Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μάσκες


Γλύκα Διονυσοπούλου, φωτό Έφη Τζήκα, μάσκα Γιώργου Ηλιάδη



Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μάσκες.
Μας έρχονται από την αυγή του ανθρώπινου χρόνου και κουβαλούν μαζί τους τον σατιρικό λόγο, που σαν άλλος καθρέφτης παρακολουθεί κι επισημαίνει όλα τα ξεστρατίσματά μας. Άλλωστε, η σάτιρα είναι εκείνη η χειμαρρώδης συνθήκη που ξεχειλίζει από ζωή και σχολιάζει τα πάντα: ήθη, πρόσωπα, δόγματα, κόμματα, θρησκείες. Επομένως, συνιστά το αναγκαίο φάρμακο κατά της εξαχρείωσης και της ανηθικότητας, ένα γερό ανάχωμα απέναντι στην κατακλύζουσα βαρβαρότητα.

Το λογοτεχνικό μας αναλόγιο είναι μια σύντομη αναδρομή στη νεοελληνική λογοτεχνική σάτιρα.  Πρόκειται για μια ιδέα του ποιητή Γιώργου Δελιόπουλου, στην υλοποίηση της οποίας συμβάλλουν ο ηθοποιός Κώστας Κοζικόπουλος και η εικαστικός Γλύκα Διονυσοπούλου. Το αναλόγιο θα παρουσιαστεί, το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 19:00 μ.μ. σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ Κοζάνης, στα πλαίσια της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση της έκθεσης «ΑΡΧΕΤΥΠΑ» με γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη, αλλά και της παράλληλης έκθεσης άλλων Ελλήνων εικαστικών με θέμα τις μάσκες. Μαζί με το αναλόγιο θα πραγματοποιηθεί και η performance της εικαστικού Κατερίνας Καρούλια. 

Σας περιμένουμε φορώντας τις μάσκες μας, για να ταξιδέψουμε μαζί στη Λογοτεχνία που δε φοβάται, που γελάει, που σκέφτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου