Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη

Από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2016, Ηρακλείτου 10 στο Κολωνάκι

Η Γκαλερί Ευριπίδη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.  

            Ο Βασίλης Γκούμας αναμετράται με τον χώρο και τον χρόνο, ιχνηλατώντας μια δική του χωρογεωγραφία και αποτυπώνοντας με ακρυλικά χρώματα και ξυλοχρώματα, την αέναη σχέση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Η φυσική απώλεια λειτουργεί ως απαρχή για μια νέα δημιουργία, για μια διαφορετική θέαση της μορφής αλλά και της ίδιας της ψυχής. 
Στα έργα του κυριαρχούν οι γυναικείες μορφές, απαλλαγμένες από την φθορά του χρόνου και την σκόνη της καθημερινότητας. Τα μοντέλα του μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη βικτωριανή εποχή και προσομοιάζουν με θεότητες, καθώς φέρουν στοιχεία άυλα και υπεργήινα, τα οποία συνάμα αποπνέουν μια έντονη πνευματικότητα και ένα ηθικό κάλλος.  
Με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει και την άρτια τεχνική του κατάρτιση, που ξαφνιάζει ευχάριστα για το νεαρό της ηλικίας του-μόλις 25 ετών-, ο Βασίλης Γκούμας δημιουργεί πνευματικές μορφές, με προσεχτικά μελετημένες αφαιρέσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί το ύφος και η φυσιογνωμία τους, αλλά συνάμα διαμορφώνοντας μια υπερβατική πραγματικότητα.  

            Μέσα από την αυθυπέρβαση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει την αρμονία και την ισορροπία που κυριαρχεί στη φύση, στον καμβά του και αποτυπώνει με μαεστρία τις διακυμάνσεις και τις εντάσεις στους τόνους και στο σχέδιό του.    

Όπως σημειώνει η Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά: 
«Μέσα από ό,τι –με πόνο νοσταλγίας- παριστάνει και με τον τρόπο που εκφράζει, όσα και όπως τα υπαινίσσεται, ο Βασίλης Γκούμας θέτει «επί του τύπου των ήλων» μιας αρχαίας «γραφής», τις βάσεις για να ξαναβρούμε μέσα από μια δική μας βεβαίως ανάλογη γλώσσα, τα ουμανιστικά νοήματα και την πνευματικότητα της εικόνας «που απέλειπε», καθώς θα έλεγε και ο ποιητής. Της πολυσχιδούς σύγχρονης εικόνας του κόσμου μας, που ταυτίζεται με τον λαβύρινθο της σκέψης μας, με την υπαρξιακή μας ταυτοχρόνως αγωνία, αλλά και με τον θαυμαστό, όσο και δυσεπίλυτο μυστήριο της ζωής».  

Eγκαίνια  Έκθεσης : Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20.00.
Διάρκεια  Έκθεσης : 29 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου 2016.

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73
τηλ: 210 3615909,fax: 210 3600620
www.evripides-art.gr 
info@evripides-art.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11.00  - 20.30,
Σάββατο: 11.00 -15.00.
Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Ποιός είναι Βασίλης Γκούμας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Εισήχθη Πρώτος (1ος) στο Τµήµα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 2009, στην κατεύθυνση της Ζωγραφικής, από όπου αποφοίτησε µε άριστα το 2015 (Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής µε καθηγητή το Μιχάλη Μανουσάκη). 
Παρακολούθησε το Α΄ εργαστήριο Γλυπτικής µε καθηγητή τον Νίκο Τρανό, και το Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής µε καθηγήτρια την Μαίρη Σχοινά. 
Έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές. 

ΣΠΟΥΔΕΣ 
2009-2015    Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, Τµήµα Εικαστικών Τεχνών
2014-2015    Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής. Καθηγητής: Μιχάλης Μανουσάκης.
2009-2014    • Α΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής. Καθηγητές: Ζαχαρίας Αρβανίτης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Μανουσάκης. 
    • Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής, Γιάννης Γουρζής, Μαίρη Σχοινά, Ντίνα Κώτσιου.
    • Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής, Νίκος Τρανός.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2014    Έπαινος στην 7η Biennale των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
2013    Επιλογή του έργου “Το βασανιστήριο της µοναξιάς” για την δηµιουργία του  ηµερολογίου του 2014 της Διεθνούς Αµνηστίας.
2009    • Βραβείο του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών του ακαδηµαϊκού έτους 2008-2009 για την πρώτευση κατά την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.
    
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Οµαδικές
2015    • Πτυχιακή εργασία, Εκθεσιακός Χώρος “Νίκος Κεσσανλής”, Α.Σ.Κ.Τ., Αθήνα.
    • Έκθεση «Επιλογές 1» µε έργα 14 φοιτητών ζωγραφικής και γλυπτικής σε συνεργασία τoυ Ιδρύµατος «Η άλλη Αρκαδία» και του Ε΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ., Εκθεσιακός Χώρος Συλλογής Φέλιου, Αθήνα.
2014    • 7η Μπιενάλε Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας σε συνεργασία µε “Tα Νέα της Τέχνης” και το Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ., Ίδρυµα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Αθήνα. Έπαινος.
    • “Αλός Θεάσεις”, Γκαλερί Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα.
    • “Της Θάλασσας Εικόνες”, Ευρωπαϊκό Επιστηµονικό Πρόγραµµα PERSEUS, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Εκθεσιακός Χώρος “Νίκος Κεσσανλής”, Α.Σ.Κ.Τ., Αθήνα.
2013    • “Art for Amnesty”  για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα σε συνεργασία µε τη Διεθνή Αµνηστία και το Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ., Πολυχώρος CAMP!, Αθήνα. Επιλογή έργου για το ηµερολόγιο 2014 της Διεθνούς Αµνηστίας.
    • “Ιπποκρατική Ιατρική δια µέσου των Αιώνων”, Μουσείο Γουλανδρή, Αθήνα.
    • Έκθεση ζωγραφικής των φοιτητών της Α.Σ.Κ.Τ., Δηµαρχείο Κηφισιάς.
2012    • Έκθεση ζωγραφικής των φοιτητών της Α.Σ.Κ.Τ., Πολυχώρος TERRA-PETRA, Αθήνα.
    • Έκθεση ζωγραφικής των φοιτητών του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ. σε συνεργασία µε τη Σχολή Μωραΐτη για τους κοινωφελείς σκοπούς του Συλλόγου “Ελπίδα”, Αθήνα.
    • Εικαστικό εργαστήριο και έκθεση εικαστικών έργων του Πολιτιστικού Ιδρύµατος του Οµίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε συνεργασία µε την Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυµφαλίας.
2010    “Άνθρωπος, Χρώµατα, Μουσική” / “Δώρισε την ευκαιρία για ζωή”, –µάχη ενάντια στη λευχαιµία, Διεθνής Έκθεση Ταχυδροµικής Τέχνης, Ελληνική Αιµατολογική Εταιρεία, Λέσχη Φίλων José Carreras Ελλάδας, Διεθνές Μουσικό Σωµατείο Gina Bachauer, Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου