Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΨΥΧΗ ΑΝΩΘΕΝ: προετοιμασία έκθεσης



                                     



ΨΥΧΗ ΑΝΩΘΕΝ


Κλινική ψυχική απώλεια του βλέμματος και καθημερινός αποτοιχισμός ψυχών.
Εικαστική ψυχοδυναμική και συνεργατική έκθεση στο πατάρι του Factory στην Φλώρινα

Καλλιτέχνες καλούνται να σχολιάσουν εικαστικά έξι φωτογραφίες της Σοφίας Αντωνακάκη με πορτραίτα ασθενών από το ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου και να προκαλέσουν την διάδραση του Πλάτωνα Μπιστακίδη με τα μικρογλυπτά του . Τονίζετε ότι η φωτογράφιση είναι νόμιμη με σχετική άδεια. Η έκθεση θα λειτουργήσει ψυχοδυναμικά και συνεργατικά.
Τα αποτελέσματα της συνεργατικής πρότασης θα εκτεθούν στο πατάρι του Factory στις 6 Φεβρουαρίου 2017 σε διάταξη αρχιτεκτονική και αλληλεπιδραστική με το χώρο σε μια ιδέα του Χάρη Κοντοσφύρη. Οι φωτογραφίες της Σοφίας Αντωνακάκη παρατίθενται στους τοίχους Ενώ στο υπερυψωμένο τρίγωνο του αίθριου στο πατάρι έχει δημιουργηθεί με ξύλο ένα αντίστοιχο επίπεδο. Οι καλλιτέχνες καλούνται να σχεδιάσουν ο καθένας ανεξάρτητα ένα ακανόνιστο σχήμα πλούσιο σε χρώμα ή σχηματισμούς μέχρι να γεμίσει όλη η τριγωνική επιφάνεια, Χαρακτηριστικό είναι ότι στην οξεία γωνία της επιφάνειας θα αναπαρασταθεί ένα εποπτεύον μάτι. Κατόπιν ο Πλάτωνας θα αφαιρέσει με σεγα κάποια κομμάτια από την σύνθεση χωρίς να θίξει την στερεότητα της επιφάνειας και κατά την διάρκεια της έκθεσης θα κατασκευάζει μικρογλυπτά μπροστά στο κοινό και θα τα εναποθέτει στο χρωματισμένο επίπεδο.
Το προτζεκτ αναστοχάζεται και ερευνά την ψυχική απώλεια του βλέμματος, το άγνωστο στο αναγνωρίσιμο, την κλινική ασθένεια με την φιλάσθενή καθημερινότητα , μιλά προπάντων για το Άλλο, την Περιχαράκωση, το Βιωματικό, την Επόπτευση,την Υπερέκθεση, την αλληλοπαραχώρηση και την καθημερινή έκφραση της Εξωστρέφειας. Το έργο θα έχει την επιστημονική εποπτεία της εικαστικού και ψυχίατρου- ψυχοθεραπευτριας Μαρί Θεοφίλου αποφοίτου της Σχολης καλών τεχνών Φλώρινας το 2016.




Το τρίγωνο ξύλο βρίσκεται ήδη στο υπόγειο όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει μια ακανόνιστη παρέμβαση σε τρεις ζώνες. Α) κοντά στην οξεία γωνία που θα ζωγραφιστεί το μάτι πιθανόν από την Μαρία Τοτού ζωγραφιές ακανόνιστου σχήματος μικρότερο του μισού Α4, Β) μετά για ένα μέτρο ζωγραφιές ακανόνιστου σχήματος περίπου στο μισό του Α4 και Γ) το υπόλοιπο περίπου Α4 και ελάχιστα μεγαλύτερο. Οι συμμετοχές θα κλείσουν μόλις το ξύλο διαμορφωθεί ολόκληρο.. Ο Γιάννης Βγοτζας παρακαλείται να σχεδιάσει το λογότυπο των λέξεων του τίτλου «ψυχής άνωθεν» όπου θα αποτυπωθεί στην κάτω πλευρά του τριγώνου και θα διαβάζεται από τον ισόγειο χώρο του Factory
Όσοι καλλιτέχνες βρίσκονται εκτός Φλώρινας μπορούν να στείλουν την ακανόνιστη ζωγραφιά τους σε χαρτί που θα κολληθεί πάνω στην επιφάνεια του ξύλινου τριγώνου.
31 Ιανουαρίου έχουν μαζευτεί οι συμμετοχές / 4 Φεβρουάριου πρέπει να έχουν εκτελεστεί οι ζωγραφικές παρεμβάσεις / 6 Φεβρουαρίου 2017 εγκαίνια στο πατάρι του Factory
συντονισμός: Ομάδα εξωστρέφειας 3ικαστικου 3ργαστηρίου
Αλληλεπίδραση: Χαρης Κοντοσφύρης εικαστικός, επίκουρος καθηγητής Σχολής καλών τεχνών Φλώρινας
Επικοινωνία: Φλώροι εικαστικοί


Πληροφορίες για την κλινική ψυχασθένεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου