Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τα πιο εντυπωσιακά έργα του Γκαουντί.

Travel photo: Artiste.gr



Επτά χαρακτηριστικά κτίρια του Γκαουντί συνθέτουν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία του έργου του, όπως το Casa Mila, η La Sagrada Familia και το πάρκο Güell. Όλα βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Βαρκελώνη στη γενέτειρα του επονομαζόμενου “αρχιτέκτονα της Καταλονίας”.
 
Οι δημιουργίες του ιδιοφυούς αρχιτέκτονα με τις καμπύλες, τα σχήματα και τις διακοσμήσεις τους άλλαξαν αποφασιστικά την αντίληψη της αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ανέτρεψε τις ως τότε επιταγές της αρχιτεκτονικής έτσι ώστε τα έργα του ακόμα και σήμερα είναι μοναδικά και σχεδόν σουρεαλιστικά. Ο Γκαουντί δεν περιορίστηκε μόνο στο σχεδιασμό των κτιρίων αλλά η προσωπική του πινελιά είναι εμφανής παντού, από τη διακόσμηση μέχρι τα γλυπτά στους κήπους. Ο Καταλανός αρχιτέκτονας όχι μόνο έχει συνδέσει το όνομα τους με την πόλη αλλά έχει καταφέρει να τη διαμορφώσει ώστε να γίνεται σημείο αναφοράς μέσα από τα έργα του. Η UNESCO έχει εντάξει επτά από τα έργα του στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εμείς σας τα παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά:
 
Sagrada Familia, 1882-
Η γιγάντια Βασιλική της Αγίας Οικογένειας αποτελεί το μεγαλύτερο και γνωστότερο έργο του Γκαουντί και συνδυάζει γοτθικά και αρ νουβό στοιχεία. Ο ίδιος ανέλαβε το σχεδιασμό της τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η κατασκευή της προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς καθώς στηριζόταν σε δωρεές ιδιωτών και διακόπηκε κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ως το θάνατο του Γκαουντί, το 1926 είχε κατασκευαστεί λιγότερο από το 1/4 του έργου. Τα έργα ξεκίνησαν πάλι τη δεκαετία του '50 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026, κατά την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του αρχιτέκτονα. Το αρχικό του σχέδιο περιλαμβάνει 18 πύργους, αφιερωμένων στους 12 Αποστόλους, τους 4 Ευαγγελιστές, την Παρθένο Μαρία και τον Χριστό. Ο τελευταίος πύργος θα είναι και ο ψηλότερος ύψους 170 μέτρων, 3 μέτρα πιο κοντός από τον λόφο Montjuic καθώς ο Γκαουντί πίστευε πως το δημιούργημά του δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτό του Θεού (www.sagradafamilia.cat, είσοδος από €14,80).
 
 
 
  
 
 
 
 
Casa Vicens, 1883-1888
Υπήρξε το πρώτο σημαντικό έργο του Γκαουντί και χτίστηκε σαν κατοικία για τον βιομήχανο Manuel Vicens. Βρίσκεται στο νούμερο 24 της Carrer de les Carolines 24 τη συνοικία Gràcia και παρόλο που εκτείνεται σε 4 ορόφους των 1.160 τετραγωνικών μέτρων, είναι από τα μικρότερα σπίτια που χτίστηκαν στην περιοχή για τους εύπορους. Η αρχιτεκτονική του έχει μαυριτανικές επιρροές κυρίως στην κορυφή του κτιρίου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ακατέργαστη πέτρα, κόκκινα τούβλα και πολύχρωμα κεραμικά. Δεν είναι επισκέψιμο αφού πρόκειται για ιδιωτική κατοικία, η οποία το 2007 βρισκόταν προς πώληση έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ (www.casavicens.es).
 
 
 
  
 
 
 
Palau Güell, 1885-1890
Η έπαυλη χτίστηκε για τον βιομήχανο Eusebi Güell και βρίσκεται στην Carrer Nou de la Rambla, στη γειτονιά El Raval. Οι υψηλοί καλεσμένοι του περνούσαν με την άμαξά τους την σιδερένια πύλη και οδηγούνταν στην κεντρική σάλα ενώ τα άλογα αποσύρονταν στους στάβλους του υπογείου μαζί με τους υπηρέτες. Ύστερα από εργασίες συντήρησης, το σπίτι άνοιξε και πάλι στο κοινό από τον Απρίλιο του 2011. Οι σινεφίλ θα το αναγνωρίσουν καθώς χρησιμοποιήθηκε σαν σκηνικό στην ταινία “Επάγγελμα Ρεπόρτερ” του Αντονιόνι με τον Τζακ Νίκολσον (1975) (palauguell.cat, είσοδος €12).
 
 
 
  
 
 
 
 
Park Güell, 1900-1914
Βρίσκεται στον λόφο El Carmel στη συνοικία Gracia και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα της νότιας Ευρώπης. Το πάρκο αγοράστηκε το 1900 από τον κόμη Eusebi Güell, ο οποίος ανέθεσε στο Γκαουντί να σχεδιάσει κατοικίες που αργότερα θα πωλούσε στους εύπορους κατοίκους της πόλης. Το σχέδιο ναυάγησε και το 1914 άνοιξε στο κοινό σαν δημόσιο πάρκο. Θα δείτε συντριβάνια με δράκους όλα διακοσμημένα με το πολύχρωμο μαρμάρινο μωσαϊκό που χαρακτηρίζει τη Βαρκελώνη ενώ πίσω από την κεντρική είσοδο θα βρείτε ένα τεράστιο φυσικό μπαλκόνι όπου και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα την πόλη. Απαραίτητη η επίσκεψη στο σπίτι όπου έζησε ο Γκαουντί με την οικογένειά του από το 1906 ως το 1926 και που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο (www.parkguell.cat).
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
- See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?category=1&article=6107&page=0#sthash.OJuPXLCx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου