Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Με οδηγό το «χάιδεμα ψυχής» η δημοσίευση της Καθημερινής




ΠOΛITIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης02-12-12
Με οδηγό το «χάιδεμα ψυχής»

Νέα ενότητα έργων της ζωγράφου Αγγέλικας ΒαξεβανίδουTης Γιουλης Επτακοιλη
«Το βρέφος προστατευμένο στη γλυκιά αγκαλιά της μητέρας ακούει, καθώς εκείνη απαγγέλλει οικεία τραγούδια που προσφέρουν θαλπωρή και καθησυχασμό. Μια τρυφερή εικόνα. Ανακαλώντας, όμως, αυτά τα τραγούδια με τα ενήλικα μυαλά μας, παρατηρούμε αναλήθειες, παραπλανητικές περιγραφές οι οποίες ενισχύουν μια αγαθή διανόηση με λαθεμένες ελπίδες και ακατόρθωτα όνειρα». Η ανάγκη για ασφάλεια, ζεστασιά, για ένα «χάιδεμα ψυχής», όπως λέει η ίδια, ήταν το καύσιμο για τη νέα ενότητα έργων της ζωγράφου Αγγέλικας Βαξεβανίδου.

Εχοντας σαν φυλαχτό στη μνήμη της και την ψυχή της τα νανουρίσματα της Γερμανίδας μητέρας της, η 38χρονη καλλιτέχνις κάνει ένα ευθύ και άμεσο κοινωνικό σχόλιο για την κρίση, κοινωνική και οικονομική που βιώνουμε σήμερα. «Είχα πολύ άγχος σκεφτόμενη όλη αυτή την κατάσταση και κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να σιγοτραγουδάει τα τραγούδια που μου έλεγε η μητέρα μου μικρή. Με ζέστανε η ανάμνηση της αγκαλιάς της, αυτό το μοναδικό συναίσθημα της ασφάλειας. Και αποφάσισα να το μεταφέρω εικαστικά», εξομολογείται στην «Κ».
Η έκθεσή της έχει τίτλο «Schlaf Kindlein, schlaf» («Κοιμήσου παιδάκι, κοιμήσου), εγκαινιάζεται στις 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» και περιλαμβάνει εννιά μεγάλου μεγέθους και τριάντα τέσσερα μικρού μεγέθους έργα, κάρβουνο και μολύβι στο χαρτί. Εργα ευθύβολα και αυστηρά, θα μπορούσε να πει κανείς. «Στην τέχνη δεν με ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός. Αλλά το έργο “γυμνό’’. Ετσι αισθάνομαι την ευθύνη του καλλιτέχνη, είτε ζωγραφίζει είτε κάνει θέατρο είτε γράφει μουσική», εξηγεί η Αγγέλικα Βαξεβανίδου.
Μητέρα δύο παιδιών η ίδια, έχει επιλέξει την «απομόνωση» στην Πάρο. «Εδώ και δέκα χρόνια ζω εκεί με την οικογένειά μου, σε ένα απλό σπίτι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς τηλεόραση, χωρίς τις κακές επιρροές της πόλης. Προστατεύω τον εαυτό μου και τη δημιουργικότητά μου με αυτόν τον τρόπο και είμαι πολύ ευτυχισμένη», λέει για την επιλογή της αυτή.
Η Αγγέλικα Βαξεβανίδου γεννήθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Universitaet der Κuenste του Βερολίνου. Εχει στο ενεργητικό της επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές.


Για την καινούργια της δουλειά είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα του Χάρη Κοντοσφύρη, εικαστικού καλλιτέχνη και καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: «... στην περίπτωση της Αγγέλικας Βαξεβανίδου η ζωγραφική γυμνότητα των ενήλικων βρεφών απλώνεται, κάθεται, αναπαύεται στο σεντόνι της ποίησης του νανουρίσματος σαν την ακαταστασία ενός ηχοτοπίου που κατασκευάστηκε για να ντύνει την πρώτη, απροστάτευτη και διαρκώς υποβαλλόμενη απώλεια της αθώας γυμνότητας του ανθρώπου». Η έκθεσή της θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, μετρό «Ακρόπολη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου