Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ο Άι Γουέι Γουέι αποσύρει έκθεσή του απο τη Δανία.




Ο Άι Γουέι Γουέι νιώθει «υποχρεωμένος» να αποσυρθεί από την έκθεση στο μουσείο τέχνης ARoS Aarhus.
Από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται επιχειρώντας σε ακτές του νησιού όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες και όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μεγάλο μνημείο σύγχρονης προσφυγικής μνήμης, ο Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι έστειλε σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δανίας που χθες ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία νόμο που ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή από τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να καλύψει το κόστος της φροντίδας τους.
Ο Άι Γουέι Γουέι ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα έργα του από το μουσείο Τέχνης ARoS Aarhus και την γκαλερί του ιδρύματος Faurschou στην Κοπεγχάγη, διαμαρτυρόμενος για την ψήφιση του παραπάνω νόμου.
Πριν λίγο στην περιοχή της Κρατήγου, όπου είχε φτάσει μια από τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Άι Γουέι Γουέι βοηθούσε στην υποδοχή και συζητούσε με εθελοντές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονταν εκεί.
Μοιράζοντας γλυφιτζούρια σε παιδιά- πρόσφυγες ο Κινέζος εικαστικός επανέλαβε σε όλους όσοι τον ρωτούσαν σχετικά πως είναι συγκλονισμένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Δανίας για τις οποίες δήλωσε «υποχρεωμένος» να αποσυρθεί από την έκθεση.
Σε ανάρτησή του στο Instagram ο κ. Γουέι Γουέι αναφέρθηκε στη στήριξη από το Ίδρυμα Faurschou της απόφασής του να κλείσει την έκθεση: «Η απόφαση αυτή ακολούθησε την έγκριση του κοινοβουλίου της Δανίας της πρότασης νόμου που επιτρέπει την κατάσχεση τιμαλφών και την καθυστέρηση της οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο.
Ο Jens Faurschou υποστηρίζει την απόφαση του καλλιτέχνη και λυπάται που το κοινοβούλιο της Δανίας επιλέγει να είναι στην πρώτη γραμμή της συμβολικής και απάνθρωπης πολιτικής της σημερινής μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αντί να είναι στην πρώτη γραμμή μιας σεβαστής ευρωπαϊκής λύσης για την επίλυση της οξείας ανθρωπιστικής κρίσης».


Πηγή: http://www.nooz.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου