Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

-TEMPUS RITUALIS -

TEMPUS RITUALIS
©Christine Schulz

Σας προσκαλούμε με χαρά στα εγκαίνια της έκθεσης

TEMPUS RITUALIS 
την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στις 20. 30



ΚΣΤΘ - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη τύπου: 27 Ιουνίου στις 12.00
Διάρκεια έκθεσης: 28.06 – 30.08.2014 



Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Λένα Αθανασοπούλου, Χριστίνα Δημητριάδη, Nina Fischer & Maroan el Sani, Pia Greschner,
Susanne Kriemann, Λία Ναλμπαντίδου, Christine Schulz, Εύα Στεφανή, Ευανθία Τσαντίλα


Επιμέλεια
Χριστίνα Δημητριάδη, Christine Nippe, Ευανθία Τσαντίλα




Η έκθεση Tempus Ritualis συνδυάζει δύο αντιφατικούς όρους. Η λέξη Tempus δηλώνει τον τρέχοντα χρόνο, μια στιγμή στο παρόν, ενώ τα τελετουργικά Ritualis μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από τη συνεχή επανάληψη συγκεκριμένων πολιτιστικών πρακτικών, και επομένως θεμελιώνονται στο παρελθόν. Χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικές μεθόδους, η έκθεση Tempus Ritualis σκοπεύει να διερευνήσει και να παρουσιάσει νέες τελετουργικές φόρμες καθώς εξελίσσονται. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εννοιών, εκφράζει το ενδιαφέρον για τη φύση του παρόντος χρόνου, και για την δυνατότητά του να παράγει νέες συνέχειες. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας και τι είδους συλλογικές τελετουργίες αναδύονται σε μια περίοδο κρίσης;
Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ραγδαία από το 2009. Υπάρχουν ωστόσο, παρά την κρίση, καινούριες εξελίξεις στην κοινωνική μικροκλίμακα; Στην καλλιτεχνική κοινότητα για παράδειγμα, σε ποιό βαθμό μπορούμε να δούμε ισχυρότερη κοινωνική συνοχή, ένα πιο διαρκή διάλογο και μια πιο φιλική ατμόσφαιρα; Κοινότητες σε κρίση, συλλογικότητες, παραγωγή τοπικότητας ή ακόμη και η φιλία – τι είδους νέοι ορισμοί μπορούν να ανιχνευθούν για τις έννοιες αυτές;

Η έκθεση Tempus Ritualis συλλέγει φόρμες γνώσης και φαντασίας. Πρόκειται για οπτικό υλικό που θα μπορέσει να χρησιμεύσει στο μέλλον ως καταγραφή μιας ιστορικής στιγμής, και που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αναψηλάφηση της μνήμης. Εξετάζει επίσης μεθόδους αρχειοθέτησης της σύγχρονης και ιστορικής γνώσης, καθώς και τη σχέση τους με το καλλιτεχνικό έργο, τις συλλογικές φόρμες και τους μηχανισμούς παραγωγής ταυτότητας.

Το πρότζεκτ συνδυάζει προοπτικές από την Ελλάδα, το εξωτερικό και τη διασπορά, μέσα από τις πρακτικές διαφορετικών καλλιτεχνών που δημιουργούν νέα έργα και  συμμετέχουν στο διάλογο.

Η έκθεση Tempus Ritualis υποστηρίζεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται στο Κέντρο ΣύγχρονηςΣτο Βερολίνο, η έκθεση υποστηρίζεται από το Bezirksamt Neukölln Fachbereich Kultur, και θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Galerie im Körnerpark, Neukölln. Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το ifa – Institut für Auslandsbeziehungen e. V., την OUTSET. Greece, την Aegean Airlines και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου