Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Το πρώτο Κέντρο για την Ενσυναίσθηση και την Τέχνη δημιουργήθηκε στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

                                    

Το Κέντρο θα αποτελέσει την ίδια στέγη για καλλιτέχνες, ερευνητές, φιλόσοφους και ιστορικούς που θα διερευνήσουν πώς τα μουσεία τέχνης μπορούν να προωθήσουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση.
Σύμφωνα με το artnet news, το Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεάπολης (Minneapolis Institute of Art – Mia) έλαβε σημαντική επιχορήγηση για την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Ενσυναίσθησης και Εικαστικών Τεχνών στον κόσμο.
Η τέχνη έχει πολλούς, και μερικές φορές αντίθετους, σκοπούς. Αλλά μια αξία που ενθαρρύνεται, όταν κάποιος αντικρίζει έργα τέχνης ή σκέφτεται την τέχνη είναι η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να κατανοεί ή να αισθάνεται την εμπειρία των άλλων από τη δική τους οπτική.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το μουσείο έχει λάβει επιχορήγηση 750.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Andrew W. Mellon για την ίδρυση του κέντρου, το οποίο θα συγκεντρώσει ερευνητές, φιλοσόφους, καλλιτέχνες και άλλους εμπειρογνώμονες για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία μπορούν να προκαλέσουν ενσυναίσθηση στους επισκέπτες τους και να προωθήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.
«Χάρη στο Ίδρυμα Mellon, είμαστε υπερήφανοι που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με συνεργάτες σε ολόκληρη τη χώρα για να μελετήσουμε πώς θα αφυπνίσουμε και θα ενθαρρύνουμε την ενσυναίσθηση μέσα από τις εικαστικές τέχνες, έτσι ώστε το Mia και όλα τα μουσεία τέχνης να μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην οικοδόμηση μιας δίκαιης και αρμονικής κοινωνίας» αναφέρει ο Kaywin Feldman, διευθυντής και πρόεδρος του Ινστιτούτου σε δελτίο Τύπου.
Εξηγεί ακόμη ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις της ενσυναίσθησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εικαστικές τέχνες και ότι ο όρος επινοήθηκε από τον Γερμανό φιλόσοφο Βίλχελμ Βουντ τη δεκαετία του 1800 για να περιγράψει το συναίσθημα που προκαλεί στους ανθρώπους η επαφή με έργα τέχνης.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Κέντρου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν 12 ερευνητές μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, ένας νευροεπιστήμονας και ένας εκπρόσωπος της Google δημιούργησαν ένα think tank για να εξετάσουν πως θα ερευνήσουν την ενσυναίσθηση.




Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου