Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η Χ Ω Ν Ε Σ :: A Performance Opera Film // Ιωσηφίνα Μακρή Ιουνίου 2018

E C H O N E S :: a Performance Opera Film





 Ο όρος Performance Opera χρησιμοποιείται από τους VestAndPage στα πλαίσια της 6ης Biennale Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο 2017, για να σκιαγραφήσει μια συλλογική δράση in situ, εφαρμοσμένη στο τέταρτο κεφάλαιο (IV) του πολύπλευρου project τους με τίτλο AEGIS (:αιγίς, αιγίδα) και συνάμα στο δεύτερο κεφάλαιο (ΙΙ) του έργου HOME (:εστία, σπίτι). Η εικαστική αυτή δράση θεμελίωσε κομβικά τη δομή και την αισθητική της διπλωματικής εργασίας Ηχώνες, όπως και άλλες συνεργασίες με το δίδυμο VestAndPage που προηγήθηκαν (βλ. Διπλωματική Εργασία "Ηχώνες": Τεκμηρίωση, σ. 1).

Ο όρος Opera στα ιταλικά σημαίνει κόπος (αγγλ.: labour), και προέρχεται από τη λατινική λέξη Opus που σημαίνει έργο. Η Μονωδία (κλασικό τραγούδι) έχει σπουδαστεί για τη χρονική διάρκεια 2 χρόνων στο Ωδείο Φλώρινας, σε συνάρτηση με τη φοίτηση στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας (2015-2017). Αποτελεί έναν κλάδο ο οποίος απαιτεί εξαιρετική και άρτια σωματική και πνευματική εξάσκηση, ώστε να παραχθεί η απαιτούμενη φωνητική απόδοση.



Η διπλωματική εργασία Ηχώνες αποτελεί μια έρευνα που εφαρμόζεται στην επιτελεστική πρακτική και μελετά τη σχέση της με την πνευματικότητα, τη συνακόλουθη αναγνώριση και ερμηνεία της εσωτερικής αναγκαιότητας, όπως και τον ευεργετικό αντίκτυπο της άσκησης φωνητικής μουσικής με κλασική τεχνική στον ψυχισμό και την εσωτερική εξέλιξη. Στα πλαίσια της εν λόγω εκπόνησης χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά μέσα για να αποδώσουν οπτικά μια γραφική αποτύπωση των εγκεφαλικών λειτουργιών και οραμάτων κατά τη διάρκεια πρακτικών διαλογισμού,  yoga και pranayama. Σε μια σύντομη διάρκεια 8 λεπτών και 23 δευτερολέπτων, αποδίδεται μια περιληπτική παρουσίαση όλων των πειραματισμών που μελετήθηκαν και ερευνήθηκαν στα 5 έτη φοίτησης στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με το τρίπτυχο Γέννηση - Θάνατος - Αναγέννηση να θεμελιώνει τη θεματολογία.
Το ηχητικό κομμάτι της εργασίας αποτελεί προϊόν πρωτότυπης σύνθεσης και εκτέλεσης, όπως και το ποιητικό σκέλος της. Για την τεχνική επεξεργασία έχουν χρησιμοποιηθεί συνολικά τα προγράμματα της Adobe Photoshop, Premiere Pro, After Effects, Audition και το Ableton Live.


Παρακάτω θα βρείτε την ολοκληρωμένη τεκμηρίωση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου