Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Judith Scott (1943 - 2005): Γεννήθηκε με σύνδρομο down και έγινε διάσημη στο χώρο της τέχνης.

Η Judith Scott ήταν μια γλύπτρια διεθνούς φήμης. Γεννήθηκε την 1η Μαίου του 1943 και πέθανε στις 15 Μαρτίου του 2005. Γεννήθηκε με σύνδρομο down, κώφωση και αλαλία.
 Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της με την δίδυμη αδερφή της Joyce όμως το χάσμα της ανάπτυξης μεταξύ των δύο κοριτσιών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.
Οταν ήρθε η ώρα να πάνε σχολείο η Judith ήταν "ανεπίδεκτη μαθήσεως" ακόμα και ανάμεσα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ετσι την έβαλαν σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση το 1950. Αυτός ο διαχωρισμός είχε βαθιά επίδραση στις σχέσεις των δύο κοριτσιών.
Τα αρχεία του ιδρύματος δείχνουν πως το IQ της ήταν στο 30 (σύμφωνα με κάποιες δοκιμασίες πριν της αναγνωριστεί η κώφωση)

Το 1985 η αδερφή της Joyce έγινε η νόμιμη κηδεμόνας της.
Το 1987 η Judith άρχισε να πηγαίνει στο Creative Growth Art Center. Το πρώτο διάστημα στο κέντρο η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική ήταν τόσο αδιάφορη καλλιτεχνικά που η αδερφή της σκέφτηκε να διακόψει την φοίτηση. Λίγους μήνες αργότερα η Judith παρακολούθησε τυχαία μια παρουσίαση fiber art από την Sylvia Seventy. Και τότε άλλαξαν όλα. Με πρωτοφανή ζήλο βρήκε τη δική της μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
Η ιδιαίτερη δημιουργικότητά της αναγνωρίστηκε γρήγορα και το έργο της έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Κάποια κομμάτια πουλήθηκαν για περισσότερο από 15.000 δολάρια. Εργα της συμπεριλαμβάνονται στις μόνιμες εκθέσεις των Art Brut Connaissance & Diffusion Collection (Παρίσι και Πράγα), Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη), Museum of Modern Art, San Francisca, CA, Museum of American Folk Art]] (Νέα Υόρκη), Intuit: The Center for Intuitive and Outsider Art (Σικάγο), Irish Museum of Modern Art, (Δουβλίνο), The Oakland Museum, Oakland, CA. L’Aracine Musee D’Art Brut (Παρίσι), Collection de l'art brut (Λωζάνη), and the American Visionary Art Museum (Βαλτιμόρη).
Πέθανε σε ηλικία 61 ετών στην Καλιφόρνια
Το 2006 ο σκηνοθέτης Betsy Bayha έφτιαξε το ντοκιμαντέρ Outsider: The Life and Art of Judith Scott. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το ντοκιμαντέρ Que Tienes Debajo del Sombrero? (What's under your hat?)
Για περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο πατήστε εδώ

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/45406-down-syndrome-judith-scott

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου