Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου: Για τα 56 χρόνια της κουβανικής επανάστασης

Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου: Για τα 56 χρόνια της κουβανικής επανάστασης

Η New Star με αφορμή τα 56 χρόνια της κουβανικής επανάστασης παρουσιάζει το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου από τις 8 Ιανουαρίου 2015, στο πλαίσιο του οποίου ο Αλεχάντρο Κάστρο θα παραβρεθεί στην Ελλάδα.


Ο κ. Κάστρο θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει η NEW STAR σε συνεργασία με την Πρεσβεία Της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, στο Studio New Star art cinemaαπό 8 έως 14 Ιανουαρίου 2015. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας (ICAIC).

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 7μμ στο Studio New Star artcinema ο κ. Castro θα πάρει μέρος στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενώ θα προβληθεί η ταινία kangamba με θέμα τη διεθνιστικήαλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα στην οποία συμμετείχε εθελοντικά και οίδιος.


Η ανάπτυξη που γνώρισε ο κουβανικός κινηματογράφος μετά την κουβανική επανάσταση οδήγησε στην παραγωγή σημαντικών ταινιών ποιότητας και αύξησε κατακόρυφα το κοινό του, κάνοντάς τον πιο προσιτό.


O κουβανικός κινηματογράφος μέσω του ICAIC, κατάφερε να ενσωματώσει την Κουβανική και Λατινοαμερικάνικη διανόηση δημιουργώντας έναν πραγματικά αυτόχθονα κινηματογράφο με έντονο διδακτικό χαρακτήρα, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Το σημαντικό δεν ήταν η εκμάθηση της τεχνικής αλλά η ανάπτυξη του ταλέντου. Οι ταινίες αντιμετωπίζονταν ως εργαλεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ήταν ένα φυτώριο ιδεών και συζητήσεων.


Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν 26 ταινίες και ντοκιμαντέρ . Σας επισυνάπτουμε τις περιλήψεις των ταινιών που θα προβληθούν.


Το περιοδικό Cine Cubano υπολογίζει ότι μόνο την πρώτη χρόνια λειτουργίας του ICAIC, 2 εκατομμύρια θεατές , χωρικοί, ανθρακωρύχοι, και απομονωμένες κοινότητες στα βουνά, είδαν ταινίες, 95% εκ των οποίων για πρώτη φορά στη ζωή τους.


"Μια ταινία δεν μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, αλλά πρέπει να την δημιουργούμε σαν να μπορούσε να το κάνει.". δήλωσε ο Julio García-Espinosa( σκηνοθέτης-ιδρυτικό μέλος του ICAIC).


Επίσης, στο φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του κ. Castro, Το τίμημα της ισχύος – η αυτοκρατορία του τρόμου, τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 7μμ στο ΑλκυονίςNew star art cinema και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 7μμ στην αίθουσα Σάκης Καράγιωργας ΙΙ, θα δώσει διάλεξη σε φοιτητές, με την παρουσία των καθηγητών Προκόπη Παπαστράτη, Μιχάλη Λυμπιεράτου στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.


Επίσης κατά το διάστημα της παραμονής του στη χώρα μας, ο κ. Castro θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Μίκη Θεοδωράκη, θα επισκεφτεί ιστορικούς χώρους και Μουσεία, μεταξύ αυτών το Μουσείο Θερμοπυλών, το Χάνι της Γραβιάς, τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου, το Μουσείο της Ακρόπολης, το πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, το μουσείο Μακρονησιωτών εξορίστων, που συμβολίζουν την αντίσταση σε διαφορετικές εποχές.

Επισκέψεις θα γίνουν και σε Ηράκλειο, Άργος Ναύπλιο Λαμία, Επίδαυρο.

Ο κ. Castro είναι μηχανικός με Master στις Διεθνείς Σχέσεις. Ερευνητής θεμάτων σχετικών με την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα –το κύριο θέμα της διδακτορικής του διατριβής– παρακολούθησε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και δημοσίευσε εργασίες πάνω στα θέματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, πολιτικής επιστήμης, παγκόσμιας οικονομίας και οικονομικών, διπλωματίας και ιστορίας, διαχείρισης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, καινοτομίας στη συλλογή πληροφοριών και παραγωγή αναλύσεων σε διάφορα γνωστικά πεδία καθώς και εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.


Οι ταινίες του φεστιβάλ:

ΛΟΥΤΣΙΑ (Lucia)
ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Memorias Del Subdesarrolio)
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΑΛΒΑΡΕΖ (Santiago Alvarez) 
ΒIΒΑ ΚΟYΒΑ (Viva Cuba)
ΜΠΟΥΕΝΑ ΒΙΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ ΚΛΑΜΠ (Buena vista social club)
Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ (Hemingway´s Cuba)
H ΑΛΕΙΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4 (Un Relato Sobre El Jefe De La C.4)
ΦΙΔΕΛ: ΌΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ   (Fidel Racconta Il ‘Che’)
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ
ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΒΟΥΝΟ (Montana de Luz)
Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 
ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ (Che Comandante Amigo)
H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (El Regreso)
ΚΟΥΜΠΑΝ ΣΤΟΡΥ (Cuban story)
ΜΟΥZΙΚΑ ΚΟΥΜΠΑΝΑ (Musica Cubana)
ΕΜΠAΡΓΚΟ (Bloqueo, la guerra contra Cuba)
VAMPIROS EN HABANA
SUITE HABANA
PAGINAS DEL DIARIO DE MAURICIO
NOSOTROS, LA MUSICA ( Έμεις, η Μουσική .)
LOS DIOSES ROTOS (Έκπτωτοι Θεοί )
LAS DOCE SILLAS (Οι δώδεκα καρέκλες )
LA MUERTE DE UN BUROCRATA (Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη)
LA BENDICION CUBANA (Η κουβανική ευλογία)
Kangamba
Guantanamera
FRESA Y CHOCOLATE (ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ)
CLANDESTINOS
EL BENNY (Μπένι )
EL BRIGADISTA (THE TEACHER )
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΓΑΠΗ (AMOR VERTICAL)
ΚΟΥΜΠΑΝΙΣΙΜΟ (Cubanissimo)

ΠΗΓΗ: CULTURE NOW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου