Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

KAIRAMEL με τέσσερις καλλιτέχνες από το ΤΕΕΤ Φλώρινας




Πνευματικό κέντρο Δήμου Πρέβεζας
Β. Μπάλκου – πρώην Λαϊκή Αγορά,Πρέβεζα

KAIRAMEL
6.08.2011 – 12.08.2011
Εγκαίνια Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Συμμετέχουν:
Jánosi Ágni . Άννα Πεπόνη . Αντιγόνη Τσόλη . Αντρέας Φατούρος .
Άρτεμις Αναγνωστάκη. Αχιλλέας Ζάζος . Hhérma. Δημήτρης Οικονόμου .
Λία Τερματζίδου . Μάγδα Χριστοπούλου . Μαντώ Ματσάγκα . Μαριόλλα Σοφιανίδη . Νίκος Πασαλιμανιώτης . Παναγιώτης Γαλάνης . Παναγιώτης Παππάς . Σπύρος Γρηγοράτος . Χάρης Κοντοσφύρης . Χριστίνα Ντούτλερ Στρίγγαρη . Χρυσούλα Δερβένη.

Επιπλέον στη διάδραση θα συμμετέχουν:
Ελένη Μπουντουρέλη . Διόνα Λεοτσινίδη . Κωνσταντίνος Καίσαρης . Στέλλα Φιλιού

Κείμενα έγραψαν:
Ελένη Μπουντουρέλη . Διόνα Λεοτσινίδη . Νίκος Ψόχιος . Χάρης Κοντοσφύρης.

Την δημιουργία του ιστιοχώρου ανέλαβε :
Νίκος Λιάσκος

Σε έκφραση καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας, φοιτητές και μη, οι οποίοι σχετίζονται με την τέχνη, συναντιούνται για να παρουσιάσουν τα έργα τους με θέμα την καμήλα. Η καμήλα φέρει συμβολισμούς που λείπουν από τη σύγχρονη δυτική κοινωνία, ομοίως και από την τοπική κοινωνία. Στην πόλη της Πρέβεζας αυτό σχετίζεται με την ‘εκδίωξη’ της ανατολής κατά την ναυμαχία του Ακτίου και την εγκατάσταση ενός δυτικού κόσμου με την δημιουργία της Νικόπολης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα κατασκευάζεται ένα ομαδικό γλυπτό καμήλας, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, το οποίο θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης (πλατεία Ανδρούτσου). Στόχος αυτής της διάδρασης είναι η αλληλεπίδραση δημιουργίας και δημόσιου χώρου (και των ανθρώπων που αυτός συνεπάγεται),τα οποία συνθέτουν το κοινωνικό γλυπτό, με απώτερο σκοπό να μείνει στην πόλη και μετά το τέλος της έκθεσης. Θα είναι η κίνηση επιστροφής της καμήλας σε ένα περιβάλλον που έχει καιρό να βρεθεί και πλέον αποζητά.

Στήν έκθεση πού αναπτύχθηκε στον ακατάλληλο χώρο της παλιάς λαϊκής Αγοράς ξεχώρισαν γιά την συμμετοχή τους, η Αννα Πεπονή με τον καμηλένιο αστερισμό της, ο Παναγιώτης Παππάς με το καμηλο-σχόλιο του, η Χριστίνα Ντούτλερ Στρίγγαρη με την ελεφάντια κυματοειδή καμήλα,ο Αχιλλέας Ζάζος με τον εμπορικό ναυμαχιακό πόλεμο τών λιμανιών, η Agni janosi με τα χασάπικα πορτραίτα της, ο Νίκος Πασαλιμανιώτης με τα δύο αντρικά πορτραίτα ιδωμένα απο Κλεοπάτρια γυναικεία μάτια, η Μάγδα Χριστοδούλου με την εφιαλτική αυτοχειρία μεγάλων καμηλιέριδων ποιητών, Καρυωτάκης-Μαγιακόφσκι, η Μαριόλα Σοφιανίδη με το τοπίο παραλλαχτικής μετατόπισης από τις καμπούρες νεαρών καμηλών καί το ευρηματικό σε πολλά σημεία στήσιμο της έκθεσης από τις Αντιγόνη Τσόλη, Γεωργία Νικολάου, Διόνα Λεοτσινίδη. Εγώ εξέθεσα ένα φοιτητικό έργο που μελετούσε την ασυμμετρία σε αντανακλούντες ορίζοντες τοπίων.

(Βλ. επίσης Hherma και Aειφοβία)

Χαρης Κοντοσφύρης, Ομόνοια, 15-8-2011


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου