Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση ζωγραφικής Νικόλας Αντωνίου | Δήμος Κηπουρός | Γιώργος Κορμπάκης στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος


Κηπουρός Δήμος


Κορμπάκης Γιώργος


Αντωνίου Νικόλας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"ΕΥΜΟΡΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σχεδιάζοντας περίκλειστα την ανθρώπινη μορφή"

Έκθεση ζωγραφικής

Νικόλας Αντωνίου | Δήμος Κηπουρός | Γιώργος Κορμπάκης

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος σε συνεργασία με το ΤΕΕΤ Φλώρινας, ΠΔΜακεδονίας παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής τριών νέων καλλιτεχνών αποφοίτων του τμήματος με καθηγητές τον Γιάννη Καστρίτση και Χάρη Κοντοσφύρη με τίτλο "Εύμορφος άνθρωπος - σχεδιάζοντας περίκλειστα την ανθρώπινη μορφή".


Ευμορφίζουν τον άνθρωπο: Δήμος Κηπουρός | Γιώργος Κορμπάκης | Νικόλας Αντωνίου

Ο Χάρης Κοντοσφύρης γράφει για τους καλλιτέχνες:


"...Ο Δήμος Κηπουρός προσπαθώντας τις εσωτερικές μορφές των ηρώων του να τις σχεδιάσει σαν αυθόρμητες ροπές από τα μέσα προς τα έξω ζωγραφίζει παραλλαγές της εύμορφης αναγνωρίσιμης εξωτερικής μορφής κοντά σε άμορφες θολότητες. Ισορροπώντας σε αυτό το βολικά διφορούμενο σημείο, ξετρυπώνει οπτικές ουσίες αποδοκιμάζοντας τον μυωπικό ηδονισμό, επικρίνοντας τον μοντερνισμό. Η αψήφιστη ζωγραφική του υπεροψία σφυρηλατεί τρισδιάστατες, ευρυγώνιες κατανομές χώρων του Fragonard με τις δυναμικές σχεδιαστικές εκχυμώσεις του Ροκοκό. Η αμφιταλάντευση ανάμεσα σε υπαρξιακές και νατουραλιστικές ευμορφίες κάνει τον Κηπουρό να ζωγραφίζει ευμετάβλητα, εμπειρικά, αυτοσχεδιαστικά με τα έντονα φιλμικά βλέμματα πρωταγωνιστών ενός David Lynch ή ενός Krzysztof Kieślowski..."

"...Ο Γιώργος Κορμπάκης ομογενοποιεί το εικαστικό βλέμμα του σε δύο διαφορετικά μέσα, βίντεο και σκιαγραφικό σχέδιο, όπως έκανε ο Durer ανάμεσα στη χαρακτική και τη ζωγραφική του. Αυτό το κατόρθωμα του Κορμπάκη ως διαλεκτική στροφή απαλλάσσει τα έργα του από την εκφοβιστική τους αύρα εξοικειώνοντας την υλική τους υπόσταση σε μια ενιαία αισθητική, δημιουργώντας μια εικόνα έκκεντρη, χωρίς πρότυπο. Πρόκειται για μια εικόνα που πιστεύει στην Πραγματικότητα του πρότυπού της.

Ο Νικόλας Αντωνίου χρησιμοποιεί διαλεκτικές εικόνες συγκλονιστικής αντιπαράθεσης στις οποίες ο χρόνος ακινητοποιείται ως συμπαγής μονάδα οριοθετημένος σε ένα λαμπυρίζον graffiti πεδίου. Έτσι οι οντότητες που ζωγραφίζει εξαγοράζουν μια απειλούμενη στιγμή παρελθόντος, εξαναγκάζοντας τον χρόνο με ένα βίαιο σχεδιαστικό ή ζωγραφικό τράβηγμα σε μια φωτισμένη χρωματική σύμπτωση με τον εαυτό του. Το Ά-μορφο πρόταγμα του Αντωνίου είναι να αποκαταστήσει τη δυνατότητα τέτοιων συμβολικών συσχετισμών ενώ παράλληλα εκκαθαρίζει αυτόν τον κόσμο φυσικής μυθολογίας εύμορφων εφηβικών αναπολήσεων. Οι μορφές του τραβιούνται και συσπώνται όπως ο απελπισμένος άνθρωπος του Gustave Courbet σε έναν ρεαλισμό ατμοσφαιρικά κοινωνιστικό ή γιγαντώνονται όπως σε μια υπέρταση των μορφών του Goya..."

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 20:00

Διάρκεια: 9 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2011
Ημέρες και ώρες λειτουργίας :
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 14:30 & 17:30 - 20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11:00 - 16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
info@technohoros.org
Χορηγία οίνου εγκαινίων
ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Πληροφορίες:
http://floroieikastikoi.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html
http://www.technohoros.org/
http://antoniounikolas.blogspot.com/

http://www.youtube.com/watch?v=DOC6ErWLLwE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου