Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Στοιχεία Ιαπωνικής Αισθητικής


・侘び寂・




Στη ζεν φιλοσοφία για να πετύχει κανείς το 侘び寂 πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω αισθητικές αρχές.






不均斉=ασυμμετρία
 簡素=απλότητα
ここ =βάση-εδώ
 自然=φυσικότητα
  幽玄=κρυμμένη-υπονοούμενη ομορφιά
 脱俗=πέραν συμβιβασμών και κοινωνικών συμβάσεων
 静寂=αταραξία


Αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται στη φύση μα τα συναντάμε και σε ανθρώπους. Μέσω της εκτίμησης και τη εξάσκησης των τεχνών μπορούμε να γνωρίσουμε την αρετή και ευγένεια.

Παρακάτω συνοπτικά άλλα είδη αισθητικής φιλοσοφίας της Ιαπωνίας.


渋い・しぶい・SHIBUI
Τα 渋い αντικείμενα μοιάζουν συνολικά απλά μα περιέχουν λεπτομέρειες όπως υφές που ισορροπούν την απλότητα και τη πολυπλοκότητα. Είναι λεπτά τα όρια μεταξύ ωμότητας και τραχύτητας και κομψότητας.

雅・みやび・MIYABI
Σημαίνει αρχοντιά-κομψότητα ή και heart-braker. Απαιτεί το τερματισμό υπερβολής και χυδαιότητας μέσω των εκλεπτυσμένο τρόπων και συναισθημάτων για να πετύχουμε μια ανώτερη χάρη. Πολλές φορές  συνδέεται με το もののあわれ・Mono No Aware, δηλαδή την ιδέα της ομορφιάς του εφήμερου και του ανθρώπινου βασάνου.

粋・いき・IKI
Διαμορφώθηκε ανάμεσα στις εμπορικές οικογένειες των πόλεων της Ιαπωνίας τον 17ο αιώνα. Εκφράζει την απλότητα, κομψότητα, αυθορμητισμό και αυθεντικότητα. Είναι εφήμερο, ειλικρινές, μετρημένο και unselfconscious. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπινες συνθήκες και όχι φυσικά φαινόμενα. Πολλές φορές ωστόσο μπορεί ένας άνθρωπος να αποδώσει το πώς νοιώθει απέναντι σε ένα φυσικό τοπίο με την έννοια του IKI. Είναι μεγάλο κομπλιμέντο στην ιαπωνική κουλτούρα. Ετυμολογικά σημαίνει αγνός και ανόθευτος.
Τέλος συνδυάζει και την έννοια του να έχεις όρεξη για τη ζωή.


幽玄・ゆうげん・YUUGEN

Κρυμμένη ομορφιά, όχι φανερή, occult beauty.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου