Κυριακή 6 Ιουλίου 2014



8η ANIMART
Βιωματικό Σχολείο Τεχνών
Μονοδένδρι Ιωαννίνων
13 - 23 Ιουλίου 2014
www.animartgreece.eu
Για πληροφορίες εδώ και εδώ για την περσινή συνεργασία
και συμμετοχές εδώ με αναλυτικό πίνακα στο τέλος του άρθρου



H ANIMART είναι ένα διεθνές βιωματικό σχολείο τεχνών που πραγματοποιείται στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, από το ART/European Animation Center και το Ριζάρειο Ίδρυμα και απευθύνεται στην ανήσυχη εκπαιδευτική κοινότητα (νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές), τους νέους δημιουργούς αλλά και τους φιλότεχνους, που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τις τέχνες, με έναν απλό, ευχάριστο και κατανοητό τρόπο, μετατρέποντας τις γνώσεις αυτές σε εργαλείο δουλειάς.

Επίσης, απευθύνεται σε όλους εκείνους τους φίλους από τις διάφορες χώρες, που θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά, μιαν αυθεντική εκδοχή του πολιτισμού της Ελλάδας του σήμερα.

Βασική προϋπόθεση της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργική συμμετοχή στα ανοιχτά μαθήματα, τα εργαστήρια, τις εκθέσεις, τις διαλέξεις, τις καλλιτεχνικές δράσεις, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις περιηγήσεις, καθώς εκτιμάται ότι, εάν η πρόσληψη της γνώσης είναι το προσδοκώμενο όφελος, το βίωμα της συμμετοχής είναι αξία άυλη, που δεν κοστολογείται!

Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργοί, αλλά και φερέλπιδες καλλιτέχνες, προσφέρουν και μοιράζονται τις γνώσεις, τα ταλέντα και την πείρα τους, μέσα από μια αμφίδρομη διαδραστική σχέση.

Το animation, ο κινηματογράφος, το βίντεο, η φωτογραφία, τα εικαστικά, το θέατρο, η μουσική, η λογοτεχνία και ο χορός, αποτελούν μορφές τέχνης με τις οποίες καταγίνονται οι μετέχοντες, αναδεικνύοντας προσωπικούς εκφραστικούς κώδικες και αναπτύσσοντας περισσότερο τις δεξιότητές τους.

Το διαδίκτυο προσφέροντας τις υπηρεσίες του, διευρύνει και διευκολύνει τη συμμετοχή ατόμων, ομάδων, πανεπιστημίων, ακαδημαϊκών φορέων και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, καθώς διεθνοποιεί το εγχείρημα, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια διαρκή επικοινωνία ανταλλαγής έργων και ιδεών, μεταξύ των εμπλεκομένων παγκοσμίως.

Τέχνη, γνώση και ψυχαγωγία σε ένα τόπο μοναδικό, με φόντο ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικό, όπου ο παραδοσιακός πολιτισμός της περιοχής συνδιαλέγεται με τα σύγχρονα αισθητικά ρεύματα.

Μετά από 7 χρόνια, η ANIMART – Βιωματικό Σχολείο Τεχνών, ετοιμάζεται να ανοίξει ακόμα περισσότερες «τάξεις», εκεί ψηλά στα σύννεφα της ουτοπίας, για να μας χωρέσει όλους!


ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
ABOUKELILA Karim, Φωτογράφος
ΑΝΔΡΕΑΔΗ Ιόλη, PH.D., Performance Studies, Σκηνοθέτις
ΑΡΙΕΛΙ Νιρ, Φωτογράφος
ΓΚΑΝΑΣ Μιχάλης, Ποιητής, Τιμώμενος Kαλλιτέχνης
ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ Κωνσταντίνος, Φωτογράφος
ΚΑΛΛΟΝΑ Μαριέττα, Εικαστικός
ΚΑΣΟ Ιλίρ, Ακαδημία Τεχνών Τιράνων, εικαστικός
ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ Χάρης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα, εικαστικός
ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Γεωργία, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΛΟΥΛΕΣ Βασίλης, Σκηνοθέτης
ΟΡΕΝ Ρόνι, Bezalel Academy of Arts & Design, Jerusalem, animator
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Σίσσυ, Ph.D. Θεατρολόγος, Σκηνοθέτις
ΠΙΤΤΑΣ Κωνσταντίνος, Φωτογράφος
ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ Δημήτρης, Animator
ΤΣΙΟΔΟΥΛΟΣ Στέφανος, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εικαστικός
ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ Άννα-Μαρία, Φωτογράφος


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
- Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
- Σχολή καλών τεχνών-Τμήμα Εφαρμοσμένων και Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα
- Σχολή Καλών Τεχνών –Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
- ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ
13-07-2014 20:00
Η Πανσέληνος του Ιουλίου 2014 μας βρίσκει στο πανέμορφο Μονοδένδρι.
Οι μετέχοντες, οι επιμορφωτές, οι διοργανωτές μοιράζονται τις πρώτες στιγμές της φετινής ANIMART με χαλαρή διάθεση, δοκιμάζοντας τον τοπικό οίνο και τα παραδοσικά εδέσματα. Η νεότευκτη καλλιτεχνική κοινότητά μας αρχίζει να ζωντανεύει...


ΘΗΛΕΙΑ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
14-07-2014 22:00
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Η Θηλειά», που γυρίστηκε στο Μονοδένδρι, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ντοκιμαντέρ της ANIMART 2013 (διαγράφοντας μια αξιόλογη πορεία προβολών στην Ελλάδα και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ) και το ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», που ήταν η αρχή της προσπάθειάς του να δει τη «μεγάλη» Ιστορία, μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.


ΝΙΚΟΛΕΤΑ
15-07-2014 22:00
Προβολή της ταινίας «Νικολέτα». H σκηνοθέτις Σόνια-Λίζα Κέντερμαν θα αναφερθεί στη διαδικασία υλοποίησης του πρώτου κινηματογραφικού εγχειρήματός της στο Μονοδένδρι και την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.


ΑΥΤΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
16-07-2014 22:00
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που μετέχουν στη φετινή ANIMART είτε ως επιμορφωτές, είτε ως artists-in-residence, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους και συνομιλούν με το κοινό. Τους φακέλους τους (portfolios) δείχνουν επίσης οι νέοι δημιουργοί που μετέχουν στα φετινά εργαστήρια.


Ο Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ
17-07-2014 22:00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστήριο animation ομάδας φοιτητών του Musashino Art University, Τόκυο, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη (1863-1933)


ΜΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ - Μιχάλης Γκανάς
18-07-2014 22:00
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Με λίγο φως στους ώμους - Μιχάλης Γκανάς», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, παρουσία του σκηνοθέτη και του ποιητή.


ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ
19-07-2014 22:00
Ποιητική βραδιά με τον Μιχάλη Γκανά
H Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάζει τον ποιητή Μιχάλη Γκανά και το έργο του. Ο ίδιος θα διαβάσει ποιήματά του.
Φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών εμπλουτίζουν την εκδήλωση με αναγνώσεις και απαγγελίες από το ευρύτερο έργο του τιμώμενου δημιουργού.


ΑΨΙΝΘΟΣ
20-07-2014 22:00
Η Αναστασία Γεωργάκη, μουσικός, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Ομάδα Φοιτητών της, προσεγγίζουν μουσικά την πρόσφατη ποιητική συλλογή «Άψινθος» του Μιχάλη Γκανά. Θα ακουστούν επίσης γνωστά τραγούδια σε στίχους του ποιητή.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
21-07-2014 10:00-23:00
Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή:
- Περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής
- Επιτόπια εισήγηση για την ηπειρώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και ζωγραφική από τον Στέφανο Τσιόδουλο
- Θεατρικά δρώμενα στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
- Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Χρησμοί Αιολόστομοι» του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου του Κ. Ιγνατιάδη που θα πραγματοποιήσει στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της 8ης ANIMART- Βιωματικό Σχολείο Τεχνών και είναι εμπνευσμένη από τους χρησμούς του μαντείου της Δωδώνης.Φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα διαβάσουν ποιήματα του Ηπειρώτη Μιχάλη Γκανά, τιμώμενου καλλιτέχνη της φετινής ANIMART 2014.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 8ης ANIMART 2014
22-07-2014 22:00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων της φετινής 8ης ANIMART 2014.


ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ —  Μιας Σύγχρονης Εικαστικής Ουτοπίας
Καλλιτέχνες αφήνουν τα εικαστικά αποτυπώματά τους στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, αφού τα εκθέσουν επιτοπίως αλλά και παγκοσμίως, μέσω του διαδικτύου.


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
        Culturenow.gr
        E-Go

Συμμετοχή

Α. Kόστος συμμετοχής: 100 ευρώ

Συμπεριλαμβάνεται: διαμονή και πλήρης διατροφή στο Ριζάρειο Οικοτροφείο, κατάρτιση, εκδηλώσεις.

Β. Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Συμπεριλαμβάνεται: πλήρης διατροφή στο Ριζάρειο οικοτροφείο, κατάρτιση, εκδηλώσεις.

Γ. Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ

Συμπεριλαμβάνεται: κατάρτιση, εκδηλώσεις.

1 σχόλιο:

  1. Είμαι ενθουσιασμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν, ιδίως από τους νέους, σε μια χώρα που μας έχουν κλέψει το όραμα και την ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή