Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Διάλεξη των  Ελένη Τοπάλογλου και Ισμήνης Καφαντάρη - Αγγελίνα Νικολαϊδη την Τρίτη 8/12/ 2020 ώρα 10.30

 


1.Υφ-αινώ (υφαίνω+αινώ) = υφαίνω ερωτικούς επ-αίνους.

Υφαίνω μέσα από τη γραμμικότητα του Άσματος, το κυκλικό βίωμα του κήπου και τη σημειακότητα των χαλιών. Ένα νέο πολύ-αναγνωστικό χαλί αναφύεται ως κήπος.

2.Μεταμόρφωση και θυσία

Ο μύθος ενεργοποιεί το φυσικό τοπίο και αυτό μετουσιώνεται σε γεωμετρία. Το ψυχικό πλέγμα του ανθρώπου συναντά τα ζωώδη ένστικτα και όλα μαζί δίνουν μια νέα ερμηνεία στην θεατρική και αρχιτεκτονική πράξη.


H   Ελένη Τοπάλογλου, η Ισμήνη Καφαντάρη και η  Αγγελίνα Νικολαϊδη νέες ερευνήτριες της Αρχιτεκτονικής  θα εξ υφαίνουν  την άλλη αρχιτεκτονική. Δύο διαλέξεις σε μία : Υφαίνοντας μεταμορφώνεις την θυσία .

"Πάτα πάνω στην χλόη της ποίησης για να δεις καλύτερα το αρχιτεκτονικό σκάμα της ανέγερσης".  Σηράχ  Πενθέας "Η αρχιτεκτονική στην άκρη της Ζούγκλας" Εκδ. Μπουτέμπο,  1965, Βελγικό Κογκό, κεντρική Αφρική. 

Χάρης Κοντοσφύρης 

Διαδυκτική διάλεξη στην   Αίθουσα 3 του ΤΕΕΤ - Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας – Σύνδεσμος : https://zoom.us/my/uowm.eetf3 , Meeting ID :  680-447-7017 την Τρίτη 8/12/ 2020 ώρα 10.30

 
Το Meeting ID χρειάζεται κατά κύριο λόγο στις κινητές συσκευές όταν συνδέονται μέσω του οικείου Application. Συνεπώς όπου αναφέρεται ο σύνδεσμος της αίθουσας θα πρέπει να προστεθεί και το Meeting ID, 

Βιογραφικό σημείωμα ομιλητριών

(Υφ-αινώ)

Η Ελένη Τοπάλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω του οποίου εστίασε σε θέματα ποιητικής, χρήσης του υφάσματος, μεθόδους ανάγνωσης και μετασχηματισμό του κειμένου σε ύλη. Φοίτησε για ένα εξάμηνο στο Faculty of Architecture του University of Ljuljana με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών όπου ασχολήθηκε με το σχεδιασμό θεατρικών σκηνικών και επίπλων. Στη διπλωματική της εργασία μελετά το θέμα του μετασχηματισμού της ποίησης σε ύλη και το αντίστροφο. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί ένα σύστημα μετατροπής της ερωτικής ποίησης σε υφαντό χαλί μέσω των μορφών του κήπου που οδηγεί σε ένα διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης.

 

(Μεταμόρφωση και θυσία)

Η Ισμήνη Καφαντάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πάτρας με επαγγελματική εμπειρία σε αρχιτεκτονικά γραφεία και συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ασχολείται με τη μουσική, το χορό και το θέατρο. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά τη μελέτη και τη  χαρτογράφηση των τοπίων της Μεσογείου και της Μεσοποταμίας  σε συνάρτηση με ιστορικό - προφητικό τοπίο του βιβλίου της  Αποκάλυψης με σκοπό την ενεργοποίηση νέων συντεταγμένων στο χώρο.

Η Αγγελική Νικολαίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου και ασχολήθηκε με μουσικές σπουδές καθώς και με μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από τα έργα της μελετά τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την λογοτεχνία, την μουσική και το θέατρο. Χαρακτηριστικό της παράδειγμα είναι η αρχιτεκτονική πράξη με τίτλο “Ο λόγος σάρξ εγένετο”, όπου παραθέτει την ανάγκη του ανθρώπου να μετουσιώσει τον φόβο σε λόγο. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του τοπίου μέσα από την ιστορία, το μύθο, τη μυθοπλασία, την υλικότητα και τον ψυχισμό. 

Δείκτες 77 συμμετέχοντες πανελληνίως

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου