Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Κρυμμένο πορτρέτο σε πίνακα του Πικάσο


Έναν κρυμμένο πίνακα κάτω από το έργο «Το μπλε δωμάτιο»  του Πάμπλο Πικάσο ανακάλυψαν επιστήμονες, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτίνες. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός - άγνωστου μέχρι στιγμής - άνδρα.


Ο Πικάσο, το 1901, είχε αρχικά αποτυπώσει στον καμβά ένα πορτρέτο, πριν, τελικά, φιλοτεχνήσει από πάνω του ή πιο σωστά το καλύψει με το «Μπλε δωμάτιο», έναν από τους πρώτους του πίνακες. Η τεχνική ανάλυση επιβεβαίωσε πως το κρυμμένο πορτρέτο ζωγραφίστηκε πιθανότατα λίγο πριν το «Μπλε δωμάτιο».

Το μυστήριο, που πλέον καλούνται να εξηγήσουν οι επιστήμονες, είναι η ταυτότητα του άνδρα που απεικονίζεται. Αυτό, που έχουν αποκλείσει, είναι να πρόκειται για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ενώ μια εκδοχή, που συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες, θέλει τον Πικάσο να έχει φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του Αμπρόζ Βιγιάρ, του ανθρώπου, δηλαδή, που φιλοξένησε την πρώτη του έκθεση, το 1901.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που μια κρυφή εικόνα αποκαλύπτεται κάτω από ένα έργο τέχνης του Πικάσο. Μια τεχνική ανάλυση του «La vie» στο Cleveland Museum of Art αποκάλυψε πως είχε δουλέψει ξανά τη σύνθεση του έργου, ενώ ένας μυστακοφόρος άνδρας βρέθηκε κάτω από τον πίνακα «Γυναίκα που σιδερώνει», στο Μουσείο Guggenheim του Μανχάταν.




Ο Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ  Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου 1881 - 8 Απριλίου 1973) ήταν ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής, μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ, του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.


Πηγή :naftemporiki.gr
Πηγή 2 : theverge.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου