Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Έκθεση του Γιάννη Καστρίτση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας



Ο Γιάννης ζωγραφίζει με έναν τρόπο που ξεπερνά τις αποστάσεις του ματιού. Τοπία γεμάτα παύσεις. Έχει τη συνήθεια της ύλης του, που την ακούς σαν κατευόδιο, σαν φτερουγίσματα, σαν φωνές στον ακίνητο άνεμο. Η ζωγραφική του είναι μια εκλαϊκευμένη φαντασιακότητα για την φύση. Στο βαθμό που ο αγροτικός πολιτισμός ήταν ένα πεδίο εξημερωτικών συμπεριφορών φαίνεται πως ο Γιάννης προσπαθεί να αφυπνίσει την ανημέρευτη πλευρά της φύσης. Το ιώδες γκρι του έχει τη διμορφία ενός μωβ, δηλαδή από μωβ-βιολέ αναζητούμε το μωβ-ροζέ. Ίσως έτσι να προέκυψαν τα γουρούνια ως όραση του ροζ.

Ομόνοια, 7/01/2011

Χάρης Κοντοσφύρης

---

Φωτογραφία: Λεπτομέρεια από έργο του Γιάννη Καστρίτση

2 σχόλια:

  1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας

    «Αναπαριστώ έναν κόσμο πρωτογενή, υπό διαμόρφωση, όπου ο λόγος δεν έχει σπουδαία θέση, τον λόγο έχουν οι εικόνες, τα πράγματα και οι πράξεις των ανθρώπων.
    Πέτρες, δέντρα, ζώα και άνθρωποι μοιράζονται ισότιμα τον ζωγραφικό μου κόσμο. Πατούν το ίδιο πάνω στη γη και εγώ τους ακολουθώ σε μέρη γνώριμα και οικεία, τόσο οικεία που χάθηκα μέσα τους.»
    Γιάννης Καστρίτσης


    Χώρος, μεταξύ γης και ουρανού
    ή η επίκληση του άγνωρου.

    Ο Γιάννης Καστρίτσης είναι πρώτα απ’ όλα δημιουργός εικόνων, ποιητής εικόνων –αυτό, που λέμε για όσους γνωρίζουν βαθύτερα τον εικαστικό χώρο-, ζωγράφος.
    Αν σκεφτούμε πως η ουσία της εικόνας είναι να δείχνει κάτι, να φανερώνει κάτι, τότε σίγουρα δεν είναι αυτό που εισπράττουμε σαν μορφές και αντικείμενα, γιατί η ουσία στο έργο του Καστρίτση βρίσκεται πίσω από τις αισθήσεις και τα φαινόμενα.
    Όμως τι είναι αυτό που μας φανερώνει ο ζωγράφος;
    Εδώ που ξεδιπλώνουμε τη σκέψη μας στο ξεκίνημά της ακόμα, σταματούμε για να αντιληφθούμε πώς είναι το να αποκαλυφθεί κάτι, τι σημαίνει να έρθει δηλαδή στην επιφάνεια. Ο κόσμος του Γ.Κ. είναι κάτω από τον ουρανό και αυτό σημαίνει πως δέχεται να κατοικεί πάνω στη γη. Αυτός είναι και ο χώρος του, το ενδιάμεσό τους. Κάτω από τον ουρανό δέχεται το χειμώνα και το θέρος, το έαρ και το φθινόπωρο, το φως και το σκοτάδι, τον κόπο και την ανάπαυση, την άνθηση και τη φθορά.
    Αναπόφευκτα ο θεατής οδηγείται στο μύθο στη κοσμογονία και στη σταθερή, αδιατάραχτη επί αιώνες συνέχεια των γεγονότων, την παρουσία του χρόνου δηλαδή, που αυτός σταθεροποιεί τον «κόσμο» ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη γέννηση και τη φθορά, την άνθηση και το μαρασμό, τον κάματο και τον ύπνο, τη σπορά και το θερισμό, τη ζωή και το θάνατο, πάντα κάτω από τον ουρανό και πάνω στη γη.
    Έτσι αν για μας τους θεατές το οικείο είναι αυτό που αναγνωρίζουμε μέσα στον κόσμο των μορφών και των πραγμάτων του Γ.Κ που συμβολικά κατέχουν το έργο του θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιληφθούμε την επίκληση του άγνωρου και ξένου ως φανέρωση που μέσα από την ποιητική ενέργεια και δράση του ζωγράφου καθίσταται για μας οικείο και γνώριμο.
    Αυτό που μας εγκατέλειψε, για να ζει με την απουσία του ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι η αρμονία και το μέτρο σαν συμφωνία του ανθρώπου με τον «κόσμο» αλλά και τη «φύση» που του επιτρέπει να ζει με πληρότητα κάτω από τον ουρανό και πάνω στη γη………………… "Πέτρες, δέντρα, ζώα και άνθρωποι μοιράζονται ισότιμα τον ζωγραφικό μου κόσμο. Πατούν το ίδιο πάνω στη γη και εγώ τους ακολουθώ σε μέρη γνώριμα και οικεία, τόσο οικεία που χάθηκα μέσα τους" μας λέει ο ίδιος ο δημιουργός.
    Αυτή η επίκληση καθιστά τις εικόνες του Γ.Κ ποιητικές. Είναι απ’εικονίσεις και όχι απλά ένας κόσμος μορφών και πραγμάτων ψευδαισθητικός, απ’εικονίσεις που περιέχουν και φανερώνουν, φωτίζουν - και αυτή είναι η ουσία της απ’ εικόνισης - αυτό που για μας κατέληξε……άγνωρο, ξένο και ανοίκειο, αυτό που αποσύρεται και μας εγκαταλείπει να το επικαλείται (ευτυχώς) αλλά και να του επιτρέπει να κατοικεί στο έργο του. Και φυσικά στις αίθουσες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της πόλης μας που το φιλοξενούν, αλλά απαραίτητα και στην δική μας σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από της 8 Δεκεμβρίου 2010 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας παρουσιάζει το πρόσφατο έργο του Γιάννη Καστρίτση
    «Η αμφιβολία του Σεζάν»
    Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Φεβρουαρίου 2011.
    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 17:00-20:00,Κυριακή:10:00-13:00

    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας Ταγμ. Φουλεδάκη 8, τηλ.2385029444, email:art4@otenet.gr,website:www.mstf.gr,
    Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Φλώρινας, της ΑΝ.ΦΛΩ, και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας.
    Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Χορηγός έκθεσης: Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας A.E.


    Για το Δ.Σ
    Θωμάς Ζωγράφος Εικαστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή