Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

«Νήμα Ηρός » της Βανέσας Καραμανώλη μια εικαστική δράση με αφετηρία το ομώνυμη πτυχιακή της εγκατάσταση τον Οκτώβριο του 2014 στην Φλώρινα, Σοφίτα του Αριστοτέλη.



 Καλεσμένη της γκαλερί Παπατζίκου της Βέροιας, του ομίλου Σκράμπλ Βέροιας (Ο.Σ.ΒΕ)  και του τουριστικού ομίλου Σελίου  διέδρασε στο Λαογραφικό Μουσείο Σελίου


Το “Νήμα Ηρός” αποδίδει με ένα συμβολικό τρόπο την περιπλάνηση της ψυχής σε κάθε της μετενσάρκωση. Έρχεται από την λήθη για να περιέλθει ξανά σε αυτή. Σε αυτή την ενδιάμεση στάση της αποκτά ξανά την επίγνωση και πρέπει να διαλέξει με σοφία ποια στοιχεία θα κρατήσει και ποια θα την φτάσουν συντομότερα στην τελείωση της.
Η πρώτη επαφή του κοινωνού του “Νήματος” είναι ένα παλαιό ξύλινο μπαούλο. Όσα είναι λησμονημένα βρίσκονταν εκεί. Φτάνει κάποιος να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό του για να  παρουσιαστούν μπροστά του όλα όσα έχει ξεχάσει. Οι παίχτες του Σκραμπλ έπρεπε να μεταφέρουν επιχρυσωμένα χέρια στο λαογραφικό μουσείο Σελίου και εκεί να εναποθέσουν αυθόρμητα στην ανυψούμενη ψυχή,  ένα ανάλογο γύψινο σώματος πριν την ανύψωση ή το  ανασήκωμα. Στην συνέχεια αναγνώρισαν στα χέρια  την παρουσία διαφορετικών ανθρώπων ανάμεσα σε διάφορα είδη ζωής και ανίχνευσαν  όλα όσα έχει ήδη περάσει ο Ηρός. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση για την διάδραση και την ικανότητα της τέχνης να συσκέπτεται. Εκφωνήθηκαν ποιήματα σε πέντε γλώσσες αγγλικά , γαλλικά, γερμανικά , βλάχικα και οι μεταφράσεις τους στα ελληνικά.















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου