Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Διάλεξη Νικολένα Καλαϊτζάκημε τίτλο: «Τέχνη & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η περιπτωσιολογική μελέτη της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής υπό το πρίσμα του νέου, ψηφιακού ορίζοντα».


Δελτίο Τύπου 

Την Τρίτη 22/12/2020 και ώρα 11 π.μ. η Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων και ΜΑ Δημοσιογράφος, Νικολένα Καλαϊτζάκη, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο: «Τέχνη & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η περιπτωσιολογική μελέτη της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής υπό το πρίσμα του νέου, ψηφιακού ορίζοντα».

 Εικονική Αίθουσα 3, Σύνδεσμος Αίθουσας https://zoom.us/my/uowm.eetf3 Meeting ID 680-447-7017

Περίληψη:

«Τι συμβαίνει, αλήθεια, όταν η Τέχνη συναντά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στον ψηφιακό τόπο;» Γιατί, εν έτει 2020, προ των πυλών του 2021, προβαίνοντας κανείς σε μία απλή περιήγηση στα διάφορα Κοινωνικά Μέσα μπορεί με ευκολία να διαπιστώσει πως η Τέχνη, μέσω των εκπροσώπων της, χρησιμοποιεί τα Κοινωνικά Μέσα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για σκοπούς: (α) διαφήμισης, προβολής και ανάδειξης του έργου, (β) επικοινωνίας και διάδρασης με το κοινό της, αλλά και προσέλκυσης και ενός νέου κοινού, (γ) εδραίωσης και ισχυροποίησης της δημοφιλίας της καθώς και για λόγους: (δ) αύξησης των εσόδων και των πελατών της, ως αποτέλεσμα, όλων των προαναφερθέντων λειτουργιών.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Εικαστικό project «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» Δημιουργός: Γλύκα Διονυσοπούλου, Εικαστικός – Ιστορικός Τέχνης


Γλύκα Διονυσοπούλου, Εικαστικό project «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

 To εικαστικό project «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ» εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε σε όλα τα τμήματα και τις τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας και σε όλα τα τμήματα των τάξεων Α’, Β’ και Γ’  του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας τον Οκτώβριο του 2020 από την εικαστικό του σχολείου, Γλύκα Διονυσοπούλου. Ο στόχος του project ήταν να συνεργαστούν οι μαθητές μέσα στις δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες της πανδημίας, ζωγραφίζοντας έργα εμπνευσμένα από διαχρονικά ελληνικά σύμβολα (λ.χ. κύμα, μαίανδρος, κλαδί ελιάς, κίονα), τα οποία στη συνέχεια θα αποτελούσαν τις ψηφίδες που θα σχημάτιζαν την ελληνική σημαία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά θα μάθαιναν την ιστορία και η δομή της ελληνικής σημαίας, αλλά και τον τρόπο δημιουργίας ενός ψηφιδωτού κολλάζ.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Ο φωτογράφος Θανάσης Ράπτης παρουσιάζει το Φωτογραφικό κέντρο Θεσαλλονίκης και την προσωπική του δουλειά.

 



Την Τρίτη 15/12/2020 στις 10:30 μμ ο φωτογράφος Θανάσης Ράπτης διατρέχει και παρουσιάζει την 25ετή και πλέον πορεία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Επίσης επιλέγει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα από την προσωπική του δουλειά ως φωτογράφος και ως επιμελητής εκθέσεων και διοργανώσεων καλλιτεχνικών δράσεων.

Συντονισμός πρόσκληση : Κώστας Κουμλής  Δείκτες δυο διαλέξεις: πρωινή 44 συμμετέχοντες / βράδυ 20 συμμετέχοντες πανελληνίως

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

🔴 Art Stream / Γεμίζοντας ένα sketchbook Ζωντανά στο Youtube 🌿


Εικαστικό / ζωγραφικό Livestream 😎 Ζωγραφίζουμε και σχεδιάζουμε παρέα ακούγοντας μουσική και συζητώντας. 💮 

 ✅ Όποιος θέλει να γίνει μέρος της παρέας μας μπορεί να πατήσει ΕΔΩ , να κάνει εγγραφή και να πατήσει στην καμπανίτσα🔔 ,ώστε να του έρχεται ειδοποίηση για το επόμενο Livestream. 

The Prince of Darkness

 Oh whilst thou shit





He burbs like a swine
swears like a wench
he smells like perfume
his souls though, is pure stench

He likes to mumble words
he bathes in the sunlight
but when the sun goes down
a wolf become, oh so wild

His touch is soft and cold
his heart in charcoal entwined
his face is handsome, his look a ghost's
he stays awake all night

Oh Fathers, oh Mother of yore
bestow me the things i yearn the most for
all my tortures, nightmares and pain
if only, they were blessings in disguise

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Καλλιτεχνική Διαθήκη

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ


 Σε ανύποπτο χρόνο, η ζωή μου όπως γνωρίζουμε τη ζωή όλοι, μπορεί να τεθεί σε διακυνδίνευση ή και απώλεια. Το μόνο μέρος που ο αληθινός Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος, δύναται και επιλέγει να εκφράζει τα ψίχουλα της ψυχής του, είναι αυτό το μπλόγκ. Όλα όσα αναρτώ, έχω αναρτήσει και θα αναρτώ εώς απροσδιορίστου χρόνου, είναι η διαθήκη μου, για την ανθρωπότητα και τη συνθήκη της ζωής. Δεν θέλω να ανησυχίσω κανέναν, ο σκοπός μου είναι ξεκάθαρα ενημερωτικός και δηλωτικός. Και μιας και είναι κατάλληλη στιγμή, διότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη, θέλω να εκφράσω τα θερμά συναισθήματα μου στους ΔΥΟ μοναχά ανθρώπους του Τ.Ε.Ε.Τ της Φλώρινας, οι οποίοι γνωρίζουν, μα για ευσηνείδητους λόγους δεν θα ονοματίσω, και την ελάχιστη χαρά που μπορεί να ένιωσα κατά τη διάρκεια της αληλλεπίδρασης μας. Το φως και το σκοτάδι που μοιραστήκαμε, μα πάνω από όλα, τη συμπόνοια. Διαφορετικές πηγές, ζωές και ηλικίες, μα τα βλέμματα τα ανθρώπινα, προδίδουν τις αγνές και τερατώδεις ψυχές. Ο γραπτός λόγος και η πρόκληση ήχων, εικόνων και οσμών μέσω αυτού, ίσως είναι το τελευταίο μου καταφύγιο στην ανελέητη κόλαση που βιώνω από μικρό παιδί. Ποτέ δεν ήμουν παιδί, ποτέ όμως δεν μεγάλωσα. Αφυδατώθηκα. Φαντασμιάστηκα. Και αυτό είναι ο επίλογος που μπορεί να μπει πριν πέσουν οι κουρτίνες.
Α.Δ.

Πόλεμος και λοιμός

             Ψηφικοποίηση της ύπαρξης



  Μετά το εργαλείο, δειπνούσαν τη σφαγή. Επήλθε το χρήμα. Ασήμι και χρυσάφι, ζύγιζε η ανθρώπινη ψυχή. Μαστίγιο και μήλο, το φάγανε ο Αδάμ και η Θεά του. Μετά το χρήμα, η τρομοκρατία. Κενό. Σκοτάδι. Χάος και οργιασμένη φαντασία. Τέχνη, δέος. Η ανθρώπινη πεμπτουσία. Μετά επήλθε ο ηλεκτρισμός, ατμομηχανές, κάρβουνα στη φωτιά, δύναμη, ενέργεια. Βιάσανε τη Φύση και βιντεοσκοπήσανε τη τσόντα του τέλους. Αδριάντες φασισμού, αδριάντες και μουσεία σαδισμού, μισανθρωπίας, υμνήσανε και προσκυνάνε. Ξαφνικά, ΦΩΣ! Φως σε κάθε σπίτι, ψηφιακά χρώματα και εικόνες, κινήσεις και συγκινήσεις. Αποκλεισμός. Αυτοκρωτιριασμός. Φως που τυφλώνει. Το Φως του Σκοταδισμού. Ενός σκοταδισμού που ποτέ δεν έπαψε να καλύπτει ακόμη και την Αναγέννηση. Η Μήτρα της πλάσης τετραγονίστηκε σε κύκλο. Το μέταλλο έγινε χρυσός σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Μουδιάσματα, φοβισμένα πλάσματα, ζόμπι υπαρκτά, προς θρήνο και οίκτο, παρά φόβο. Η Εδέμ, η γη της επαγγελίας, ίσως βρίσκεται κάπου, όπου ποτέ δεν θα φτάσουμε ως θνήσκα όντα. Ίσως ο θάνατος μας να είναι το μέσο,ο διάδρομος προς αυτή. Η ζωή είναι, μια βιασμένη παρθένα που σταυρωμένη στο χώμα, αποσυντίθεται αέναα, δίχως τελειωμό. Κύκλοι που έγιναν τετράγωνα, κύβοι που έγινα δωδεκάγωνα, ζωές που διατίθονται προς θυσία για βίτσια κάθε Ειδώλου. Τέχνη, Άνθρωπος, Ζωή, Θάνατος. Ο Πέτρος δεν μπορεί να γλυτώσει ποτέ από το κελί του. Ο οδυσσέας δεν έφτασε ποτέ στην ιθάκη. Ο Ρουβίκωνας έγινε ακόμα πιο πλατύς, και πια απροσπέλαστος, μετάνοιες πνίγονται στις όχθες του. Επίπεδα, στρώσεις, επίπεδα, στρώσεις, επίπεδα, στρώσεις, επίπεδα, επίπεδα, επίδεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα, επίπεδα,κύκλοι, κύκλοι, κύκλοι, κύκλοι, κύκλοικυκλοικυκλοικυκλοικυκλοικυκλοιονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειραονειρααισθησειςαισθησειςαισθησεις. ΣΤΟΠ. Χυψογολικο βραχυκύκλλλλμα.
....................................................................................................................................................................
Και χαμογελόντας με αίματα πηχτά στη μούρη του, σφίγγοντας το πετσοκομμένο πέος του, τυφλωμένος αφού ξεκόλλησε τα μάτια του με τα ίδια του τα πανέμορφα δάχτυλα, ατένισε την άβυσσο του ουρανού, και έμεινε εκεί για μια αιωνιότητα, δίχως ανάσα, δίχως κίνηση, δίχως μιλιά, μονάχα ο παλμός της συρρικνωμένης και αφυδατωμένης καρδιάς του.

Γελάστε, η αμαρτία είναι τίμια

        Βασιλεία Χριστού, θεάμα Διαβόλου



Κάποτε, το αγαπημένο μου μέρος
ήταν στην αγκαλιά της, δίπλα στο ρέμα
πίσω, στο πυκνά έρημο δάσος.

Μελωδίες και ιδέες, με συναισθηματική τηλεπάθεια
με το άγγιγμα μας
βασιλεύαμε στη κόλαση και δημιουργούσαμε παράδεισο.

Τώρα πια, όμορφο μέρος, χρόνια δεν υπάρχει
κενό απύθμενο και βαρύ με κουβερτιάζει
στη παλάμη μου γραμμένη, μια ζωή δίχως να αδειάζει.

Ζωντανό; όχι, λάθος λέξη.
Οργανικό κέλυφος, θνητό.
Απέθαντη ψυχή, στο Έον.

Αν καταφέρω να ξανά χαμογελάσω, θα είναι για χάρη του Καμύ.
Εγώ, αυτός και ο Σίσυφος.



Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Περγκατόριο σε Emaj


Μηδέν Βασιλεία 



Τα κόκκαλα του, σαν στάχτες σκουριασμένες
Στο ρέμμα δεν χάνονται
της Σελήνης τα πέλματα φιλάνε
Κάποια υπόσχεση, παλιά
με το Σατανά σου
Δίκαιη ανταλλαγή
Στο όνομα της ζωής
η δράση δεν μετράται
Εις χάρην του θανάτου
στα χέρια της κοιμάμαι
 

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

"Απολογισμός μιας αυτοκτονίας"


          ΝΔΡΣΠΛΣ ΔΜΤΡΣ




 




Όλη μου η ζωή τέχνη

άτεχνη και πικρή

όλες μου οι μέρες πάθος

αποτσίγαρα, το επόμενο πρωί

κάθε μου σκέψη ένα λάθος

Homoerotic Transgender



Η σειρά ξεκίνησε το 2019 ως μία διερευνητική προσέγγιση του ερωτικού στοιχείου, μέσα από το πρίσμα της δυσκολίας που επιφέρει η φυλομετάβαση στον ορισμό του σώματος.

Στα έργα που παρουσιάζονται οι μορφές είναι ομόφυλες και εκφράζουν στη σύνδεση του διεμφυλικού "trans" (απέναντι) με το "cis" (από την ίδια πλευρά) ως προς το φύλο.

Δείτε περισσότερα πατώντας κλικ εδώ

Λιναρδής Ν. - Απόφοιτος 3ου εργαστηρίου 2017

Έργα του αποφοίτου Λιναρδή Ν. στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων


                                                      

Έργα πατίνας μαρμάρου, μετάλλου, κεραμικής και κοκάλου, σε γύψινα αντίγραφα, για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων περιόδου 2019-2020.

Διάλεξη των  Ελένη Τοπάλογλου και Ισμήνης Καφαντάρη - Αγγελίνα Νικολαϊδη την Τρίτη 8/12/ 2020 ώρα 10.30

 


1.Υφ-αινώ (υφαίνω+αινώ) = υφαίνω ερωτικούς επ-αίνους.

Υφαίνω μέσα από τη γραμμικότητα του Άσματος, το κυκλικό βίωμα του κήπου και τη σημειακότητα των χαλιών. Ένα νέο πολύ-αναγνωστικό χαλί αναφύεται ως κήπος.

2.Μεταμόρφωση και θυσία

Ο μύθος ενεργοποιεί το φυσικό τοπίο και αυτό μετουσιώνεται σε γεωμετρία. Το ψυχικό πλέγμα του ανθρώπου συναντά τα ζωώδη ένστικτα και όλα μαζί δίνουν μια νέα ερμηνεία στην θεατρική και αρχιτεκτονική πράξη.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΙΣ. Στο Πρώτο τεύχος παρουσιάζεται ο εικαστικός και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας Χάρης Κοντοσφύρης

 


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΙΣ

 

Το λογοτεχνικό περιοδικό καρυοθραύστις κυκλοφορεί κάθε τέσσερις μήνες από τις εκδόσεις ΡΩΜΗ και υπό τη διεύθυνση του Κ. Θ. Ριζάκη. Στις σελίδες του φιλοξενούνται αφιερώματα σε λογοτέχνες, δοκίμια, ποιήματα, πεζογραφήματα, βιβλιοκριτικές, αυτοσχόλια λογοτεχνών πάνω σε εκδοθέντα έργα τους, συνεντεύξεις, ενώ κάθε τεύχος κοσμείται από τα έργα ενός καλλιτέχνη.