

Egon Schiele https://www.artsy.net/artist/egon-schiele

Nicola Samori https://www.artsy.net/artist/nicola-samori

Denis Sarazhin https://www.artsy.net/artist/denis-sarazhin

Loribelle Spirovski https://www.artsy.net/artist/loribelle-spirovski-1

Eric Lacombe https://www.artsy.net/artist/eric-lacombe

Zdzislaw Benksinski https://www.wikiart.org/en/zdislav-beksinski

Kim Jacobsson https://kimjakobssonart.com/

Roderto Ferri https://www.liquidartsystem.com/en/a/roberto-ferri

Andrea Galad https://www.flickr.com/photos/andreagalad/

Berestova Katia https://www.instagram.com/berestova_katia/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου