Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Η Ρωσία ξεκινά εναλλακτικό φεστιβάλ κινηματογράφου για να κοντράρει τις Κάννες


CANNES FILM FESTIVAL
Το Εθνικό Ίδρυμα Κινηματογράφου Gosfilmofond της Ρωσίας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την οργάνωση ενός νέου, εναλλακτικού φεστιβάλ κινηματογράφου, του οποίου στόχος θα είναι να προβάλει ταινίες από χώρες που σνομπάρονται από τα μεγάλα κινηματογραφικό φεστιβάλ, όπως αυτό των Καννών, της Βενετίας και του Βερολίνου, καθώς και ταινίες που δεν πήραν το πράσινο φως από τις προκριματικές επιτροπές των εν λόγω φεστιβάλ.


Και αν αυτός δεν είναι ένας αρκετά σημαντικός λόγος για να σας τραβήξει το ενδιαφέρον η συγκεκριμένη ανακοίνωση, να σας πούμε πως η σινεφιλική αυτή πρωτοβουλία των Ρώσων όχι μόνο θα πραγματοποιείται στην Νίκαια, δίπλα στο Φεστιβάλ των Κανών, δηλαδή, αλλά και τις ίδιες μέρες με τις Κάννες. Ενδιαφέρον, σωστά;
Το νέο κινηματογραφικό αυτό φεστιβάλ θα ονομάζεται «Alternativa», ένα όνομα άκρως συνδεδεμένο με την θεματολογία του, και θα επικεντρώνεται σε έργα δημιουργών από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική, καθώς και τις περιοχές που τις περιβάλουν.
«Θα είναι ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και διεθνή κριτική επιτροπή και θα παραδίδει βραβεία», είπε ο γενικός διευθυντής του Gosfilmofond,Nikolay Borodachev σε συνέντευξη που έδωσε στην ρώσικη εφημερίδα Izvestiya. «Η απόσταση μεταξύ Νίκαιας και Καννών είναι μικρή και όλοι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν, φυσικά, να έρθουν και να δουν αυτές τις ταινίες, ώστε να καταλάβουν γιατί δεν επιλέχθηκαν από το Φεστιβάλ των Καννών».
Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση ενός νέου ρώσικου φεστιβάλ κινηματογράφου δεν ήρθε χωρίς προειδοποίηση. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου η ένωση κινηματογραφιστών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα θεσμό που θα αποτελούσε το αντίπαλο, εναλλακτικό δέος στα Όσκαρ και του οποίου η περιγραφή ήταν ακριβώς ίδια με αυτή του Alternativa. Μπορεί πίσω από αυτή την κίνηση να κρύβονται και κάποιες, όχι και τόσο σινεφίλ, προσπάθειες της Ρωσίας να σταθεροποιήσει τους δεσμούς της με τις συγκεκριμένες χώρες, σε κάθε περίπτωση όμως το Alternativa θα αποτελέσει, έστω και στη θεωρία ακόμα, μια καλλιτεχνική διέξοδο για πολλούς δημιουργούς και ένα σημαντικό βήμα για να παρουσιαστούν τα έργα τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου