Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο Ξενής Σαχίνης στη Φλώρινα

ΣΤΕΓΗ ΦΙΛΟΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Από τη Τετάρτη 8 Απριλίου και έως 10 Μαΐου 2011, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, παρουσιάζει το έργο του χαράκτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ξενή Σαχίνη. Πολύτιμος και αγαπητός φίλος από παλιά, υποστήριξε ενεργά και πρόβαλε τη δράση και το έργο του Μουσείου, οραματίστηκε την πορεία αυτού του Χώρου στη μικρή πόλη της Φλώρινας αλλά και εκτός των Τειχών, εγκαινίασε συνεργασίες–ανοίγματα καθοριστικά για το Μουσείο, με άλλα εικαστικά κέντρα και είναι από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας. Με ιδιαίτερη χαρά το Μουσείο φιλοξενεί για δεύτερη φορά το έργο του –η πρώτη συνεργασία έγινε το 1994– αλλά και πρόσφατα, το 2010 φιλοξένησε τους φοιτητές του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο οποίο ο ίδιος διδάσκει.

Οι σκέψεις για ότι πρόσφατα έχει δημιουργήσει ο Ξενής Σαχίνης, εστιάζουν στο γεγονός της παρουσίας του ίδιου του δημιουργού, της μορφής του δηλαδή μέσα στο έργο του, σε έναν κυρίαρχο και διαρκή διάλογο με την ιστορία. Εδώ και μέσα από το έργο του πρέπει να διαισθανθούμε κάτι, πως η ουσία της Τέχνης είναι να είναι ιστορική. Ακόμα η διαίσθηση μας πρέπει να συλλάβει πώς εννοείται αυτή η ουσία ως ιστορική, απομακρύνοντας από τη σκέψη μας την έννοια της καταγραφής των γεγονότων μέσα σε ένα συμβατό χρονικό πλαίσιο που κατανοούμε όλοι μας, όπως το καταγράφει η επιστήμη της ιστορίας. Η συνάντηση–διάλογος, αφορά σε πρόσωπα που διαμόρφωσαν αλλά και διαμορφώνουν σήμερα με το έργο τους τη σκέψη μας μέσα στο χώρο της Τέχνης. Είναι μαζί ο Joshph Beuys, ο Γιάννης Κουνέλλης, ο Γιάννης Μόραλης και ο Fancisco Goya.

Η τέχνη είναι ιστορική, χωρίς να εννοούμε πως η ίδια έχει μια ιστορία που παρουσιάζεται μεταμορφωμένη στο γύρισμα του χρόνου και οι κάτω από διαφορετικές συνθήκες όπως συνηθέστερα συμβαίνει. Η τέχνη είναι ιστορική επειδή μέσα από την ίδια επιτρέπεται η θεμελίωση, η προβολή της ιστορίας. Και εδώ σε αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα δεν έχουν καμία παρουσία, δεν εξαρτάται κάτι από αυτά, παρά μόνο το ότι η Τέχνη επέλεξε και διαφύλαξε κάτι από την πορεία τους εντός της. Αυτή η διαφύλαξη είναι νομίζω που προτάσσει και ο Ξενής Σαχίνης και ταυτόχρονα ο ίδιος την αναλαμβάνει. Σκέφτομαι πώς είναι να επωμιστεί κάποιος το βάρος μιας τέτοιας διαφύλαξης. Ο Καλλιτέχνης απαντά με την παρουσία του. Αυτή η ανάληψη και μεταμόρφωση, δεν εγκαταλείπετε μόνο στο γεγονός της και την ιδιαίτερη αξία του αλλά επιφέρει και μια γλώσσα, την καθιστά παρούσα, την επιβάλλει ως Τεχνική, περιεχόμενο και μορφή, ως εικαστική γλώσσα. Ο ίδιος στο κείμενο του αναρωτάται αν είναι αιρετικός μέσα από τις προσπάθειες αυτές για να καταλήξει : «Mα τότε τίποτα δε θα είχε αλλάξει και η θέλησή μας για έρευνα θα είχε μαραθεί. Θα αφήναμε την καλλιτεχνική ζωή μας να περνάει χωρίς να αναλαμβάνουμε ποτέ τον ευγενή κίνδυνο της αποτυχίας που προέρχεται από την προσπάθειά μας να προτείνουμε προς καθιέρωση καινούργιες ιδέες και πράγματα».

Οι διάλογοι του Ξενή είναι αυτοί που τολμούν να διαισθανθούν την ιστορική διάσταση της δημιουργίας ακόμα και μέσα από αιρέσεις, παρούσες όμως στο να αναλάβουν τον ευγενή κίνδυνο του να είναι κάποιος κατ’ ουσία δημιουργικός.

Το Δ.Σ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με ιδιαίτερη χαρά και τιμή φιλοξενεί στις αίθουσές του τον Ξενή Σαχίνη σπουδαίο σύγχρονο δημιουργό αλλά και έναν σημαντικό φίλο που αθόρυβα και διακριτικά, χρόνια τώρα στηρίζει την πόλη και το Μουσείο.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας Ταγμ. Φουλεδάκη 8, τηλ.2385029444, email:art4@otenet.gr,website:www.mstf.gr,

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη

του Δήμου Φλώρινας, και της Περιφερειακής ενότητας Φλώρινας

Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Χορηγός Μουσείου : Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας A.E.

Εγκαίνια. Τετάρτη 6 Μαΐου, ώρα 20.30.Κτήριο Εξάρχου

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Τρίτη-Σάββατο 18.00 – 21.00,

Κυριακή 10.00-13.00

Για το Δ.Σ

Θωμάς Ζωγράφος Εικαστικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου