Και βρίσκομαι τώρα εγώ,ένας φοιτητής αρχιτεκτονικής και ''street artist'' ,να μιλάω για καλλιτέχνες σε site της καλών τεχνων!
Για κάποιους ειρωνικό.
''Βγήκα από το στούντιο τα ξημερώματα,μετα από δύο 24ωρα συνεχόμενα.Λίγα μέτρα μακρυά με συναντά μια γυναίκα και με ρωτάει αν θα μπορουσε να με απασχολήσει για λίγο.Απάντησα θετικά με ένα αδιάφορο νεύμα. Τότε η γυναίκα με ρώτησε: ¨ Τι πιστεύεται για την προκατάληψη?¨. Εγώ σκέφτηκα ότι η γυναίκα ήταν τρελή,χαμογέλασα ελαφρά και
έφυγα. Δύο τετράγωνα παρακάτω διαπίστωσα ότι ήμουν προκατελλημένος απέναντι στη γυναίκα.Αυτό σημαίνει πως η προκατάληψη δρα μεσα μας πριν το συνειδητοποιήσουμε και αυτοείναι που πρέπει να προσέξουμε.΄΄
Pure Form
Έπεσα και 'γω σε αυτο το τρυπάκι πάρα πολλές φορές, με πιο πρόσφατη αυτη που σε μια συζήτηση σχολίαζα αρνητικά το όνομα αυτού του site χωρίς να δω το περιεχόμενο του και τώρα βρίσκομαι να γράφω αυτό το άρθρο!
Τέχνη,μία λέξη εκατομμύρια ερμηνείες .Έννοια παρεξηγημένη και διαστρεβλωμένη όπως η δημοκρατία,η αναρχία,η ελευθερία και πολλές ακόμα. Η διαφορά της όμως με της υπόλοιπες είναι ότι αυτή λαμβάνει υποκειμενική διάσταση σε αντίθεση με τις κατα τα άλλα ''αντικειμενικές'' έννοιες.
Δεν γράφω το άρθρο επειδή την είδα Dali ή κάτι ανάλογο,γράφω για να προβληματίσω και να προβληματιστώ.Ο καλλιτέχνης είναι λάτρης του πειραματισμού,ενώ ο πειραματισμός ειναι πηγή ανάπτυξης στην οποία έχει χρέος ο καλλιτέχνης.Αυτή ειναι η καλύτερη προσέγγιση που έχω καταφέρει σχετικά με τον όρο του καλλιτέχνη.Αυτό ειναι το τρίγωνο στο οποίο ανήκω και εστιάζω με αυτό το άρθρο.Δεν ειμαι σε θέση και δεν με ενδιαφέρει να κρινω ποιος κάμει τέχνη και ποιος όχι,παραθέτω τις απόψεις μου και αποσκοπώ σε μια συζήτηση με μια μπυρα σε ένα πάρκο.
Ποιος είναι καλλιτεχνης λοιπον?
-Καλλιτέχνης ειναι αυτός που δεν δημιούργησε έργο με απότερο σκοπό το κέρδος.
-Καλλιτέχνης είναι αυτός που με το ''τιποτα'' έκανε το ''κατι''.
-Καλλιτέχνης ειναι αυτος που αύριο θα κοιταξει το σήμερα και θα χαμογελάσει.
-Καλλιτέχνης ειναι αυτός που μπορεί να δημιουργίσει δίχως την νυχτερινή μοναξια και μελαγχολία.
-Καλλιτέχνης είναι αυτός που δεν έδωσε σημασία στα ορθογραφικά μου λαθη αλλα στην ουσία των λέξεων.
Καλλιτεχνης είναι αυτός που είναι ικανος να αποτυπώσει με οποιονδήποτε τρόπο τα συναισθηματα του
-Καλλιτέχνης είναι αυτός που πράττει με μερακι.
-Καλλιτέχνης είναι αυτός που λαμβάνει μίσος και αποδίδει αγάπη.
Ή μήπως όχι?
Έπειτα υπάρχουν και αλλα ερωτήματα σε σχέση με την τέχνη που διχάζουν.
-Υπάρχουν όρια,φραγμοί ηθικοι ή μη στη τέχνη?
-Ποια η σχέση κέρδους- τέχνης?
-Όντως τα αρνητικά συναισθήματα δινουν περισσότερη έμπνευση από τα θετικα?
-Κατηγοριοποιείται η τέχνη στις διάφορες μορφές της?
Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ορίσω ως μουσική τέχνη αυτό που παράγει η Στικούδη ενώ παράλληλα αποκαλώ με ασφάλεια μουσική τέχνη τους Portishead και τον Michael Jackson.Για κάποιους συμβαίνει το αντίθετο. Απολυτως αποδεκτό.Τα κριτήρια ειναι υποκειμενικά και η τέχνη για όλους.
Εκεί που ίσως συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι πριν το μολύβι ,πριν τη νότα,το πινέλο,το βήμα και το στοίχο βρίσκεται η σκέψη.
--Η σκέψη είναι η σάρκα του έργου όλα τα υπόλοιπα ειναι απλά το ένδυμα που σκεπάζει τη σάρκα.Έπειτα όσοι συνανναστραφούν με το έργο πρέπει απλά να το γδύσουν.--
Αυτό είναι και το σημείο που επικεντρώνετε η όποια δράση μου,εκεί ειναι που δηλώνω Sin Muerte,χωρίς θάνατο δηλαδή. Οι άνθρωποι πηγαίνουν και έρχονται,ζωντανεύουν και πεθαίνουν καθημερινά.Οι ιδέες όμως είναι αθάνατες στο χρόνο,αρκεί να έχουν σάρκα,σάρκα δίχως χρώμα,εθνικότητα,θρησκεία αλλά μόνο προσωπικότητα!
Ο διάλογος ανοίγει το μυαλό και ο καφές το μάτι!
Περιμένω λοιπόν..
-Sin Muerte στο 2015
Υ.Γ Ακόμα δεν ξέρω αν πραγματικά δηλώνω καλλιτέχνης ή όχι.
Ο Sin Muerte ( καλλιτεχνικό όνομα ) κατάγεται από την Φλώρινα. Σπουδάζει αρχιτεκτονική στην Ξάνθη και ασχολείται με το street art και το graffiti.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου