Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΤΟΠΙΑ ΟΝΕΙΡΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΝΑΒΗ

Κατερίνα Κουνάβη 1

Ασχολήθηκα με την ιδιαίτερη αποτύπωση του ελληνικού τοπίου. Η ταπεινότητα της γης της Κύθνου με συνεπήρε και έφερε ένταση στη ψυχή μου. Παραθέτω είκοσι απεικονίσεις σε Α4. Χρησιμοποίησα μελάνια και μαρκαδόρους.   Ήταν μια ανάγκη για την αναζήτηση της πραγματικής  ευτυχίας.  Παρατηρώντας τη φύση με παροτρύνει να επεκταθώ και να ζήσω το μυστήριο. Η συγκρουσιακή ομορφιά και η αρμονία μέσα από τις αντιθέσεις του φυσικού ελληνικού τοπίου με οδήγησε στη βιωματική απόδοση του.


Κατερίνα Κουνάβη 1



Οι εσωτερικές αναζητήσεις και ανησυχίες μετατρέπουν το κανονικό, ρεαλιστικό περιβάλλον σε παραμορφωμένο χώρο έτσι ώστε ο θεατής να αναρωτιέται αν βρίσκεται στον ουρανό η στη γη. Ένα ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα στα χρώματα και τις γραμμές. Η αποτύπωση της πραγματικότητας γίνεται όχι από του φυσικού αλλά με σχετική παραμόρφωση εκφράζοντας τα συναισθήματα και την εσωτερική μου έξαρση, Προσπαθώ με τα χρώματα να μετατρέψω την ύλη σε ενέργεια. 

Κατερίνα Κουνάβη 2

Μια ενέργεια που μεταφέρεται άμεσα από το τοπίο στην καρδιά μου. Εκδηλώνεται η ηδονή με πινελιές χρωματικών επιφανειών, με μια κινητικότητα του προσωπικού αυθορμητισμού απελευθερώνοντας τις μυρωδιές, τους ήχους της φύσης. Ερωτοτροπώ με την διαχρονική πηγή έμπνευσης, τη φύση. Μια προσπάθεια να αγγίξω τα σύννεφα, τη θάλασσα, το χώμα. Μια αγάπη για τα πάντα μέσα από την πολύχρωμη έκταση της παλέτας μου. Εσωτερικό φως με διαφάνειες και αχνοπεράσματα των δαχτύλων με σκοπό την αρμονία και το ρυθμό. Ακόμα και το άγγιγμα του χαρτιού με τα δάχτυλα βουτηγμένα στο χρώμα μου χαρίζουν την αισθητική απόλαυση. Αποδίδω με οπτικές ψευδαισθήσεις τις φυσικές εντυπώσεις.
Κατερίνα Κουνάβη 3


Η νησιωτική γη απεικονίζει τις πτυχές του εσωτερικού κόσμου ακριβώς τη στιγμή που το μάτι χαϊδεύει το τοπίο. Έτσι ξετυλίγονται στον πίνακα οι κινητήριες δυνάμεις, οι εντάσεις, η φύση του χαρακτήρα μου τα συναισθήματα μου και από τοπία γης μετατρέπονται σε τοπία ψυχής. Υπάρχουν σύνολα μικρών σχημάτων, έντονων γραμμών και χρώματα που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται με εναλλακτικές συνθέσεις. Οι χρωματικές τονικότητες κυλούν με μέτρο και ρυθμό. Το φως και το σκοτάδι εξαϋλώνεται και απαλύνει την ένταση της ψυχής μου. Οι όγκοι χαλαρώνουν και τα σχήματα που αλληλοδιαδέχονται στο χώρο προσφέρουν την ποιότητα της μαγευτικής ατμόσφαιρας του ελληνικού τοπίου. 

Κατερίνα Κουνάβη 4


Με τη συγκεκριμένη δουλειά υφαίνω τον ιστό των σχέσεων μέσα από φάσεις και αντιφάσεις της ομορφιάς και της ασχήμιας. Το φυσικό τοπίο γίνεται το εκφραστικό μέσο. Επιλέγοντας συνήθως ακατοίκητες περιοχές επεμβαίνω χαράσσοντας γραμμές σημαδεύοντας το χώρο. Το τοπίο μου δεν είναι ένας αποξενωμένος χώρος αλλά με καλεί να το αισθανθώ με όλες τις αισθήσεις, την όραση, ακοή, όσφρηση και τολμώ να πω με την αφή.  



 
Κατερίνα Κουνάβη 5

Κατερίνα Κουνάβη 6

Κατερίνα Κουνάβη 7

Κατερίνα Κουνάβη 8

Κατερίνα Κουνάβη 9

Κατερίνα Κουνάβη 10

Κατερίνα Κουνάβη 11

Κατερίνα Κουνάβη 12

Κατερίνα Κουνάβη 13

Κατερίνα Κουνάβη 14

Κατερίνα Κουνάβη 15

Κατερίνα Κουνάβη 16

Κατερίνα Κουνάβη 17

Κατερίνα Κουνάβη 18

Κατερίνα Κουνάβη 19

Κατερίνα Κουνάβη 20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου