Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η θεατρική Animart στο Μονοδέντρι ήταν αφιερωμένα στον ποιητή Γκανά Συμμετοχή από το ΤΕΕΤ των Δήμητρα Ξενάκη - Μάγδα Χριστοπούλου Συντονισμός Σίσυ Παπαθανασίου και Ιόλη ΑλεξανδρήΤο θεατρικό δρώμενο προς τιμήν του Μιχάλη Γκανά

Θεατρικότητα, ποιητικότητα, τραγικότητα… Αυτός ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστράφηκε το θεατρικό δρώμενο προς τιμήν του ποιητή Μιχάλη Γκανά, υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου Σίσυς Παπαθανασίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 8ης Animart.
  Δέκα ποιήματα, με εμβόλιμα αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και την «Μήδεια» του Ευριπίδη, αλλά και μια performance, αποτέλεσαν την δομή του δρώμενου, που είχε σαν βάση την έννοια της τελετουργίας. «Αν μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη» και «Από δω έφυγε η μισή πατρίδα για τα ξένα» ήταν οι δύο στίχοι του Μιχάλη Γκανά, που καθόρισαν την θεματική της θεατρικής δράσης, που δεν ήταν άλλη από το δίπολο «αγάπη – ξενιτιά». Άτομα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και με διαφορετικές ιδιότητες, αλλά με κοινή αφορμή την αγάπη τους για το θέατρο, συναντήθηκαν στην σκηνή του υπαίθριου θεάτρου του Μονοδενδρίου, για να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στο δρώμενο ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η ποίηση του Μιχάλη Γκανά χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα κι έγιναν προσπάθειες το όλο δρώμενο να έχει αναφορές και στην σύγχρονη εποχή, με βάση το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων αλλά και κάποια νεωτερικά στοιχεία, όπως η performance  με τα σπασμένα γυαλιά. Στην ουσία, πρόκειται για ένα μωσαϊκό θεατρικών λόγων και εκφράσεων, που χτίστηκε πάνω στον καμβά της ατμόσφαιρας ενός Ηπειρώτικου μοιρολογιού. Αυτό που συνέχει όλα τα στοιχεία είναι ο άνθρωπος μέσα στην τραγικότητά της ύπαρξής του…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου