Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γιάννης Ζιώγας - MAGNUS ARTISTICUS II





Γιάννης Ζιώγας
ζωγραφική

MAGNUS ARTISTICUS II


Η έκθεση MAGNUS ARTISTICUS II του ζωγράφου Γιάννη Ζιώγα στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά του, της οποίας κεντρικός άξονας είναι η ενότητα έργων ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 2010. Ο τίτλος της έκθεσης MAGNUS ARTISTICUS αναφέρεται στον πίνακα για το γράμμα Ζ, όπου στο γράμμα Ζ η εικόνα αντιστοιχεί στη λέξη «Ζωγράφος». Το έργο “Magnus Artisticus” του Γιάννη Ζιώγα είναι ένα αυτοβιογραφικό σχόλιο πάνω στην κατάσταση του καλλιτέχνη. Από την μία οι «ηρωικές» αποθεώσεις –προβολές του ίδιου του καλλιτέχνη αλλά και του πολιτισμικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του. Επιγραφές όπως «VIRUS”, “HEROICUS”, “MAXIMUS”, “MISERABILIS” υπογραμμίζουν μια διαδικασία αποθέωσης. Από την άλλη, στο η εικόνα η σύγχρονη κατάστασή του Γιάννη Ζιώγα, ως ζωγράφου που δρα και εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην περιοχή της Φλώρινας.

Το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 2010 αποτελεί την τελευταία ενότητα της σειράς έργων όπου ο καλλιτέχνης διαπραγματεύεται την έννοια του αλφαβηταριού. Η διαδικασία ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ξεκίνησε το 1999, όταν ο καλλιτέχνης άρχισε κάθε χρόνο να φτιάχνει ένα αυτοβιογραφικό αλφαβητάρι-ημερολόγιο όπου σε κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου αντιστοιχούσε μια λέξη, μια φράση μια εικόνα. Τα ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΑ των προηγούμενων χρόνων ήταν σε ψηφιακή μορφή ενώ το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ 2010 μέρος του οποίου παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά έργα.

Η έκθεση έχει έναν διττό χαρακτήρα· κατ’ αρχάς αποτελεί την ολοκλήρωση μιας δεκάχρονης και πλέον διαδικασίας που δημιούργησε 10 αλφαβητάρια, και πάνω από 240 εικόνες. Ταυτόχρονα τα ζωγραφικά έργα αυτής της ενότητας αποτελούν εικόνες όπου εισάγονται αναγνωρίσιμα στοιχεία-σύμβολα σε αφηρημένες δομές. Την έκθεση προλογίζει ο καθηγητής Βασίλης Φιοραβάντες.

Εγκαίνια:
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011, ώρα 20:00.

Διάρκεια έκθεσης:
11 έως 29 Ιανουαρίου 2011

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:30 έως 14:30 & 18:30 έως 20:30 μμ

Τετάρτη & Σάββατο: 11:30 έως 15:30

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

http://www.kaplanon5.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=273%3Aa&catid=76%3As&Itemid=65&lang=el

1 σχόλιο: