Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Κάλεσμα: Προγραμματισμένες διαλέξεις του Τ.Ε.Ε.Τ.. Σε εξέλιξη...Αγάπη Μαντζιώρη



Αφίσα Αγάπη Μαντζιώρη

Οι διαλέξεις τις Τετάρτες, μεσημβρινές ώρες, αποτελούν πλέον θεσμό για την σχολή. Η παρουσία τόσο καθηγητών, φοιτητών, όσο και του ευρύτερου κοινού, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Μέσω της ενεργούς συμμετοχής και αλληλεπίδρασης του ακροατηρίου με τον εισηγητή η κάθε επιστημονική διάλεξη παίρνει νέες προεκτάσεις και γεννιούνται γόνιμοι προβληματισμοί στον ευρύτερο χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και της κοινωνίας γενικότερα.


1η διάλεξη: 20/3/2019 στις 14:00. Τ.Ε.Ε.Τ., Αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος"

Εύα Γιαννακοπούλου "Στην Πλάζ"



Αφίσα Αγγελική Αυγητίδου


Η παρουσίαση «στην Πλαζ» επικεντρώνεται σε ζητήματα επιτέλεσης στον δημόσιο χώρο και επιτελεστικότητας του φύλου, προσεγγίζοντας την έννοια του ορίου ως μια ρευστή συνθήκη υπό κατασκευή. Σώματα σε παραλίες γυμνιστών, αφηγήσεις γυναικών, πλατείες, διαμαρτυρίες, αδέσποτα ζώα, ιδιωτικές στιγμές και εξομολογήσεις, αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την οπτική μιας επιτελεστικής καταγραφής που επιχειρεί την σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου, παρατήρησης και συμμετοχής. Πως ανακατασκευάζεται ή επαναπροσδιορίζεται ο χώρος μέσω της επιτέλεσης και πως αυτό ορίζει την εμπειρία που εμείς οι ίδιες/ίδιοι έχουμε ή αποκτάμε γι' αυτόν; Τι είδους δυναμικές μπορεί να αναπτύσσονται σε ένα χώρο συσσωρεύσεων όπως σε μια πλαζ το καλοκαίρι, στην πλατεία Ομόνοιας τον χειμώνα και στο υπνοδωμάτιό μας παντός καιρού;

 Η Εύα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ιθάκη. Έχει ζήσει στο Βερολίνο, τη Νάπολη, την Βαρκελώνη και την Κωνσταντινούπολη ενώ αυτή την περίοδο διαμένει στην Αθήνα όπου εργάζεται. Έχει εκθέσει και παρουσιάσει performances σε μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί, φεστιβάλ, αυτοσχέδιες δομές και δημόσιους χώρους σε Μεξικό, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία και Σερβία. Material Art Fair (Πόλη του Μεξικού, 2017), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, (Equilibrists show, 2016), Athens Biennale: ANTI (2018), Athens Biennale 2015-2017 OMONOIA (2016), Ίδρυμα Rosa Luxemburg, Bερολίνο (ατομική έκθεση, 2015), MPA–B, Berlin (2015 και 2014), Excentricités 3 και 6 Performance Festival, Besançon (2015 και 2012), Action FieldKODRA, Θεσσαλονίκη, (2012), και 3rd Art Biennale MIET, Θεσσαλονίκη (2011). Έχει συνεπιμεληθεί και συνδιοργανώσει εικαστικά projects, ενώ το 2013-2014, ήταν διοργανωτικό μέλος της Βερολινέζικης πλατφόρμας MPA-B (Month of Performance Art, Berlin).




2η διάλεξη: 27/3/2019 στις 13:30. Τ.Ε.Ε.Τ., Αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος"

Χρυσούλα Βοσκοπούλου "Η Αρχιτεκτονική της Πόλης"



Αφίσα Αγάπη Μαντζιώρη




Η διάλεξη «Η Αρχιτεκτονική της Πόλης» παρουσιάζει την αλλαγή του αστικού χώρου της Φλώρινας, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο μετασχηματισμών στην  πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Από την πολυ-θρησκευτική – πολυπολιτισμική πόλη της οθωμανικής επαρχίας, η δομή του χώρου δέχεται μεταβολές κατά τον μεσοπόλεμο, με την έλευση των προσφύγων και η εικόνα της πόλης αλλάζει σημαντικά. Νέες μορφές κτιρίων, ευρωπαϊκές επιρροές συνυπάρχουν μαζί με τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μεταπολεμικά, αρχίζουν να κτίζονται τριώροφες και τετραώροφες οικοδομές και δημόσια κτίρια (εκπαιδευτικά, τράπεζες, κλπ), που αποτελούν σημαντικά δείγματα μετάβασης στην μοντέρνα αρχιτεκτονική. Νέα μορφολογικά στοιχεία (ζώνες ανοιγμάτων, δώματα, ελεύθερα οργανωμένες κατόψεις κ.α.) δείχνουν την αλλαγή που συμβαίνει στην αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία ως ζωντανός οργανισμός μεταβάλλεται συνεχώς με συνέχειες και α-συνέχειες του αστικού της, δημόσιου και ιδιωτικού,  χώρου.

Η Χρυσούλα Βοσκοπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., (1992), διδάκτωρ του τμήματος  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., (2006), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων (Ε.Α.Π., 2010), υπότροφος μεταπτυχιακή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στην ειδικότητα «Ιστορία, θεωρία και κριτική της αρχιτεκτονικής» (1996-2000), αρχιτέκτων Μηχανικός στη Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών Ν.Α.  Φλώρινας. (2000-2009), προϊστάμενη Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού Ν.Α. Φλώρινας, (2010), προϊστάμενη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας  Φλώρινας (2011-2019) και διδάσκουσα (Π.Δ. Ν. 407/80)  στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2006-2019). Έχει πολλές συμμετοχές σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια αρχιτεκτονικής, διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, τουριστικής προβολής και περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε., του ελληνικού τμήματος του ICOMOS,  ICOΜ, μέλος της επιτροπής εικαστικών έργων Π.Ε. Φλώρινας, Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής ΠΔΜ.

3η διάλεξη: 17/4/2019 στις 14.00. Τ.Ε.Ε.Τ. Αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος".

Θωμάς Συμεωνίδης: "Αρχιτεκτονικές της εικόνας".




Αφίσα Αγάπη Μαντζιώρη



Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μας επιτρέπουν να μιλάμε για μία διαφορετική αντίληψη της εικόνας σήμερα. Από τη μία, υπάρχουν οι αλλαγές στο καθεστώς παραγωγής και διάδοσης της πληροφορίας, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος την καθημερινή παραγωγή και διασπορά εικόνων μέσω των κοινωνικών δικτύων και τον ρόλο που διαδραματίζουν πλέον τα κοινωνικά δίκτυα στην ενημέρωση. Από την άλλη, και σε θεωρητικό επίπεδο, στις πιο παραδοσιακές πλέον προσεγγίσεις της εικόνας έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια κρίσιμες συνεισφορές από τον χώρο της αισθητικής θεωρίας και της φιλοσοφίας της τέχνης. Στο πλαίσιο της διάλεξης «Αρχιτεκτονικές της εικόνας» θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής και της εικόνας ανατρέχοντας σε κλασικές αλλά και σύγχρονες αναφορές από το πεδίο της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας και των εικαστικών τεχνών προκειμένου να υποδειχθεί ένα νέο πεδίο αναφοράς για την κατανόηση των επιμέρους λειτουργιών και κατηγοριών της εικόνας σήμερα.

Ο Θωμάς Συμεωνίδης αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ανωτάτη Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι (ENSAPVDS). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Sciences και στην Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός Χώρου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Φιλοσοφικής Αισθητικής. Έχει εκπονήσει διετή μεταδιδακτορική έρευνα (Α.Σ.Κ.Τ. / Γαλλία) στις σχέσεις ανάμεσα στην αισθητική την ηθική και την πολιτική με επίκεντρο τη σκέψη του Ζακ Ρανσιέρ του οποίου έχει μεταφράσει στα ελληνικά το έργο Δυσφορία στην Αισθητική.  Συμμετέχει στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων (Ε.Α.Π., Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ.) παράλληλα με το μεταφραστικό και συγγραφικό του έργο (έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων την Τελευταία Τριλογία και τους Τρεις Διαλόγους του Samuel Beckett). Από το 2010 ζει μόνιμα στο Παρίσι όπου εκπονεί το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του με έμφαση στις σχέσεις αρχιτεκτονικής – εικόνας και αρχιτεκτονικής – λογοτεχνίας.


4η διάλεξη: 15/5/2019 στις 14.00. Τ.Ε.Ε.Τ. Αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος".

Γιάννης Ζιώγας: "Σκέψεις για τις πρακτικές, την τέχνη και το σώμα, μέσα από την περιπατητική εμπειρία. 





Αφίσα Αγάπη Μαντζιώρη




Οι Συναντήσεις/Συνέδριο Walking Practices/Walking Art/Walking Bodies (Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα), έχουν ένα τριαδικό χαρακτήρα: θα αναπτύξουν σκέψεις για τις Περιπατητικές Πρακτικές (Walking Practices) εκείνες τις διαδικασίες με τις οποίες το περπάτημα μεταμορφώνεται σε δημιουργική και στοχαστική πρακτική. Θα διερευνήσουν την Περιπατητική Τέχνη (Walking Art) της σύγχρονης εποχής, τα έργα που σχηματίζει ως αυτόνομη καλλιτεχνική πρακτική και κατά πόσο η Περιπατητική Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει υβριδικά διαδρώντας με άλλες  μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Τέλος θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους το σώμα (και τα σώματα) κινούνται μέσα στο χώρο ως ανιχνευτές ιδεών, εμπειριών και συμβάντων μετασχηματίζοντας τον άνθρωπο σε Περιπατητικό Σώμα (Σώματα), Walking Bodies.
   Αυτή η τριαδικότητα (Πρακτικές/Τέχνη/Σώματα) θα αναπτυχθεί στις Πρέσπες, που μετασχηματίζονται σε ένα σημείο σύγχρονης εικαστικής έρευνας· η συνοριακή θέση της περιοχής δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σημείο συνάντησης όπου οι πολιτισμοί, η ιστορία, οι κοινωνικές ομάδες, το φυσικό περιβάλλον αλληλεπιδρούν με ενεργειακή ένταση. Η διαδικασία της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας από το 2007 διερευνά τις περιπατητικές πρακτικές στο πεδίο των Πρεσπών. Σε αυτήν τη δημιουργική έρευνα συναντήθηκε η Εικαστική Πορεία με το The Milena principle/Made of Walking που από το 2014  σε διάφορα σημεία του διεθνούς χώρου την Περιπατητική Τέχνη. Οι δύο αυτές διαδικασίες συναντήθηκαν για να ενεργοποιήσουν τον τόπο (Πρέσπες) μέσα από τις καλλιτεχνικές πρακτικές και τέχνη.
   Οι Συναντήσεις/Συνέδριο Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα, αποτελούν και ως γεγονός, μια εικαστική πρόταση και διάδραση της Τέχνης με την κοινωνία. Αποτελούν μια διαδικασία για την καλλιτεχνική πρακτική, που μεταμορφώνει έναν τόπο, τις Πρέσπες σε ένα ανοικτό πεδίο πειραματικών καλλιτεχνικών εκφράσεων, δημιουργώντας ένα ανοικτό Μουσείο. Οι Περιπατητικές Πρακτικές/Περιπατητική Τέχνη/Περιπατητικά Σώματα κινούνται πέρα από τα όρια των συνόρων και επιτρέπουν στις ιδέες, τους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες να διαδράσουν μέσα από τον πολιτισμό της πράξης που συνδέεται με την κοινωνική πρακτική.

Οργάνωση: 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, The Milena principle/Made of Walking (Βέλγιο).
Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΑΠΘ), École Cantonale d' Art du Valais (Ελβετία), University of New Mexico (ΗΠΑ), Interartive (Βαρκελώνη), AICA, Hellas, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.



Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Το 2010 εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής (αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, (διορίζεται τον Ιανουάριο 2012). Το 2017 εκλέγεται Αναπληρωτής καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Τ. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος από το 2016 και Κοσμήτορας από το 2017. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη), είναι διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2013). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποίησε residencies στη Νέα Υόρκη και έχει διδάξει ως επισκέπτης καλλιτέχνης σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας (συλλογικός τόμος), Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ/407. Από το 2007 διοργανώνει την καλλιτεχνική διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες.



5η διάλεξη: 22/5/2019 στις 13:30. Τ.Ε.Ε.Τ., Αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος"


Παρουσιάσεις υποψήφιων διδακτόρων: 

Γλυκερία-Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Φίλιππος Καλαμάρας, Αριστείδης Μαυρομμάτης, Γεώργιος Παλιάτσιος, Ευαγγελία Σβίρου, Μαρία Σιδέρη.


Αφίσα Αγάπη Μαντζιώρη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου