Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

documenta 14: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα»

«Learning from Athens», δηλαδή «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», είναι ο τίτλος εργασίας της documenta 14. Χθες το βράδυ στο Κάσσελ, ο Άνταμ Σίμτσικ, καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, ανακοίνωσε επισήμως τη διπλή διοργάνωση το 2017 με ισότιμες εκθέσεις στο Κάσσελ και την Αθήνα, όπως είχε αναγγείλει με την αποκλειστική συνέντευξή του στο UNFOLLOW Οκτωβρίου.

adam-szymczykΗ παραπομπή στο κλασικό έργο του Robert Venturi «Learning from Las Vegas» είναι σαφής, η διφορούμενη σημειολογική ανάλυση του τίτλου θα δώσει πολλά κείμενα τους επόμενους μήνες και αν μη τι άλλο δείχνει πως ο Σίμτσικ ξέρει να πλοηγείται στα επικίνδυνα νερά της πολιτιστικής κριτικής.
«Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον», είπε χθες ο Σίμτσικ, «είναι πως η Αθήνα, ως μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου, συνδέεται με άλλους τόπους μέσω του νερού. Συνορεύει με την Τουρκία, έχει ροή μεταναστών που έρχονται από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα –Ασία, Αφρική κ.ο.κ. Εικονοποιεί την ευρύτερη συνθήκη που θα υποχρεωθεί να δει κατάματα η Ευρώπη και ελπίζω να δει κατάματα και με αυτήν  την έκθεση… Βλέπω την Αθήνα σαν μια πύλη ή σύνορο ή τόπο όπου οι άνθρωποι που έρχονται από πολλούς πολλούς άλλους τόπους μπορούν να έχουν ορατότητα».
Μολονότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι εκθεσιακοί χώροι, ο Σίμτσικ ανακοίνωσε χθες την επιμελητική ομάδα η οποία θα στελεχώσει το επιτελείο του. Αποτελείται από τους: Pierre Bal-Blanc επιμελητής, Μαρίνα Φωκίδη διευθύντρια του καλλιτεχνικού γραφείου στην Αθήνα, Hendrik Folkerts επιμελητής, Henriette Gallus διευθύντρια επικοινωνίας, Annie-Claire Geisinger συντονίστρια γραφείου επικοινωνίας στην Αθήνα, Quinn Latimer επιμελήτρια εκδόσεων, Andrea Linnenkohl βοηθός του καλλιτεχνικού διευθυντή, Hila Peleg επιμελήτρια, Christoph Platz διευθυντής εκθέσεων, Dieter Roelstraete επιμελητής, Φοίβος Σακαλής υπεύθυνος γραφείου τύπου/ελληνικά ΜΜΕ, Katrin Sauerländer διευθύντρια εκδόσεων, Monika Szewczykεπιμελήτρια, Κατερίνα Τσέλου βοηθός του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Η οπτική ταυτότητα της documenta 14 θα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της διοργάνωσης. Τα γραφιστικά γραφεία που θα συνεργαστούν στην πορεία είναι: Julia Born & Laurenz Brunner(Βερολίνο), Mevis & Van Deursen (Άμστερνταμ), Vier5 (Παρίσι & Κάσελ), και Ludovic Balland Typography Cabinet(Βασιλεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου