Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. προκηρύσσει διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο:
«Διαγωνισμός ζωγραφικής: Λουκάς Βενετούλιας»
Οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού ορίζονται ως εξής:
- Ο διαγωνισμός καθιερώνεται, ως θεσμός, στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια.
- Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και σ’ αυτόν θα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες καλλιτέχνες έως τριάντα πέντε (35) ετών, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
- Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλουν από ένα έργο ο καθένας, με θέμα της επιλογής τους και υλικό της προτίμησής τους. Η μεγαλύτερη διάσταση του έργου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 εκ., χωρίς περιορισμό για μικρότερα μεγέθη.
- Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα είναι πενταμελής.
- Τα έργα του διαγωνισμού θα εκτίθενται σε χώρο του Ιδρύματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και σε περίπτωση μεγάλου αριθμού έργων η κριτική επιτροπή θα αποφασίζει πόσα και ποια έργα θα εκτεθούν.
- Η πενταμελής κριτική επιτροπή θα επιλέγει τρία (3) από τα εκτιθέμενα έργα. Το καλύτερο από αυτά θα βραβεύεται με συμβολικό χρηματικό ποσό και στα άλλα δύο έργα θα απονέμονται δύο ισότιμοι έπαινοι.
- Τα τρία επιλεγμένα έργα θα παραμένουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος.
- Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα δημοσιοποιείται σε κάθε διαθέσιμο μέσο και κυρίως ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, twitter κ.λπ.
- Για τη φετινή, πρώτη διεξαγωγή του διαγωνισμού, η διάρκεια υποβολής των έργων ορίζεται από 1η Σεπτεμβρίου έως 30η Σεπτεμβρίου 2014, με δυνατότητα παράτασης, και ο χρόνος διενέργειας του διαγωνισμού περί τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου 2014.
Περισσότερες πληροφορίες: Π. Μπίκας, 2310 991614 (καθημερινές 9:00-15:00)
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Λουκάς Βενετούλιας (1930-1984)
Ο Λουκάς Βενετούλιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιανουαρίου 1930. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Ύστερα από τρία χρόνια σπουδών στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έδωσε εξετάσεις στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και σπούδασε ζωγραφική με δασκάλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία και, μετά την αποφοίτησή του, επανήλθε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Πραγματοποίησε 12 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου-κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης του Κ. Κουν και το θίασο της Α. Κατσέλη. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη γραφιστική και την εικονογράφηση βιβλίων και δημοσίευσε άρθρα για την τέχνη σε εφημερίδες και περιοδικά. Ιδεολογικά συνεπής και κοινωνικά ενεργός, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος ΔΣ μέχρι και το θάνατό του, και αγωνίστηκε για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, μουσεία, ιδρύματα κ.ά., καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1984 στη Θεσσαλονίκη. Μετά το θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν 4 ατομικές εκθέσεις και έργα του παρουσιάστηκαν σε διάφορους χώρους με έργα άλλων καλλιτεχνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου