Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

1o Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών



Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και «ρίχνουν τους προβολείς» στο δυναμικό των νέων δημιουργών της χώρας για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συζητήσουν την επικαιρότητα και να κάνουν διάλογο με τις άλλες τέχνες.
Κάτω από το σύνθημα «Έχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…», το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα και σε συνεργασία με το δίκτυο τριών ανάλογων ευρωπαϊκών Φεστιβάλ – Μάντοβας, Βερολίνου και Ουαλίας -. Οι πεζογράφοι και οι ποιητές – ηλικίας έως 35 ετών (γεννηθέντες από το 1976 κι εξής) και με έναν ή δύο τίτλους βιβλίων στο βιογραφικό τους-, προτείνονται από έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά, ώστε να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ μέσα από έναν «Μαραθώνιο Ανάγνωσης» και να προβάλλουν το έργο τους στις νέες γενιές, και όχι μόνον. Τρεις από αυτούς, οι οποίοι θα επιλεγούν από ειδική κριτική επιτροπή, θα λάβουν εξάμηνη υποτροφία (οικονομική ενίσχυση) για τα επόμενα δημιουργικά βήματά τους.
Παράλληλα, σε άλλους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί «διάλογος» με άλλες μορφές τέχνης: οι συνεκτικοί δεσμοί θα διαφανούν μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων όπως συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, προβολές ταινιών μικρού μήκους, εικαστικές εκθέσεις και χάπενινγκ, εργαστήρια, διαγωνισμοί κ.λπ. Το 1o Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον, στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα.
Λίστα των νέων συγγραφέων
Αραβανής Σπύρος, Αρβανίτης Παναγιώτης, Γεννάρης Μιχάλης, Γιαλένιος Κυριάκος, Γκανάσου Τζούλια, Γκίτση Αναστασία, Γκιωνάκης Γιώργος, Γκολίτσης Πέτρος, Γρίβα Άννα, Δημουλή Αγγελική, Δούκας Γιάννης, Ερηνάκης Νίκος, Ευαντινός Νικόλας, Κάββαλου Στέργια, Καλλέργη Λένα, Κατιώνη Δήμητρα, Κατσού Ναταλία, Kούκης Χρήστος, Κουμασίδης Ιορδάνης, Λαμπράκος Γιώργος, Λουλαδάκης Βαγγέλης, Μελιδώνης Ανέστης, Μιχαήλ Χρήστος Α., Μπέκας Βαγγέλης, Νησίδης Νικόλας, Ξυλούρη Μαρία, Παλαβός Γιάννης, Παλούκης Σπύρος, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Πέτσα Βασιλική, Ρακόπουλος Θοδωρής, Ρήτος Τάσος, Σουργιαδάκη Ειρήνη, Τανούδης Δημήτρης, Τζανακάρη Βάσια, Τζατζιμάκη Ελένη, Τσακίρης Στέργιος, Τσίρκας Ιωάννης, Φακίνου Μαρία, Χριστοπούλου Μάγδα.
Λίστα των λογοτεχνικών περιοδικών
ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΔΕΚΑΤΑ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, H ΛΕΞΗ, ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ,ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΝΗΣΙΔΕΣ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, ΠΟΙΕΙΝ, ΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΙNTELLECTUM, LITTERATERRA, POETICANET.
Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην σπουδάστρια του ΤΕΕΤ Χριστοπούλου Μάγδα όπου συμμετείχε με την πρώτη της ποιητική συλλογή "Η Πρόσοψη του βλέμματος". Στην εκδήλωση επίσης με ποιήματά τους συμμετείχαν οι ποιήτριες Καλλέργη Λένα και Κατσού Ναταλία , όπου και οι τρείς τους είχαν ξανασυνεργαστεί στη μπιενάλε νέων στο συλλογικό έργο Δούρειος Ίππος της βιοπολιτικής καντίνας στο Λευκό Πύργο.Ο Θοδωρής Ρακόπουλος από το Αμύνταιο πήρε τη μια από τις τρείς υποτροφίες του φεστιβάλ και δεχεται τα συγχαρητήριά μας.Ξεχωρίσαμε τους ΣΠΑΣΜΟΥΣ του Δημήτρη Τανούδη σαν μια καινοτόμα ρηξικέλευτη συνεκδοχή του όμοιου,σαν μια εφαρμογή ραπ ρυθμού στην Λογοτεχνία.
Σχετικά link:

Πληροφορίες από το ΕΚΕΒΙ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου