Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο



Γιώργος Ρούσσος

Παίρνοντας τη σκυτάλη από δύο υπέροχα υπέροχα αφιερώματα (στα οποία το Tvxs ήταν χορηγός επικοινωνίας) - «Art And Docs: Επίμονα Ταλέντα»και «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» - η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζει την εκδήλωση: «4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου». Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, μέχρι την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.
Η «4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου», διοργανώνεται από τηνΤαινιοθήκη της Ελλάδος, τις Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών, καθώς και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος, θα προβληθούν συνολικά δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους και δύο μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, από εννιά αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας.
Σκοπός είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα, να την αναγνωρίσουν γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει, μια ήπειρος με έντονες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η οποία από τον Βορρά μέχρι τον Νότο πασχίζει να κατακτήσει την πρόοδο και την εξέλιξη. Μέσα από αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς τους, ελπίζοντας να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες στον οπτικοακουστικό τομέα.
Η ταινία έναρξης του αφιερώματος, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 20:00 (είσοδος με προσκλήσεις), θα είναι η δημιουργία του  Κούνλε Αφολαγιάν: "1η Οκτώβρη" (October 1 - 2014, 144 λεπτά) . Πρόκειται για ένα συναρπαστικό κοινωνικό δράμα τοποθετημένο στο μεταίχμιο της μετάβασης από την Βρετανική διακυβέρνηση στην εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας. Ο Κούνλε Αφολαφιάν συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της κινηματογραφικής παραγωγής στη Νιγηρία και θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να παρουσιάσει την ταινία του στο αθηναϊκό κοινό.





Από τη Νιγηρία έρχεται επίσης ως προσκεκλημένος και ο Τούντε Κελάνι, ο σκηνοθέτης της ταινίας "Ένα Υπέροχο Θαύμα" (Dazzling Mirage - 2014, 117 λεπτά) την οποία και θα παρουσιάσει στο κοινό. Ενώ από τη Νότιο Αφρική αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι σκηνοθέτες Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια για να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους "Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα" (LOL - Laugh Out Loud with President Mandela - 2012, 30 λεπτά), ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρουΜαντέλα.
Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στην «4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου», είναι οι εξής:
  • Νζίγκα – Βασίλισσα της Αγκόλας / Njinga – Queen of Angola του Sérgio Graciano  (2013) - Αγκόλα
  • Άδεια πόλη / Hollow City (2004, 90΄)) - Αγκόλα
  • Στην Ελπίδα / Asham – A man called Hope της Maggie Morgan (2012, 87΄) - Αίγυπτος
  • Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι / Documentary on the life of sculptor Gamal El Sagini τοου Gamal Kassem (2010, 20΄) - Αίγυπτος
  • Βίβα Ρίβα! / Viva Riva! του Antoine Roch (2012, 80΄) - Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
  • Ναιρόμπι, Χρόνος Ημιζωής / Nairobi Half Life του πρωτοεμφανιζόμενου David Tosh Gitonga (2012, 96΄) - Κένυα
  • Kάτι αναγκαίο / Something Necessary της Τζούντι Κιμπίνγκε (2013, 85΄) - Κένυα
  • Μηδέν / Zero του Νουρ-Εντιν Λαχμαρί (2012, 111΄) - Μαρόκο
  • Τα άλογα του Θεού / Horses of God του Ναμπίλ Αγιούς (2012, 115΄) - Μαρόκο
  • Αντίο Κάρμεν / Adios Carmen του Μοχάμεντ Αμίν Μπεναμράουϊ (2013, 103΄) - Μαρόκο
  • 1η Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄) του Κούνλε Αφολιαγιάν - Νιγηρία
  • Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄) του Τούντε Κελάνι - Νιγηρία
  • Ο Αλύγιστος / Unbroken του Toyin Fajj (2014, 42΄) - Νιγηρία
  • Η προίκα / Fanie Fourie’s Lobola του Χενκ Πρετόριους (2013, 90΄) - Νότια Αφρική (φώτο άρθρου)
  • Σεραφίνα / Serafina! του Ντάρελ Ρουτ (1992, 114΄) - Νότια Αφρική (φώτο)
  • Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela των Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια (2012, 30΄) - Νότια Αφρική
  • Πέμπτη απόγευμα / Jeudi après – midi του Μοχάμεντ Νταμάκ (2012, 97΄) - Τυνησία
  • Αγωνίστριες / Militants της Σόνια Καμχί (2012, 78΄) - Τυνησία
Το αφιέρωμα προβολών «4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου», θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, μέχρι την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Όλες οι ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου