Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Το Μετροπόλιταν υποδέχεται τον Λουκά Σαμαρά

Offerings from a Restless Soul από τις 24 Φεβρουαρίου

Magnify Image

Εξήντα έργα του Λουκά Σαμαρά, τα οποία προέρχονται από την συλλογή που διαθέτει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα εκτεθούν από τις 24 Φεβρουαρίου έως την 1η Ιουνίου. Η εγκατάσταση στο Μετροπόλιταν θα συμπεριλαμβάνει και δεκαεπτά αντικείμενα, από αφηρημένα έργα του Σαμαρά της δεκαετίας του 60 έως σύγχρονα ψηφιακά. Ο Λουκάς Σαμαράς θεωρείται σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του, σε διεθνές επίπεδο. Από νωρίς κατόρθωσε να αναπτύξει το προσωπικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα. Η παραγωγή του έργου του τον έχει κατατάξει στους σημαντικότερους μεταπολεμικούς καλλιτέχνες, και μάλιστα αυτούς που άσκησαν μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη τέχνη.

Magnify Image

Γεννήθηκε στην Καστοριά, το 1936, μεγάλωσε μέσα στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και μετανάστευσε έφηβος στην Αμερική. Φωτογράφος, γλύπτης, ζωγράφος, performance artist, ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν και διερεύνησαν την χρήση της polaroid στην τέχνη τους.

Σε πολλά έργα, κύριο θέμα είναι o ίδιος του ο εαυτός, τον οποίο παρουσιάζει απευθείας ή μέσα από έργα-σύμβολα. Πειραματίζεται με την εικόνα του, την μεταμορφώνει, την αλλοιώνει, τη διαλύει μέχρι να παραμορφωθεί τελειωτικά. Δουλεύει με μια ποικιλία υλικών και τεχνικών, παστέλ, μολύβια, κάρβουνο, λάδι, χάντρες, καθρέφτες και μικροαντικείμενα. Δημιουργεί έναν μικρόκοσμο, ο οποίος αντανακλά την διαρκή ανησυχία και δημιουργικότητά του. Τα τελευταία χρόνια προσέγγισε την Computer Art, συνδυάζοντας τη φωτογραφία με την εικονική πραγματικότητα. Το 2005, έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη η πρώτη μεγάλη έκθεση του Λουκά Σαμαρά που ήταν ταυτοχρόνως η πρώτη αναδρομική του έκθεση στην Ευρώπη.


Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

Magnify Image

 Πηγή: www.lifo.gr
                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου