Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση του έργου: Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης του Γιάννη Ζιώγα




Την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 1 το μεσημέρι στην Αίθουσα Μεγαλέξαντρος του ΤΕΕΤ ο Γιάννης Ζιώγας θα παρουσιάσει το έργο του Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης. Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για την πορεία των 35 κ πλέον χρόνων κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύσσει την ιδέα, τις εικόνες και τα αντικείμενα που σχηματίστηκαν κατά την πορεία όλων αυτών των χρόνων σχετικά με την Ασπίδα και τις ιδέες που ενεργοποιεί ακόμη και σήμερα στο έργο του.

  Οργάνωση, 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής


Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Γιάννης Ζιώγας
Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης
Παρουσίαση 3ης Φάσης


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
 Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, 8:00 μμ

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Ιουνίου η εγκατάσταση του ζωγράφου Γιάννη Ζιώγα: Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης στη Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη (υπό διαμόρφωση).
Η εγκατάσταση εκτείνεται σε ένα χώρο 1.000 τμ  στο Ηράκλειο Αττικής, τη Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη όπου πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη.  Στη Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη θα στεγαστούν σημαντικά έργα της σύγχρονης Eλληνικής Γλυπτικής.  Ο χώρος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση ωστόσο ενεργοποιήθηκε με τη διαδικασία κατασκευής της εγκατάστασης  Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης του ζωγράφου Γιάννη  Ζιώγα, μια διαδικασία που εξελίσσεται επί ένα χρόνο, από τον Μάιο 2013 έως τον Ιούνιο 2014. Ο Γιάννης Ζιώγας με την υποστήριξη του συλλέκτη Γιώργου Γρηγοριάδη, εργάστηκε με θέμα την ανασύσταση μιας εφηβικής εικαστικής εμπειρίας που τον ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του ως καλλιτέχνη από το 1978 μέχρι τώρα. H μνήμη αυτή σχετίζεται με την Ασπίδα του Αχιλλέα όπως περιγράφεται από τον Όμηρο στο Σ της Ιλιάδας. Η εγκατάσταση αποτελείται από αντικείμενα, πίνακες, προβολές, συμμετοχικά έργα και σχέδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων.
Η έκθεση Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης, παρουσιάζει το σύνολο αυτής της διαδικασίας με δύο παράλληλους τρόπους:  ο ένας είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος/ανοικτό εργαστήριο στην υπό διαμόρφωση Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη, όπου ο Γιάννης Ζιώγας εργάστηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται κατασκευάζοντας τις τωρινές εκδοχές της Ασπίδας του Αχιλλέα. Ο δεύτερος παρουσιάζει τα έργα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα από το 1978 και μετά, ως μια οριζόντια αναδρομική μιας ιδέας.
Στο χώρο εκτίθεται και το συλλογικό έργο Η Ασπίδα των Χιλίων Υλικών που αποτελείται από σχήματα που αποτελούν παραλλαγές του βασικού πολυγωνικού σχήματος της διαδικασίας. Τα έργα φτιάχτηκαν από όσους/ες θέλησαν να σχολιάσουν με την δικιά τους προσέγγιση την κεντρική ιδέα της έκθεσης.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, 8:00 μμ
Διάρκεια: 17 Ιουνίου έως 9 Νοεμβρίου 2014

Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη (χώρος υπό διαμόρφωση)

Ωράριο λειτουργίας: κατόπιν συνεννόησης στο 210 -2719744, 210-2755808
Μικροπούλου 40 (είσοδος απέναντι από συμβολή με Αφροδίτης) , κάθετος στις γραμμές του τραίνου λίγο μετά τον Σταθμό του Ηρακλείου στο ρεύμα προς Κηφισιά.
10 λεπτά από το Σταθμό.

Πληροφορίες:
-          http://www.makthes.gr/news/arts/108282/

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Από το 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής (με αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Κατέχει Master of Fine Arts από το School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη) και είναι Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου  (2013). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte). Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα εξής βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ 407 και έχει συνεπιλεμηθεί αρκετούς  συλλογικούς τόμους όπως: Όψεις ΛογοκρισίαςΠαγκόσμια Τοπία.

Συμμετέχουσες στην Ασπίδα των Χιλίων Υλικών:

Κέλλυ Αρβανάκου, Ρένα Βαμβατσούλη-Καλούδη, Μαρία Βολιώτη, Σοφία Καϊτατζή,  Ιωάννα Καλαμπαλίκη, Λουκάς Καμαριανός, Σάντρα Κουρουκλή, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Μαρία Λάμπρου, Εβίτα Λεβή, Κατερίνα Μιχοπούλου, Κατερίνα Μπούρου, Μαρία Ντάρλα, Μαρία Παπαλεξίου,  Γεωργία Πέππα, Πόπη Πολυκαρπίδου,  Ερμιόνη Σκευάκη, Βιβή Σκλιά,  Μαριάνθη Σπύρου, Αντωνία Φλέγγα, Μαργαρίτα Χατζηστεφάνου, Ελένη Χριστούλια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου