Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί μόλις πυρπόλησαν 1.000 σπίτια


 
Αγαπητές φίλες και φίλοι, 

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί μόλις πυρπόλησαν 1.000 σπίτια για να εξαναγκάσουν οικογένειες ιθαγενών στην Κένυα να εγκαταλείψουν το δάσος όπου κατοικούν επί αιώνες. Η φυλή αυτή βρίσκεται σε απελπισία και χρειάζεται τη βοήθειά μας για να περισώσουν τα σπίτια τους και το δάσος πριν καταστραφεί ολοσχερώς. 


Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δώσει εκατομμύρια ευρώ απ’τους φόρους μας στην δασική αστυνομία της Κένυας η οποία αυτή τη στιγμή εξολοθρεύει αυτή την αρχαία φυλή. Επίσης η Τράπεζα σκοπεύει να δώσει κι άλλο ένα τεράστιο κονδύλιο μέσα στο 2014, κι αυτό την κάνει να έχει μεγάλη επιρροή πάνω στην κυβέρνηση της Κένυας. Μέχρι τώρα η Τράπεζα έχει σιωπήσει πάνω στο θέμα. Όμως, αν αρκετοί από εμάς ενισχύσουμε το κάλεσμα της φυλής για βοήθεια, μπορούμε να αναγκάσουμε την Τράπεζα να απαιτήσει ένα τέλος σ’αυτή τη φρίκη.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ έχει δηλώσει πως θέλει να αλλάξει την Τράπεζα. Ας τον κάνουμε λοιπόν να τηρήσει το λόγο του, απαιτώντας απ’την κυβέρνηση της Κένυας να σταματήσει τη μακάβρια αρπαγή γης και θεσπίζοντας νέους κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις μελλοντικές επιχορηγήσεις της Τράπεζας. Όταν ένα εκατομμύριο από εμάς υπογράψουμε, θα αποσπάσουμε την προσοχή του Κιμ παρουσιάζοντας καμένα σπίτια ακριβώς έξω απ’τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Υπόγραψε το ψήφισμα τώρα και μετά στείλε ένα μήνυμα στον Κιμ: 

http://www.avaaz.org/en/stop_the_forced_evictions_greek/?bqNbieb&v=35610

Η φυλή Sengwer ζει στο μεγαλόπρεπο δάσος του Embobut για αιώνες και το δικαίωμά τους στην πατρογονική τους γη προστατεύεται απ’το Σύνταγμα της Κένυας αλλά και απ΄το διεθνές δίκαιο. Έχουν ήδη κερδίσει μια δικαστική μάχη για να σταματήσουν τους διωγμούς αλλά η κυβέρνηση αγνόησε παντελώς την απόφαση του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως το δάσος πρέπει να εκκενωθεί για να προστατευτούν οι πηγές του νερού για τις παραδίπλα πόλεις. Η φυλή Sengwer όμως πολύ φοβάται πως αφού τους διώξουν, θα ξεπουλήσουν το δάσος σε κερδοσκόπους.

Η Τράπεζα όντως έχει στηρίξει στο παρελθόν κάποια σπουδαία έργα. Για χρόνια όμως τώρα, όταν οι δραστηριότητες που χρηματοδοτεί η Τράπεζα εξαναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τη γη τους, τότε ρίχνει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις και τις εταιρίες που έλαβαν τα κονδύλια. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Πρόσφατα, μια διεθνής κατακραυγή ανάγκασε την Τράπεζα να εγκαταλείψει κάποια έργα τα οποία ξεσπίτωναν 30.000 Καμποντιανούς κάθε χρόνο. Επίσης παραδέχτηκε πως αγνόησε το ίδιο της το καταστατικό όταν χρηματοδότησε μια εταιρία φοινικέλαιου στην Ονδούρα η οποία κατηγορούταν για βίαιες εξώσεις και δολοφονίες. Η Τράπεζα τώρα ερευνά το σκάνδαλο Sengwer αλλά με τόση καθυστέρηση που είναι απίθανο να βγάλει κάποιο πόρισμα εγκαίρως ώστε να σωθεί η φυλή του αρχαίου δάσους της Κένυας.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μόλις απείλησε ότι θα αποσύρει Αμερικανικά κεφάλαια απ’την Τράπεζα αν εκείνη δε σταματήσει τους διωγμούς στην Κένυα. Τώρα λοιπόν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε αυτή τη βάρβαρη αρπαγή γης στην Κένυα και να κάνουμε την Τράπεζα να λάβει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπόγραψε τώρα. Όταν μαζευτούμε 1 εκατ. από εμάς θα παραδώσουμε την έκκλησή μας απευθείας στον Πρόεδρο Κιμ: 

http://www.avaaz.org/en/stop_the_forced_evictions_greek/?bqNbieb&v=35610

Με το που η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι θα διώξει χιλιάδες οικογένειες της φυλής των Μασάι απ΄τη γη τους για να τη μετατρέψει σε κυνηγετικό πάρκο για πλούσιους τουρίστες, περίπου δύο εκατ. μέλη του Avaaz σταθήκαμε στο πλευρό της φυλής. Πιέζαμε συνεχώς επί ένα χρόνο μέχρι που τελικά ο Πρωθυπουργός τους επέτρεψε να παραμείνουν στα πατρογονικά τους εδάφη, φέρνοντας έτσι αίσιο τέλος σε έναν αγώνα εικοσαετίας. Οι Μασάι λένε πως δεν θα τα είχαν καταφέρει χωρίς τη βοήθεια του κινήματός μας. Ας ενωθούμε λοιπόν ξανά, αυτή τη φορά για τις οικογένειες της φυλής των Sengwer.

Με ελπίδα,
Allison, Alex, Joseph, Emilie, Alice, Sayeeda, Ricken και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Κένυα: Η δασική αστυνομία πυρπολεί σπίτια στο δάσος Embobut - Kenya: KFS Guards Burn Down Homes in Embobut Forest (The Star) 
http://allafrica.com/stories/201401200456.html

Οικογένειες στην Κένυα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο δάσος Embobut για να αποφύγουν τις εξαναγκαστικές εξώσεις της αστυνομίας - Kenyan families flee Embobut forest to avoid forced evictions by police (The Guardian) 
http://www.theguardian.com/global-development/2014/jan/07/kenya-embobut-forest-forced-evictions-police

Η Κένυα αψηφά τα ίδια της τα δικαστήρια - Kenya defies its own courts (Forest Peoples Programme) 
http://www.forestpeoples.org/topics/legal-human-rights/news/2014/01/kenya-defies-its-own-courts-torc...

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Παγκόσμια Τράπεζα για λάθος χειρισμούς - U.S. pushes for outside oversight of World Bank (Washington Post)
http://www.washingtonpost.com/business/economy/us-pushes-for-outside-oversight-of-world-bank-opposes-push-toward-big-hydro/2014/01/24/fb41bb7c-8516-11e3-8099-9181471f7aaf_story.html

Κένυα / Δάσος Embobut: Ειδικοί του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν την προστασία των ιθαγενών που έχουν πέσει θύματα διωγμών - Kenya / Embobut Forest: UN rights expert calls for the protection of indigenous people facing eviction (UN) 
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=14163&LangID=E

Ιθαγενείς στην Κένυα διώχνονται για λόγους “συντήρησης” - Indigenous Kenyans evicted in the name of ‘conservation’ (New Internationalist) 
http://newint.org/features/web-exclusive/2014/01/23/sengwer-forest-evictions/
Ανάλογες ειδήσεις       εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου