Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Δρόμοι εικαστικής δημιουργίας μέσω της ποίησης
Στο 3ο εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας


Μία ποιήτρια, έντεκα καλλιτέχνες και μία ποιητική συλλογή συνομίλησαν στα πλαίσια του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο 3ο εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας από τις 12 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Η ποιήτρια είναι η Μαρία Κουλούρη, η ποιητική συλλογή είναι τα «καθημερινά κρεβάτια» που η Μαρία εξέδωσε λίγους μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2017, από τον εκδοτικό οίκο Μελάνι. Οι καλλιτέχνες, με αλφαβητική σειρά, είναι: Αδάμ Στέργιος, Αντωνακάκη Σοφία, Ζαβιτσάνου Σπυριδούλα, Θεοδωρέσκου Καλυψώ, Καλομενίδου Χριστίνα, Καρούλια Κατερίνα, Κουνάβη Κατερίνα, Μαντζιώρη Αγάπη, Μοναχού Όλγα, Μπαρκαλής Ηλίας, Αντωνία Φλέγγα. Συμμετείχε και ο ποιητής Πέτρος Σκυθιώτης.

Τα παιδιά που διασχίζουν την Ευρώπη διαγράφοντας ένα άγνωστο και επικίνδυνο προσφυγικό μονοπάτι μέσα στα δάση και τις ερημιές, εκείνα που κάνουν κρεβάτι τους τα φύλλα του δάσους και το σκληρό χώμα υπήρξαν η αφορμή για την ποιητική αυτή συλλογή. Ένα σύνολο πέντε ποιημάτων που με τον αφαιρετικό λόγο της ποιήτριας φθάνουν σε μας σαν ένα σύνολο καταστάσεων που αφορούν όλους μας.

Οι στίχοι των ποιημάτων άλλαξαν θέση ανάλογα με τις επιλογές των αναγνωστών. Οι λέξεις μετακινήθηκαν και σχημάτισαν καινούργιους στίχους. Ο καθένας κατέληξε να φτιάξει ένα δικό του ποίημα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τις λέξεις των ποιημάτων. Η μόνη δέσμευση ήταν να τηρηθεί η σειρά της εμφάνισης των στίχων ή των λέξεων, είτε από την αρχή προς το τέλος είτε από το τέλος προς την αρχή.

Έτσι οι εικαστικοί έγιναν ποιητές και οι στίχοι εικόνες, πράγμα που από μόνο του οδήγησε σε σκέψεις γύρω από το πόσο ο εικαστικός είναι ποιητής ή ο ποιητής συνθέτει εικόνες, στο ότι η τέχνη είναι μία. Όλα αυτά βέβαια μέσα σε συζητήσεις για την τέχνη, την έκφραση, την έμπνευση, την ηθική του δημιουργού και άλλα αρχινισμένα κι ατελείωτα στον κόσμο αυτών που ασχολούνται με την τέχνη.

Στο τέλος όλοι κατέληξαν στο τί είδους εικαστικό έργο θα ήθελαν να δημιουργήσουν εμπνεόμενοι από τους στίχους των ποιημάτων της Μαρίας Κουλούρη. Έντεκα καλλιτέχνες, πάνω από 11 έργα. Τα έργα αυτά θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «καθημερινά κρεβάτια» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Φλώρινα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου