Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ/ΜΟΣΧΑΤΟ (2013)


 

                  

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ/ΜΟΣΧΑΤΟ (2013)
Νότια  Νοτιοανατολικά

Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2013 τον Μάιο θα διεξαχθεί στην περιοχή μεταξύ  Ανωτάτη Σχολή της Αθήνας και Μοσχάτου σε συνεργασία του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ (υπεύθυνη: καθηγήτρια Βίκυ Τσαλαματά) και του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του ΤΕΕΤ, Φλώρινα (υπεύθυνος: επίκουρος καθηγητής Γιάννης Ζιώγας). Η διαδικασία είναι ανοικτή σε φοιτητές/τριες αλλά και σε καλλιτέχνες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

 Η Εικαστική Πορεία είναι μια Δράση που διεξάγεται από το 2007 στις Πρέσπες ως δράση του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.  
Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες είναι μια δράση που διερευνά τα όρια της τέχνης, τις δυνατότητες του σώματος του καλλιτέχνη και των εννοιών της  τέχνης. Κατά την διάρκεια των δράσεων μέσα από την κατανόηση του τοπίου διερευνώνται οι οντολογικές έννοιες της τέχνης και οι σχέσεις της με την κοινωνία.  Κατά την διάρκεια αυτών των επτά χρόνων έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πορείες στην περιοχή των Πρεσπών, έχουν υλοποιηθεί έργα, έχουν διεξαχθεί ημερίδες και έχουν υπάρξει διεθνείς συνεργασίες και παρουσιάσεις της Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες.
Κάθε χρόνο τίθεται και μια θεματική που αυτή την χρονιά είναι: Διαδικασίες Επιβίωσης.
Τα δρώμενα της Πορείας αναπτύσσονται αναλυτικά στην visualmarch.eetf.uowm.gr.
Η Εικαστική Πορεία θα μεταφερθεί και θα διερευνήσει για δεύτερη φορά αστικό τοπίο στον Ρέντη /Μοσχάτο την 15η Μαΐου 2013 από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.. Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο 2013 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης η δεύτερη στον Ρέντη.



Ώρα Διεξαγωγής:

Ως ώρα διεξαγωγής της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες/Μοσχάτο (2013) επελέγη το εξάωρο από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Η περίοδος αυτή είναι η ώρα που η πόλις υφίσταται τον πιο μεγάλο της μετασχηματισμό: από την μακαριότητα και το σκοτεινό της νύχτας μέχρι την κορύφωση της δραστηριότητας στις 12 το μεσημέρι. Η πόλη μεταμορφώνεται και από την φαινομενική νηνεμία της νύχτας μετασχηματίζεται στην πολύβουη πλήρη δραστηριότητα του μεσημεριού. Οι συμμετέχοντες/ουσες κινούνται αναζητώντας συμβάντα τα οποία οικειοποιούνται και τα μετασχηματίζουν σε εικαστικές ενέργειες.

Τόπος Διεξαγωγής:

Η περιοχή Νότια/νοτιοανατολικά της εισόδου της ΑΣΚΤ. Η κατεύθυνση επελέγη τυχαία. Τουλάχιστον οι διοργανωτές και οι περισσότεροι/ες από τους συμμετέχοντες/ουσες  δεν γνωρίζουν την περιοχή, είναι γι’ αυτούς μια terra incognita. Σε αυτήν την terra incognita αναζητούν συμβάντα πίσω από τις γωνίες, πάνω στον δρόμο, κατά μήκος των δενδροστοιχιών. Οπουδήποτε. Αυτά τα συμβάντα σχηματίζουν τις συναντήσεις που καταγράφουν οι συμμετέχοντες/ουσες: συναντήσεις με το κοινωνικό περιβάλλον, με την ιστορία, με το μη γνώριμο. Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες/Μοσχάτο (2013) δεν είναι μια διαδικασία αναζήτησης αντικειμένων ή καταγραφής επεισοδίων αλλά μια διαδικασία βίωσης συμβάντων.

Η διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες/Μοσχάτο (2013) θα έχει τον εξής τρόπο  ανάπτυξης:

1.      Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013: Διάλεξη για την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες στο
               Εργαστήριο Χαρακτικής (υπεύθυνη Βίκυ Τσαλαματά) Στη διάλεξη αυτή
               παρουσιάστηκε η Εικαστική Πορεία και υπήρξε μια πρώτη εισαγωγή στην
               διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες/Μοσχάτο
               (2013) τον Μάιο 2013.

2.      Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013:
6:00πμ:    Συνάντηση στην είσοδο της ΑΣΚΤ στην οδό Πειραιώς 256 Αγ. Ιωάννης Ρέντης.
6:15πμ:   Αναχώρηση με κατεύθυνση Νότια/νοτιοανατολικά  και αναζήτηση των συμβάντων εκείνο που σχηματίζουν την πραγματικότητα της διαδρομής. Τα συμβάντα καταγράφονται με όποιον τρόπο επιλέγει όποιος/α συμμετέχει; Από ζωγραφική και σχέδιο, ψηφιακά μέσα αλλά και χωρίς καθόλου καταγραφή, μόνο με την ανάμνηση.
12:15:       Διακοπή της διαδικασίας, ανασυγκρότηση με καφέ και φαγητό στο πρώτο
                  διαθέσιμο καφέ ή εστιατόριο. Ανταλλαγή απόψεων ιδεών κειμένων.

3.       Πέμπτη , 16 Μαΐου έως Τρίτη 18 Ιουνίου 2013: Επεξεργασία του υλικού  και ανταλλαγή
                    διαδυκτικά απόψεων. Δημιουργία blog εργασίας.

4.      Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013: Ημερήσια ανάλυση και έρευνα   στο 2ο Εργαστήριο Χαρακτικής
των καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν την 15η Μαΐου 2013 καθώς και του τρόπου που έγινε η επεξεργασία τους το επόμενο διάστημα. 

Δήλωση συμμετοχής:

Όσοι ενδιαφέρεστε δηλώστε συμμετοχή στην yziogas@uowm.gr μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής

Βίκυ Τσαλαματά

  Καθηγήτρια

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

             ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
               1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής
               Γιάννης Ζιώγας
  Επίκουρος Καθηγητής

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Αλέξιας Γ., Κοινωνιολογία του Σώματος, Πεδίο, 2011.
- Beck, U., World Risk Society, Polity Press, 1999.
LAND/ART New Mexico, Introduction by Bill Gilbert and Kathleen Shields, Essays by Lucy Lippard, William L. Fox, Nancy Marie Mithlo and MaLin Wilson Powell, Radius Books, 2010.
-Global Landscapes/Παγκόσμια Τοπία. Συλλογικός τόμος για την Εικαστική Πορεία 2009. Επιμέλεια: Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Παναγιωτόπουλο, Πηνελόπη Πετσίνη.
-φύση/όρια/υλικά, Φλώρινα, 2011. Πρακτικά του τριήμερου Σεμιναρίου φύση/όρια/υλικά, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης, Τμήμα Εικαστικών  και  Εφαρμοσμένων Τεχνών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Επιμέλεια: Γιάννης Δαϊκόπουλος, Γιάννης Ζιώγας.
-Zιώγας Γ., Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ 407/80 (υπό έκδοση)
-https://visualmarch.eetf.uowm.gr
-http://landarts.unm.edu/
-http://blakegib.blogspot.com/

Πληροφορίες για την Εικαστική Πορεία στον:
visualmarch.eetf.uowm.gr
Επικοινωνία για την Εικαστική Πορεία στην:
Γιάννης Ζιώγας
69450914335
visualmarch@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου