Ανάλυση των εγκεφαλικών απεικονίσεων.
Λονδίνο - Η ανάλυση εγκεφαλικών απεικονίσεων με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα βοηθήσει στο μέλλον τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσο σοβαρή ή μακροχρόνια επίπτωση θα έχει η ψύχωση στην υγεία του ασθενή, συντελώντας σε σωστότερες αποφάσεις επί της θεραπείας της νόσου.
Όπως προκύπτει από σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Psychological Medicine, ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, συνεργαζόμενοι με ειδικούς του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν με τη χρήση ηλεκτρονικών αλγορίθμων να αναλύσουν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) και να προβλέψουν το αποτέλεσμα για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
«Είναι το πρώτο βήμα για την καθολική χρήση των εγκεφαλικών απεικονίσεων στη παραγωγή ‘χειροπιαστού' οφέλους για ασθενείς με ψύχωση», υπογραμμίζει η Δρ Πάολα Ντατζαν μια εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Μελλοντικά οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους μια αξιόπιστη μέθοδο πρόγνωσης της πορείας εξέλιξης της ψύχωσης, επιλέγοντας έτσι την βέλτιστη δυνατή θεραπεία για τις ομάδες ασθενών που τις έχουν περισσότερο ανάγκη και θα αποφεύγεται η μακροχρόνια χορήγηση αντιψυχωσικών σκευασμάτων σε ασθενείς με ηπιότερες μορφές ψύχωσης.
Η ψύχωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και την γενικότερη αίσθηση του ατόμου για το περιβάλλον. Μπορεί να συνοδεύεται από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Η συχνότερες μορφές της ψύχωσης είναι μέρος άλλων ψυχικών παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια (που επηρεάζει περίπου 24 εκατ. άτομα παγκοσμίως) και η διπολική διαταραχή, αλλά τα ψυχωσικά συμπτώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον ή συνέπεια της κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Έρευνα που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάρτιο είχε δείξει ότι τα άτομα που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης στην εφηβεία, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών συμπτωμάτων, ενώ η διαρκής χρήση της ουσίας μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση ψυχωσικής διαταραχής.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι πολλοί ασθενείς αναρρώνουν από την ψύχωση με ελάχιστα συμπτώματα, αλλά για τους περισσότερους η ψύχωση είναι εμμένουσα και επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Προς το παρόν, οι ψυχίατροι δεν έχουν αξιόπιστη μέθοδο πρόβλεψης ενός ψυχωσικού επεισοδίου και της συχνότητάς του.
Για τον λόγο αυτό η ομάδα της Δρ Ντατζαν μελέτησε 100 ασθενείς και τους υπέβαλλε σε MRI μετά από την εκδήλωση του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου. Επίσης έγιναν εγκεφαλικές απεικονίσεις σε μια ομάδα 91 υγιών ενηλίκων, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Οι ασθενείς ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου έξι χρόνια και χωρίστηκαν σε ομάδες: ανάλογα αν είχαν εκδηλώσει διαρκή, επεισοδιακή ή διάμεση ψύχωση, και αν τα συμπτώματα ήταν διαρκή ή εξασθενούσαν με το πέρασμα του χρόνου.
Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις 28 ατόμων με διαρκή ψύχωση, 28 με επεισοδιακή πορεία και 28 υγιών ατόμων αναλύθηκαν σε βάθος και τα στοιχεία που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν για σχεδιαστεί το λογισμικό, που βασίστηκε σε ένα πρότυπο αναγνώρισης της σοβαρότητας των διαφόρων μορφών της ψύχωσης.
Όταν ο αλγόριθμος που δημιουργήθηκε, χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των MRI των ασθενών που είχαν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο, κατάφερε να διακρίνει σωστά επτά στις δέκα φορές, εκείνους που τελικά είχαν εκδηλώσει διαρκή ψύχωση απ' αυτούς που τελικά υπέφεραν από μια πιο ήπια, επεισοδιακή ψύχωση.
«Αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ακρίβειας του αλγορίθμου και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε ανεξάρτητα μεγαλύτερα δείγματα ασθενών, αποδείξαμε ότι οι εγκεφαλικές απεικονίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ασθενών που τελικά θα εκδηλώσουν διαρκή ψύχωση και διαφέρουν σημαντικά από εκείνους που εκδηλώνουν μια λιγότερο σοβαρή μορφή της νόσου. Οι δομικές MRI γίνονται σε δέκα λεπτά και αυτό σημαίνει ότι η εξέταση μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί στην καθημερινή κλινική πρακτική», υπογραμμίζει η Δρ Τζανάινα Μάουρο-Μιράντα που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου