Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«Τιμή στον Έλληνα»
Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟ   ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2014 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Τιμή στον Έλληνα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κωστής Σχιζάκης

ΕΓΚΑΙΝΙΑΤετάρτη 9 Ιούλη 2014 στις 20:30
ΜΕΓΑΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 43, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  9.7.2014 – 1.8.2014
ΑΝΟΙΚΤΑΚαθημερινά 20:00-22:00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Τιμώντας τα 400 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco, 1541-1614) και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και το Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςXανίων – Ελαιουργείον   παρουσιάζουν την Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Τιμή στον Έλληνα» στο Μέγαρο Τριανόν, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη, την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 8.30 το βράδυ. Η Έκθεση θα διαρκέσει από 9.7.2014 έως 1.8.2014. Ανοικτά καθημερινά (7 ημέρες την εβδομάδα) από 20.00 έως 22.00 με ελεύθερη είσοδο.
 Επιμέλεια: Κωστής Σχιζάκης.
Στην έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αθανασίου Άλκηστη, Αλεξάκης Στέλιος, Αμάραντος Μιχάλης, Αντωνίτσης Δημήτρης, Αραπάκη Κωνσταντίνα, Αρχιμανδρίτη Μαρία, , Βαζούκου Ειρήνη, Βάττη Κλειώ, Βαθιανάκη Χρύσα, Βερυκάκη Όλγα, Vialle Isabelle, Γιοσμάς Σωκράτης, Wilson John, Γρίβα Αντωνία, Γρηγοριάδη Μαρία, Γρηγοριάδου Γεωργία, Γιατρουδάκη Πόπη, Δημητράκης Γιάννης, Ιγνατίου Μαρία, Καραϊωσηφόγλου Εύη, Καραμπατζάκη Βούλα, Κελαϊδή Μαρία, Κουκουλάκη Στέλλα, Καμπιτάκης Μηνάς,Carnemolla Andrea, Κουλακιώτης Νίκος, , Κουνάλης Κώστας, Κυρίτσης Νίκος, Κυριακίδης Θάνος, Λατινοπούλου Αθηνά, Μαργαρώνη Λυδία, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μάνου Έφη, Μεταξά Νατάσσα, Μαντζούκα Αντωνία, Μπραουδάκη Ρένα, Μπακαλούμα Ευγενία, Μιχαλιτσιάνος Νίκος, Μαυρακάκη  Βαρβάρα, Παπαδημητρίου Ελενα, Παγωμένος Κώστας, Περάκης Κώστας, Πετσούρα Σύλβια, Προβατίδου Μαρίνα, Πετράκη Αναστασία, Παπουτσάκης  Μάριος, Σίνου Άννα, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σπανάκη Ιωάννα, Σολιδάκης Βασίλης, Τουλκερίδης  Γιώργος, Τριανταφύλλου Αντώνης, Φοίτου Χριστίνα, Φωτιάδου Σοφία, Xαμιδιέλη Φωτεινή, Χατζηδάκη Πέπη & Χριστοφιλογιάννης Διονύσης.


«Στην έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” συμμετέχουν  Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες που κλήθηκαν να ανταποκριθούν κατασκευάζοντας εικαστικά λάβαρα αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας με όποιο τρόπο έκρινε ο καθένας κατάλληλο, την ευλάβεια και το θαυμασμό του προς το έργο του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μαθήτευσε στο Ηράκλειο, ταξίδεψε στην Ιταλία και  τελικά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία όπου και μεγαλούργησε.
Χαρά προκύπτει από το γεγονός ότι η έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί  και να προβληθεί σε όλη την Κρήτη  κι ακόμα να δείξει τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας ότι επίλεκτοι καλλιτέχνες  αποδίδουν με τη δέουσα ευλάβεια την πρέπουσα αναφορά τους στον Γκρέκο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας.
Ποικίλα είναι τα συμπεράσματα που απορρέουν από την παρουσίαση αυτή, μερικά προφανή κι άλλα κρυμμένα πίσω από τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει η χώρα μας... Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι καλλιτέχνες αλληγορικά εξερεύνησαν το θέμα τους και το απέδωσαν δικαιολογώντας ποικίλες παραστάσεις, είτε παραπέμποντας απ’ ευθείας στο έργο του Θεοτοκόπουλου, είτε στη μορφή και τη δράση του ζωγράφου, είτε ξεφεύγοντας τελείως από την πεπατημένη οδό ακολουθούν προσωπικές διαδρομές στην εμπειρία τους με τον Γκρέκο που απαιτούν ιδιαίτερες αναφορές για να γίνουν απόλυτα αναγνώσιμες».
Το Μέγαρο Τριανόν είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σπουδαία κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την κοσμοπολίτικη Οδό Μπόλαρη (σημερινή Οδό Ηρώων Πολυτεχνείου) στην Νέα Πόλη των Χανίων. Ο δρόμος οδηγούσε από την εντυπωσιακή Πλατεία Δικαστηρίων, με το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο, στο ανοικτό Κρητικό Πέλαγος και ήταν ο αγαπημένος τόπος της απογευματινής βόλτας των αστών της πόλης των Χανίων έως και τη δεκαετία του ΄60. Τα σπίτια είχαν εντυπωσιακές νεοκλασικές ή εκλεκτικιστικές προσόψεις με καταπράσινους κήπους και ψηλούς φοίνικες και τα περισσότερα είχαν κτιστεί στην ευημερούσα περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913). Σήμερα το ριζικά ανακαινισμένο Μέγαρο διανύει μια δεύτερη περίοδο παρουσίας ως το κεντρικό κτίριο μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης με καταστήματα, αίθρια, γραφεία και κατοικίες.


Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη στήριξη της  πολιτιστικής  και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα την προαγωγή  και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών. Το Μουσείο ενδιαφέρεται  ακόμα  για την  προβολή του έργου των Κρητών καλλιτεχνών και την προώθηση της παρουσίας  τους  σε κάθε επίπεδο, καθώς και για την ανάδειξη και διάσωση των έργων των δημιουργών κρητικής καταγωγής. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις ετήσιες θεματικές εκθέσεις που πραγματοποιεί, ασχολείται και με την διοργάνωση ερευνητικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την έκδοση ενημερωτικών βιβλίων, φυλλαδίων, καταλόγων κ.λ.π., ενώ συμβάλλει γενικότερα στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τη λογοτεχνία, τη μουσική και το χορό.

Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης»δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών»που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«ΟΚύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»&  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,   Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Επιμελητής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mail:  ioannis2000@gmail.com      Website:  www.olivepress.eu


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου