Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Βασίλης Σέντζας : Προσέγγιση στο έργο "Ο ΕΡΗΜΩΤΗΣ", του Samuel Beckett. (...)


Βασίλης Σέντζας: Οπτικοακουστική προβολή σε ζωγραφικό έργο. Διαστάσεις 3,50x2.30 (ΠxY)

Ο
ΕΡΗΜΩΤΗΣ
SAMUEL BECKETT


….Tέταρτον, εκείνοι που δεν ψάχνουν, ή μη – ψάχτες, που είναι καθισμένοι οι περισσότεροι κολλητά στον τοίχο στη στάση που είχε αποσπάσει του Δάντη ένα από τα σπάνια αχνά χαμόγελα.(1) Με τον όρο μη – ψάχτες, και παρά την άβυσσο όπου αυτό σε πάει, είναι αδύνατο τελικά να νοηθεί τιποτ΄ άλλο παρά τέως – ψάχτες…………………………………………….
Μαράζωμα που ευτυχώς δεν γίνεται αισθητό, αφ’  ενός γιατί διατρέχει πολύ αβληχρά και οι ξαφνικές αναλαμπές το αντισταθμίζουν κατά ένα μέρος, και αφετέρου εξαιτίας της ανεπιστασίας των ενδιαφερομένων, που τους σκοτίζει είτε το πάθος που ακόμα τους κατέχει είτε η κατάσταση ατονίας όπου έχουν περιπέσει ανεπίγνωστα. Και ενώ πολύ απέχουν από το να είναι σε θέση να φανταστούν την ύστατη κατάστασή τους , όπου όλα τα σαρκία θα είναι ακίνητα και όλα τα μάτια θάναι  άδεια, θα φτάσουν εκεί χωρίς να τόχουν καταλάβει και θάχουν καταντήσει έτσι χωρίς να το ξέρουν………………………………………………….
Ψύχρος και έρεβος και σάρκα ασάλευτη. Αυτά σε γενικές γραμμές για τούτα τα σαρκία ιδωμένα με μιαν ορισμένη γωνία, και γι΄ αυτή την έννοια και τα παρεπόμενα της αν παραμείνει ισχυρή.


(            1. :    Αναφορά στο έργο του Δάντη (Dante Alighieri),  «Θεία Κωμωδία»  και συγκεκριμένα στο σημείο που ο Δάντης και ο  Βιργίλιος κατά την πορεία τους  στο Καθαρτήριο (Purgatorio), συναντάνε τον Mπελακουά. Ο Μπελακουά ήταν φίλος του Δάντη γνωστός για την ραθυμία του. O Δάντης και ο Βιργίλιος τον συναντάνε να κάθεται σε εμβρυική στάση κάτω από ένα μεγάλο βράχο μαζί με άλλες νεκρές ψυχές.

a      Aποσπάσματα από το βιβλίο:
          "O ΕΡΗΜΩΤΗΣ" του Samuel Beckett. Μετάφραση Νάσου Δετζώρτζη.ΑΘΗΝΑ 1983 .ΛΕΣΧΗ.
          
           Ακούγεται το: 
           Lacrimosa (Requiem in D minor, K626)) /Wolfgang Amadeus Mozart / Herbert von Karajan/ Wiener Philharmoniker.
       

n                                                                                                                                  
                                                                                                                              bsentzas@gmail.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου